Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Újra műtik a letépett karú férfit

Hat órán át műtötték és kedden újabb operáció vár arra a halászi férfira, akinek szombaton tépte le munka közben az alkarját egy munkagép. A férfi autóval maga ment kórházba a baleset után.


Egy operáción már túl van, ma pedig újra megműtik a kezét annak a halászi férfinak, akinek munkahelyi baleset során egy rostálókészülék leszakította a teljes jobb alkarját.

A 37 éves férfi szombaton a burgenlandi Feketevárosban (Purbach am Neusiedler See) egy építőipari törmeléklerakóban dolgozott, amikor egy nagyobb kő eltömítette a készüléket. A férfi egy vasrúddal akarta kipiszkálni a tömböt, ám ekkor  keze a vaslemezek közé szorult, a gép pedig könyöktől letépte a végtagot.


A. Tibor fekszik egy kórházi ágyon Bécsben miután egy hatórás műtéttel sikerült visszavarrni a jobb alkarját. Mögötte Oskar Assmann osztrák plasztikai sebész. Fotó: MTI
A. Tibor fekszik egy kórházi ágyon Bécsben miután egy hatórás műtéttel sikerült visszavarrni a jobb alkarját. Mögötte Oskar Assmann osztrák plasztikai sebész. Fotó: MTI


„Azt kértem a Jóistentől, hogy maradjon életben. Ez az egy fontos, most semmi más nem számít. Mellette vagyunk és szeretjük" – mondta elcsukló hangon lapunknak a feleség, Aradiné Timár Zsuzsanna.

Aradi Tibor szerencsére egyre jobban van – tudtuk meg Aradiné Timár Zsuzsannától. A fiatalasszony hozzátette: vasárnap bent voltak nála a bécsi kórházban, tegnap este pedig telefonon beszéltek.

Az Aradi család két éve költözött Halászira, azelőtt Mosonmagyaróváron laktak évekig. A férj közel tíz éve dolgozik Ausztriában, mindene a családja, felesége és hatéves kislánya, akik most együtt aggódnak Tiborért.
„Többször hívtam, de nem vette fel"

 Rossz helyen parkolt. A kismartoni kórházhoz érkezésekor – lapunk úgy tudja – Tibor először siettében a bejáratnál, a mentőparkolóban állt le autójával, ám mivel valaki rászólt még arra is volt lélekjelenléte, hogy átguruljon a járművel a mélygarázsba.


Zsuzsanna lapunknak felidézte annak a szörnyű szombat délutánnak a történéseit. – Ha dolgoznia és túlóráznia kell szombaton Tibornak, akkor is legfeljebb délután háromig dolgozik és négy óra előtt már itthon van. Aznap egykor még beszéltem vele, mondta, hogy minden rendben.

Aztán háromkor küldtem egy üzenetet, amire nem reagált. Ezután többször hívtam, de nem vette fel. Éreztem, hogy baj van. Később is próbálkoztam, akkor egy nő vette fel a telefont, annyit értettem abból, amit mondott, hogy Tibor a bécsi kórházban van. A férjem szüleivel ezután derítettük ki a történteket – mesélte Zsuzsanna.

Húsz kilométert autózott

A feleségnek és kislányának vasárnap a kórházban számolt be részletesen Tibor a történtekről. Mint mondta: amikor megtörtént a baj, tudta, hogy egyedül van, csak magára számíthat. Úgy gondolta, mentőket hívni időveszteség, hiszen lakott területtől távol, egy kietlen helyen volt. A baleset után még gondosan lekapcsolta a gépet, a kulcsot a helyére rakta, majd beült az autóba.

 Mit kell tenni? 

A végtaghiányt okozó csonkolásos sérüléseknél a legfontosabb teendő a vérzés csillapítása, ugyanis a nagyobb erek átvágása gyors elvérzést eredményez (ezért is csodával határos az eset).

Erre a sérülés helyétől függően nyomókötés a legalkalmasabb: ha van, steril anyagot, ha nincs, bármilyen tiszta ruhát  rá kell szorítani a sebre. Ha ez nem lehetséges vagy nem elég, el kell szorítani az artériát a seb felett. A sokkhatás elkerülése, csökkentése érdekében a sérültet le kell fektetni, a lábát fel kell polcolni.

Nagyon fontos megóvni a levált testrészt. Fóliába, majd puha ruhába kell tekerni és  zacskóba  tenni, amibe jeget  vagy mélyhűtött termékeket helyezünk. A testrészt ne érje víz. (index.hu)


Ekkor látta, hogy hiányzik a jobb alkarja. Kiszállt, a porból felvette a leszakadt testrészt, a csomagtartóba rakta, majd elindult. Mintegy húsz kilométert autózott a kismartoni kórházba, ahol a nevét még el tudta mondani, aztán elájult. Kismartonból helikopterrel szállították át a bécsi központi kórházba a férfit.

A szombati hosszú operációt várhatóan még tíz másik műtét követi. Két év múlva derülhet majd ki, hogy tudja-e rendesen használni a karját. Az Aradi család számára azonban a legfontosabb, hogy szerettük életben maradt. Kollégái és munkaadója is támogatásáról biztosította a férfit. Zsuzsanna szerint is rendkívüli, amit férje tett, pedig mint mondja: Tibor orvosfóbiás, már egy injekciós tűtől is elájul...

A Kisalföldnek telefonon nyilatkozott röviden Aradi Tibor. A férfi azt mondta: napról napra jobban érzi magát. Már egyedül eszik, iszik és bízik benne, hogy teljesen felépül.

Az orvos bizakodó

 A Kisalföld a bécsi AKH Kórházban dolgozó Oskar C. Assmann  professzortól megtudta: a férfi hihetetlen szerencséje, hogy egyáltalán túlélte a balesetet, azzal magyarázható, hogy sokkot kapott és nem „leblokkolt", hanem jól és a lehető leggyorsabban cselekedett. A baleset és az operáció között eltelt hat óra alatt körülbelül két liter vizet ivott meg, talán ennek is köszönhető, hogy nem vérzett el.

– Hat órán keresztül műtöttük betegünket, míg végre sikerült visszailleszteni a leszakadt végtagot – mondta az operációt végző Oskar C. Assmann. – A baleseti sebészek végezték a csonthelyreállító műtétet, magam plasztikaspecialistaként a lágyrész-rekonstrukciót.

A sérült testrészbe hat órán át nem jutott vér, ez már határértéknek számított a megmentése szempontjából. Biztosat még nem tudni, azonban úgy tűnik, sikeres volt az operáció, a végtagban újraindult a keringés. A gyógyulás során derül majd ki, mennyire károsodott a végtag, de tegnap reggel óta már egyre inkább bizakodhatunk, hogy később nem kell majd amputálni a kezet.

– Az első műtét utáni hajnalban, amikor beszéltem vele, azt mondta, mikor az éjszaka felriadt és azt látta, hogy megvan a keze, boldogan aludt vissza. Én a magam részéről bizakodó vagyok a gyógyulását illetően – tette hozzá a professzor.

Vizsgálják a baleset körülményeit

A Kisalföld szerette volna megszólaltatni a purbachi  vállalat képviselőit, ők azonban elzárkóztak a tájékoztatás elől. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit. Mint azt Wolfgang Bachkönigtől, a Burgenlandi Tartományi Rendőrség szóvivőjétől megtudtuk, a férfi egyedül tartózkodott a munkaterületen, így nem tudott segítséget kérni senkitől. Hogy műszaki probléma vagy mulasztás történt, még vizsgálják.

Előzmény:

Hatórás műtéttel sikerült visszavarrni a jobb alkarját annak az Ausztriában dolgozó magyar munkásnak, aki az egyik építőipari hulladéklerakóban két nappal ezelőtt szenvedett balesetet, amely után leszakadt végtagjával saját maga autózott be a közeli kórházba - jelentette hétfőn az osztrák hírügynökség.

A 37 éves férfi egy rostálókészülékkel dolgozott szombat délután a burgenlandi Feketevárosban (Purbach), és amikor meg akarta tisztítani a gépet, az leszakította alkarját. Ezután autóba ült és közel 20 kilométert vezetett, míg eljutott a kismartoni (Eisenstadt) kórházig, ahonnan helikopterrel a bécsi központi kórházba szállították. A. Tibor hétfőn a kórházban azt mondta, hogy a balesetet követően egyáltalán nem érzett fájdalmat.

A műtétet végző plasztikai sebész, Oskar Assmann "szinte hihetetlennek" nevezte a magyar férfi történetét. Mint mondta, páciense a szerencsétlenség után azonnal az autójához rohant, majd visszafordult, mert eszébe jutott, hogy az alkarját is magával kell vinnie.

Miután érte ment, berakta a csomagtartóba abból a megfontolásból, hogy ott hűvösebb van, és ezután a volán mögé ült. A sebész szerint a férfi annyira sokkos állapotban volt, hogy "egyszerűen helyesen reagált", és valószínűleg ez mentette meg az életét.

Hétfőn a kismartoni munkafelügyelőség vizsgálatot indított a baleset helyszínén, ahol a szerencsétlenséget okozó géppel kapcsolatban biztonsági hiányosságokat állapított meg - értesült az osztrák hírügynökség.

Korábban:

Mint korábban megírtuk, egy magyar férfi szenvedett súlyos munkahelyi balesetet az ausztriai Purbachban. A 37 éves magyar belenyúlt egy rostálókészülékbe, mely leszakította az alkarját. A férfi ezután maga autózott be a kismartoni kórházba, onnan helikopterrel szállították át a bécsi AKH kórházba.

- Hat órán keresztül műtöttük, míg végre sikerült visszailleszteni a sérült végtagot - mondta a műtétet végző Oskar C. Aszmann. - A kézbe hat órán át nem jutott vér, ez már határértéknek számít a megmentése szempontjából.

Oskar C. Aszmann Forrás: orf.at
Oskar C. Aszmann Forrás: orf.at


Boldogan aludt vissza
Biztosat még nem tudni, azonban úgy tűnik, sikeres volt az operáció. A gyógyulás során derül majd ki, mennyire károsodott a végtag, de a férfi kezét talán megmentette a műtét. - Hajnalban beszéltem vele. Azt mondta, mikor az éjszaka felriadt, és azt látta, hogy megvan a keze, boldogan aludt vissza - zárta Oskar C. Aszmann professzor.

A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Forrás: orf.at

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szirénapróba lesz Mosonmagyaróváron

A riasztó eszköz éves ellenőrzése riasztási gyakorlatával május 16-án lesz, melynek során 2 perces… Tovább olvasom