Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Újabb szélkerekek és milliárdok

Lassan már nem akad olyan település Mosonmagyaróvár környékén, ahol ne merült volna fel szélkerekek telepítésének ötlete. Eddig mindössze négy szerkezet lapátjai forognak, ám kedvező esetben két éven belül akár száz is termelheti ezen a részen az energiát.
Befektetés: Sokan jó üzletet látnak a Mosoni-síkságban.
A szélkerekek felállításának sorát Mosonszolnok kezdte. A 86-os főút mentén az ÉDÁSZ Rt. 400 milliós beruházásban két szerkezetet állított fel – igaz, korábban ötöt terveztek ide – 2002 decemberében. Az engedélyek beszerzése jó néhány akadályba ütközött: a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatósága megvétózta az először kijelölt helyet a túzok védelme miatt, s csak a jelenlegi területet fogadta el a szakhatóság. Rögtön felmerült az ötlet Levélen is az energiatermelők felállítására. Erre azonban egyelőre nem került sor, mert a nemzeti park szakemberei nem találták arra alkalmasnak a területet.

Akár százával is

Tavaly júliusban Mosonmagyaróvár határában, az 1-es út mentén újabb két szélkerék „állt munkába".
A kétszázmilliós beruházást két magyar gazdasági társaság finanszírozta. Már akkor megfogalmazódott, hogy a burgenlandihoz hasonló szélviszonyok miatt akár előzetes mérések nélkül is százával építhetik ide ezeket a szerkezeteket. A jóslat igazolódni látszik: lapunkban többször beszámoltunk már arról, hogy Hegyeshalom, Rajka és Bezenye határában negyvenegy szélkereket szeretne felállítani egy külföldi cég, összesen nyolcmilliárd forintból. Ehhez továbbra is a nemzeti park igazgatóságának engedélyére várnak, sorsuk egyelőre még bizonytalan.

Kimlén 6–7 milliárdból

A sorban most Kimle és Károlyháza következik. Előbbi településen 12–13 szélkerék felállítását tervezi az E-ON nevű német cég. Dr. Ördög Vincéné polgármester lapunknak elmondta: jó esélyeik vannak a szerkezetek felépítésére. A Győr felé vezető út bal oldalán lenne a legtöbb szélkerék: ezt a helyet a nemzeti park szakemberei jelölték ki. A következő hetekben a terület tulajdonosaival a bérleti szerződés megkötésén fáradoznak, s az engedélyeztetési procedúra egy része is még hátravan. Összesen 6–7 milliárdból épülhet fel az erőműpark, a polgármester szerint jó esetben akár már másfél év múlva.

„ Zavart területen"

Információink szerint Károlyháza is hasonlóra készül. A beruházó egy tucat szélkereket szeretne felállítani a település határában. A tervek felállítását könnyítette, hogy a helyszín úgynevezett zavart területen van, mivel az

autópálya és a vasúti sínek is a közelében futnak végig, így talán a szakhatóság engedélyét is könnyebben beszerezhetik. Ha minden a tervek szerint alakul, akár még ebben az évben elkezdődhet az építkezés. A Kisalföld úgy tudja, egyetlen felállított szélkerék évi negyvenmillió forint hasznot termel tulajdonosának.

Rengeteg a kérelem

Dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője lapunknak korábban kijelentette: eddig ötven szélkerék felállítását engedélyezték a megyében, de több tízszeresének megépítésére kérnek engedélyt a befektetők.

Kapcsolódó cikkek >>

Bizonytalan sorsú rajkai szélkerekek (2004-02-27) >>
Nem bír el a hálózat sok szélkereket (2003-07-01) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetköz: lehangoló jelentés

A Magyar Tudományos Akadémia szigetközi munkacsoportjának környezeti vizsgálata megállapítja: a… Tovább olvasom