Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Újra fel kell újítani a felújított várpincét

Nemcsak felújítanák, de olyan új funkciókat is kaphatna a vár alatti, illetve a körülötte lévő pincerendszer, ami biztosítja a hosszú távon fenntartható hasznosítást.
Amint arról a Kisalföldben már beszámoltunk, teljes felújítási terv készült a vár és környéke rendbetételére. A mintegy másfél milliárdos beruházást pályázati támogatással valósítaná meg a helyi egyetemi kar és a város. Lapunkban sorra vesszük az egyes elemekre készült elképzeléseket. Ezúttal a vár pincerendszerének felújítási terveit.
A vár alatt húzódó pince az épület legrégebbi, középkori állapotának megmaradt része. Egyszerűségében is megejtő tereit ugyanakkor a felismerhetetlenségig alakították át a második világháború utáni évtizedben – mondja dr. Vér András, a program kari felelőse. A légómenhelynek átalakított pincerész válaszfalazása a belövések elleni labirintusrendszert követi, míg a boltozatok vasbeton és acélgerendái a romteherre méretezett szerkezetek.

A padlók jellemzően jó állapotúak, de nagy részük felújításra szorul. A pinceablakok ugyancsak több helyen elfalazottak, ezek minden további nélkül kibonthatók. A várudvar felőli részek építési törmelékkel feltöltöttek. Ezek kiszabadítása több szempontból is érdekes és fontos lehet.

A pinceszinten ki kell tisztítani az utólag beépített válaszfalakat, visszaállítva az eredeti állapotot. A mennyezeti megerősítéseket is célszerű eltávolítani.

A középkori pince önmagában is látványos eleme a várépületnek, ugyanakkor nyilvánvaló a hasznosítás lehetősége: vártörténeti, hadtörténeti kiállítás berendezése. Ennek megvalósítása az egyetemi kar saját, illetve a Hansági Múzeumban őrzött, be nem mutatott anyagaival minimális üzemeltetési költséggel nagy vonzerőt biztosítana.

A várpincét hiába újították fel néhány éve, nem találtak igazán jó funkciót a létesítménynek. A mostani tervek viszont hosszú távra szólnak.
A várpincét hiába újították fel néhány éve, nem találtak igazán jó funkciót a létesítménynek. A mostani tervek viszont hosszú távra szólnak.

A rekonstrukciós terv része a várpince és várdomb felújítása is. A várpincének nevezett egykori hadászati védmű az épületegyüttes egyik legrégebbi és javarészt eredeti formájában megmaradt része. Bár a várpince az elmúlt évtizedekben részeiben és változó intenzitással hasznosítva volt, az ide telepített funkciók nem voltak méltóak a késő reneszánsz történeti terekhez. A várpince és a Vár-tó felújítását hét éve végezték el uniós forrásból 223 millió forintból. A létesítmény azonban most kihasználatlan, állapota folyamatosan romlik. A mostani tervek hosszú távban gondolkodó, megnyugtató és méltó hasznosítási koncepció kidolgozásáról szólnak. A létesítmény magas szintű vendéglátó-funkciót kaphatna, valamint információs és kerékpáros központot alakítanának ki.
Az egykori erődrendszer terei három nagyobb részre bonthatók. A nyugati szárny több évtizede gyakorlatilag folyamatosan vendéglátó-funkcióval hasznosított, épületrésze az utóbbi fél évben vált használaton kívülivé. A középső, Vár-tó felől megközelíthető pincerész évtizedek óta használaton kívüli. A pinceszakaszok műszaki állapota különböző. „Célunk, hogy olyan funkcióbővítéseket hajtsunk végre, amik biztosítják a hosszú távon fenntartható hasznosítást" – hangsúlyozta dr. Vér András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autók ütköztek Károlyházánál

Korlátozottan halad az 1-es főút forgalma Károlyháza közelében, ahol két személyautó ütközött… Tovább olvasom