Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Újabb tragédia a Gál családban: meghalt a legkisebb fiú

Rajka - Amikor először felvetődött, hogy jótékonysági műsort szerveznek Gálék javára, még nem tudhatták, milyen újabb tragédia vár a rajkai családra: négy beteg gyerekük közül a legkisebbet, Józsefet alig másfél hónapja kísérték utolsó útjára.
Közel egy éve írtunk a rajkai Gál család drámájáról: a 23 éves Anikó akkor ébredt fel a kómából, melyet súlyos, életveszélyes agyvelő- és agylebenygyulladás okozott. Akkor a családtagok elmondták, hogy állapota sokat javult, még ugyan beszélni nem tud, de már gesztusaival jelez a külvilágnak és újra szájon át táplálkozik.

– A lányunkat logopédus, gyógytornász látogatja, folyamatosan kommunikálunk vele, de az ébredése óta eltelt egy év alatt még mindig nem sikerült megtanulnia beszélni: csak hangokat, magánhangzókat tud kimondani – panaszolja Anikó, az édesanya, aki szerint a fényterápia sokat segítene a mosolygós, fiatal lány állapotán, de ennek költségeit a család nem tudja finanszírozni.

Anikó felépülését a család újabb tragédiája lassítja. Gondozásából nemcsak a szülők vették, veszik ki részüket, hanem testvérei is. A legkisebb fiú, József éppen azért tanult meg vezetni, hogy édesanyját – akitől a szívbetegséget mind a négy gyerek örökölte – és nővérét a kórházba szállíthassa. A mosonmagyaróvári Hunyadi-iskolában szobafestőnek tanuló fiú egész télen megfázásos tünetekre panaszkodott, sokat köhögött, betegsége miatt az órákról is hiányozni kezdett.

Gál Anikó József fia fényképével. Az elhunyt fiú emlékére gyertyák égnek.
Gál Anikó József fia fényképével. Az elhunyt fiú emlékére gyertyák égnek.

– Februárban bevittük a kórházba, ahol lázcsillapítót kapott, másnap már vért köpött. A belgyógyászat, majd a kardiológia után került az intenzív osztályra, ahol három hétig altatták. Úgy érzem, hogy nem vették komolyan a betegségét – magyarázza a megtört édesanya, akivel március közepén közölték fia halálát.

A család máig nem tudta feldolgozni a legkisebb gyerek, testvér tragikus távozását. Az édesanyát az bántja leginkább, hogy nem lehetett fia mellett halálakor és hogy a kórház munkatársától kellett megtudnia, már nem él szeretett gyermeke. Anyák napján az egész család ellátogatott Józsi sírjához, de a fiú emlékére otthon is folyamatosan égnek a gyertyák.

– Különleges, ügyes kezű gyerek volt, aki szerette a szakmáját, sokat segített itthon. A közeljövőben tervezte, hogy lefesti a házunkat. A bátyjához hasonlóan ő is zenélt, a dobokat a szobájában őrizzük. Május 15-én lett volna tizenkilenc éves – teszi hozzá könnyeivel küzdve Anikó.

József 26 éves bátyja, András és nővére, a húszéves Barbara sem egészséges, súlyos szívproblémákkal küzdenek. András 13 éves kora óta vár szívdonorra. Az édesanya is sokat betegeskedik nemcsak a szívével, a szemével is. A család csak gyógyszerre mintegy nyolcvanezer forintot költ havonta.


Emlékműsorral segítenek

A helyi önkéntes tűzoltók már korábban – még József halála előtt – kitalálták: összefognak Gálék javára. A rajkai közösségi házba május 9-én, szombaton 12 órától tervezett emlékműsor bevételét a családnak ajánlják fel. Délben a rajkai harmonikások zeneszóval fogadják a vendégeket, majd Bazsó Lajos polgármester köszönti az egybegyűlteket. Délután a Theatrum ad Flexum színház színészei, a Haller mazsorett- és breakcsoportja szórakoztatják a közönséget, lesz többek közt akrobatikus rock and roll, tánczene, karate- és tűzoltó-bemutató, ügyességi verseny, játék, népi komédia, bemutatkozik Gál András és zenekara. Este 8 órától lépnek színpadra a sztárvendégek, Horsitza Tibor és barátja.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Wiky9 2009. május 20. 01:08
  „admen, remélem nem volt sértő az írásom! csak kicsit másképp látom a helyzetet. sok erőt a kishugodnak is”
 • 32. Wiky9 2009. május 20. 01:00
  „Őszinte részvétem a családnak!
  Mivel a nővérem sokáig együtt élt a legidősebb testvérrel, egy kis betekintést nyertem a család életébe. Szerintem ezek mellé a betegségek mellé nem kellenek állandó vigyázó kezek - mint ahogy az első hozzászólások között valaki a bénuláshoz hasonlította -, mert egészen teljes értékű életet lehet élni.Hiszen a cikkben is említik az iskolát, a zenekart... Persze önmagában is szörnyű 1 ilyen betegég 1 családon belül.De így, épp elég kifizetni a rengeteg gyógyszert (80ezer forint!?), és az ilyen tragédiák csak tetézik a bajt. Épp ezért kívánok sok erőt és kitartást Anikó felépüléséhez is, aki egyébként egy tündéri teremtés.
  Bármennyire nem érintkezem azóta a családdal, remélem olvassák majd ezt a hozzászólást, és fogadják a részvétnyilvánításomat.
  Viki Halásziról”
 • 31. RickCartman 2009. május 13. 14:04
  „Személyes ismeretségünk miatt is mély együttérzésem, Anikó.”
 • 30. lolita 2009. május 11. 15:10
  „29-ES! Kerdesed ertelmetlen!”
 • 29. AHA. 2009. május 11. 08:17
  „Ez is itt lesz még egy hétig?”
 • 28. piskóta 2009. május 10. 15:08
  „ok lolita, de a remény sosem hal meg, és mindenki reménykedik,még ha rosszul is dönt.”
 • 27. lolita 2009. május 10. 12:49
  „Soha nem itelkezek nem all jogomban!Csak sajatos velemenyemet irtam le,köszönöm Invektus talan valahol megertessz!”
 • 26. invektus 2009. május 10. 10:46
  „lolita :) én pl nem mondom hogy gyökér vagy de ha azt veszük itélkezni csak akkor itélkezz másokfelett
  ha életet is tudsz adni
  :)”
 • 25. lolita 2009. május 10. 09:23
  „Az igazsag sokszor faj de lehet valamenyi tanulsagot levonni,ugyanis az elet kemeny amivel szembe kell nezni dolgokkal ami minket nem fog simogatni.”
 • 24. lolita 2009. május 10. 09:17
  „A genetika kerdes mar nalam 21 evvel ezelött elkezdödött es felmerült a kerdes bennem mivel gyermeket vartam ,es egyszseges gyermeknek adtam eletet tehat anya vagyok tudom miröl beszelek.Csaladomban voltak ,s vannak betegek akik ugy születtek hogy nem egeszsegesek,ez erdekeben voltak lehetösegek amin vegig mentem,de elsülhetett volna maskebb is es akkor is felneveltem volna mert az enyem!De ha mar en beteges vagyok es bevallalok egy gyermeket oke kiderül az is beteges jön a masodik az is beteges hat kerdem en minek meg kettö?????Bar gondolkodas nelkül lehetne meg hat is ,mi ez ha nem felelötlenseg a szülötöl?Ezek a tenyek emberek ha gyöker is vagyok de tele erzelmekkel es mindent atszoktam gondolni mielött cselekszem!Tovabbi szep napot!”
 • 23. Truder 2009. május 09. 22:22
  „21. hozzászólás Csabazs 2009.05.09. 17:23
  Igazad van!”
 • 22. invektus 2009. május 09. 21:19
  „Csabazs tökéletessen igazad van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 21. Csabazs 2009. május 09. 17:23
  „Részvétem a családnak!
  Tényleg csak általában az érti meg,milyen fájdalom egy gyermeket eltemetni,aki átélte.Én igen.
  Miért vonjátok úgymond "felelősségre" az Édesanyát mert négy gyermeket szült? Joga volt hozzá!
  Hol járt még a genetika 20 évvel ezelőtt?
  Meglehet, hogy éppen az elhunyt gyermek ad majd vagy adott már magyarázatot,erről az örökletes betegségről, mely a családban halmozottan előfordul.

  Lolita!
  Szerinted, akkor ha valaki valamilyen betegségben szenved ne szüljön,szülhessen gyermeket?
  Van neked gyermeked? Ha van, akkor nem is igazi anya vagy,mert egy igazi anya nem ír ilyent egy másik anyának!”
 • 20. Koppany 2009. május 09. 16:08
  „Tisztelt Piskóta! Egyetértek véleményének bizonyos részeivel. De talán a romák kérdését nem keverném ide. Természetesen megértem a reakcióját, viperetta írására.
  Tisztelt Viperetta! Azt hiszem nem az a legnagyobb probléma, ha az újságban szerepel efféle hír (és kép) is. Sokkal inkább az, hogy az emberek egymást rugdalják ahelyett, hogy segítenének egymáson. Részvét nyilvánítás, együttérzés, persze ezek nem hoznak vissza senkit, de jobban esik egy szerencsétlen embernek, mintsem az, hogy még őt okolják (mint Lolita).
  Ezenkívül nem kívánom senkinek sem hogy tapasztalat útján ismerkedjenek meg a témával, bár akkor értenék csak meg, mi is ez.
  Tisztelt Lolita, engem is lehet gyűlölni azért, mert mondok egy-két dolgot, amely lehet hogy kissé naiv. De nem hiszem, hogy a gyűlölet és az egymásra mutogatás előbbre visz. Lehet okolni az anyát, az orvost, vagy a gyereket, teljesen mindegy, valószínűleg egyik sem tehet róla. Annak az oka pedig, hogy az anya ekkora felelősséget vállalt, nem ismert. Szóval ha van egy kis érzés Önben, kifejezi részvétét. De ha nincs, akkor Ön is csak egy a sok közül.”
 • 19. invektus 2009. május 09. 12:37
  „vipretta335
  kérdezd meg a kisalföld szerekesztüitöl hogy miért is készült ez a kép”
 • 18. invektus 2009. május 09. 12:31
  „Amig a kedves doktorok az állam és az adófizetök pénzén megvásárolt nagyon drága orvosi müszerekkel maszekolgatnak addig az ilyes fajta esetek csak nöni fognak!!!!!!!!
  ha valaki rögenre megy beutaloval vagy mit tudom én reggel 8 ra az kb 11:23 ra jut sorra
  ha meg privát
  :) 5 perc
  persze az 20 000 ft”
 • 17. piskóta 2009. május 09. 11:02
  „ya még annyit szegény anyukám szivbeteg, tesommal élsportolok vagyunk. nem tom hogy lehet:((( meg sem kellett volna születnünk:((”
 • 16. piskóta 2009. május 09. 10:57
  „viperetta335. lolitával eggyütt gyökerek vagytok. szerinted 70 es években pontossan tudta szerencsétlen hogy neki milyen probémája van? azon kivül minden cigány olyan örökletes betegségekkel van ellátva , hogy 33 éves korában hivatalossan lelehetne őket rokkantasitani. de ők foshatják számolatlanul a gyerekeket. ja és a mi adonkból tartják el. az ilyen fehér család ritka. ha van akkor meg támogatni kéne. én pl ezért is fizetem az adót. ja és nem ő találta ki a fotoskodást biszti lehetsz benne. szegény fehér munkás családnak még gyereket sem . ez szép”
 • 15. viperetta335 2009. május 09. 10:43
  „Egyébként pedig lolita nem gyökér,egy igenis fontos kérdést vetett fel.Túl a részvéten azért ez nem így van,hogy örökölhető szívbajjal ajándékozom meg sorban a gyermekeimet...”
 • 14. viperetta335 2009. május 09. 10:40
  „Nagyon sajnálom,akinek ilyen fiatalon kell meghalnia.Mi ezt ésszel nyilván fel nem érjük.
  De szeretném megkérdezni,miért divat ez újabban,hogy a szülők a halott gyermekük képével fotózkodnak a Kisalföldben?A szanyi kislány szülei,most ennek a fiúnak az édesanyja...Fizet ezért az újság,vagy ez miért kell?
  Ez egy családi emlék lesz,vagy mi?Nekem nem tetszik és nem is hiszem,hogy szükség van ezekre a családi gyászfotókra egy újságban...”
33 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cukortartó az olimpiai bajnoknak

Mosonmagyaróvár - Emléktáblát avattak a Bauer Rudolf utca 2. szám alatt az utca névadójának… Tovább olvasom