Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Újra Moson Megyei Műhely

2010-ben ismét két számmal jelentkezett a Flesch Károly Kulturális Központ által kiadott Moson Megyei Műhely című folyóirat.

Az első számban Kertész József ismertette a Mosoni-Duna és a Lajta vízgazdálkodási rehabilitációjának tervét Mosonmagyaróvár térségében. Sólyom Tibor a térség 70 településének korszerű hulladékgazdálkodási koncepcióját vázolta, míg Németh Attila a Biotechnológiai Állomás negyed évszázados működésének sikereit foglalta össze. Soós Mihály a 18–25 évesek körében vizsgálta a kávéfogyasztási szokásokat.

Kimlei Péter az egykori Moson megyei járási székhely, Nezsider (Neusiedl am See) 800 éves évfordulójára német nyelven megjelent könyv tartalmát summázta, Beregszászi Balázs pedig az újonnan fölépült halászi híd 1906-os elődjének történetét írta meg. Karcagi Endre a 200 éve Magyaróváron született Szále János festő életútját méltatta. Szentkuti Károly Széchenyi István és Moson megye kapcsolatait tárta föl, dr. Karácsony István Dány János mosonszentjánosi tanító életútját mutatta be. Böröndi Lajos verskötetéről Kerék Imre, Németh Attilának az óvári akadémia híres tanárairól írt életrajzgyűjteményéről Major Tamás írt ismertetőt.

A második számban Beregszászi Balázs levéltáros Moson vármegye pecsétjeinek történetéről, Kimlei Péter a dualizmuskori kivándorlásról, Karácsony István Moson megye 1868–1918 közötti népoktatásáról és Enzsöl Imre Tóth Imre Moson megyei alispán fegyelmi ügyéről értekezett. O. Cser Zita az érzelmi intelligenciának a művészet eszközeivel történő fejlesztéséről, dr. Poór Ferenc és Burkali Bernadett a bor egészségügyi hatásáról írt tanulmányt. Németh Attila a magyaróvári akadémia azon hallgatóit, oktatóit és kutatóit vette számba, akik a Magyar Tudományos Akadémia levelező és rendes tagjai lettek. Dr. Veszeli Tibor az óvári akadémia „Nagy tanári kar"-ának egyetlen helyi születésű tagjáról, Suschka Richárdról emlékezett meg. Simon Zsuzsanna, Varga Bálint és Beregszászi Balázs a Mosonmagyaróvári Városi Kollégium 1956-os forradalom emlékét ápoló tevékenységéről, Beregszászi Balázs pedig a trianoni emlékhelyekről írt összefoglalót.

A folyóirat mindkét száma megvásárolható a kiadó Flesch Károly Kulturális Központban, a Huszár Gál Városi Könyvtárban és a Hansági Múzeumban.

Olvasóink írták

 • 5. dompici 2011. január 28. 14:28
  „Szerintem attól, hogy alacsony példányszámú, még nem feltétlen olvassák kevesen, pancser. Létezik olyan, hogy könyvtár. Ott mindenki számára elérhető. Nekem is úgy tűnik, fáj neked a kultúra, mert abból más értékek súgűroznak, mint aamit a pénzorientált világunkban a mindennapokban megszokhattunk. Szerintem ez nem baj, sőt, pont ez adja az igazi értékét.”
 • 4. pancser 2011. január 28. 08:07
  „A folyóirattal nincsen bajom úgy önmagában. A jelenséggel igen, hogy boldog boldogtalan az én pénzemre pályázik, a befizetett adómból akarnak finanszírozni ki tudja hány egyesületet, szerveződést, folyóiratot meg még az isten tudja mit. Tessék sponzoráltatni, reklámért fizetőket keresni. Egyszerűbb bemenni a hivatalba és lágy szívű Pistit megkeresni, mint "x" vállalkozót meggyőzni. Ha a magán pénzes ládára egy lakatot teszünk a közére ötöt tetetnék, mert mindenki abban szeretne kotorászni.”
 • 3. RickCartman 2011. január 28. 01:24
  „2. hozzászólás pancser 2011.01.27. 22:25
  A túróért van neked bögyödben ennyire a múzeum, meg egy tudományos folyóirat? Ha pontos számot mondanál, mennyi "közpénzt" herdál el a Moson Megyei Műhely, sokkal okosabb lenne az a néhány száz olvasó, akik megvásárolják, és olvassák is ezt a kiadványt.Tuti, hogy utálkozva dobnák félre, fúj, abcúg!”
 • 2. pancser 2011. január 27. 22:25
  „Megy a közpénz! Mindezt megjelentethetik a Kisalföldben is, szépen, apránként. Az tuti, hogy erre a kiadványra is közpénzt kértek, aztán az alacsony példányszám és érdeklődés hiányában alig jut el pár száz emberhez. Mindenre van megoldás, ha reklámok és vállalkozó szponzorok finanszírozzák akkor egy szemernyi hangot nem ejtek.”
 • 1. itaksc 2011. január 27. 18:30
  „Nagyon klassz kiadvány mind a kettő, ajánlom mindenki figyelmébe!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel hétmillió forinttal kevesebb állami pénzre számíthatnak

A körzeti iskola felújításában pályázati forrásokra számít Jánossomorja. A város határában még idén… Tovább olvasom