Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Újabb szélerőmű a timföldgyárnál?

Információnk szerint hat megawattos szélerőműpark épülhet Mosonmagyaróvár határában.

A Kisalföld úgy tudja, hat megawattos szélerőműparkot kíván létesíteni egy, a miniszterelnökhöz is köthető cég Mosonmagyaróvár határában a közeljövőben. A jelentős hasznot hozó „szélenergia-bizniszbe" egyre nehezebb bekerülni, mivel a hazai villamosenergia-hálózat befogadóképessége korlátozott.

Jelentős haszonnal értékesíthető

Egy, a közelmúltban végzett felmérés szerint az elmúlt időszakban az oroszországi földgázellátással kapcsolatos bizonytalanságok miatt a magyarok túlnyomó többsége támogatja a megújuló energiaforrások szerepének növelését.

A másik oldalról pedig a befektetők látnak jelentős hasznot a szélerőművek megépítésében. A megújuló energiát ugyanis a törvény szerint köteles szabott áron átvenni az engedéllyel bíró erőművektől az áramszolgáltató. A szél munkájával előállított villamos energiát huszonhárom forintos egységáron veszik át. Ezzel szemben például a paksi atomerőmű ennek alig egyharmadát kapja.

Minden hazai kapacitás foglalt

Az elmúlt időszakban drasztikusan nőtt a befektetői érdeklődés a szélerőművek telepítése iránt, a hálózatra csatlakozási engedélyt azonban nehéz megszerezni ezekre. A villamosenergia-törvény végrehajtási rendelete értelmében – szigorú feltételek mellett – az energiahivatal határozhatja meg, mennyi áramot kell átvenniük az áramszolgáltatóknak a megújuló forrásokból villamos energiát előállító erőművek termeléséből.

A szakemberek szerint jelenleg szinte minden megawattnyi szélenergia-kapacitás foglalt Magyarországon. A hazai villamosenergia-rendszer korlátozott mennyiségben képes szélerőmű-kapacitást kezelni. Amennyiben ugyanis túlságosan sok széltorony kapcsolódna a hálózathoz, más erőműveket kellene visszaszabályozni.

Ez azonban nagy veszélyeket rejt magában, mivel a szélenergia időjárásfüggő. Néha többet, néha pedig kevesebbet termel, mint amire szükség lenne. Így be kell építeni a megfelelő tartalék kapacitásokat is, ugyanis ezek nélkül, kizárólag a szélkerekekkel jelentős áramszünetekre kell felkészülni Magyarországon.

A szélenergiában üzletet látó befektetők gyorsan felfedezték a Mosonmagyaróvár környéki időjárási viszonyokat, ahol az év szinte minden napján fúj a szél, és építik sorra az erőműveket. A tavalyi év utolsó napjaiban állt munkába a város határában öt szélkerék. Ezzel Mosonmagyaróvár környékén már tíz toronnyal fogták munkára a szelet, ami a hazai szélenergia-termelés jelentős hányadát adja.

Három turbinával hat megawatt

A közeljövőben várhatóan további tornyokkal gazdagodik a környék, ugyanis a felügyelőség több szélerőműparkra is adott ki környezetvédelmi engedélyt Mosonmagyaróvárra. Köztük az Emo-Wind Kft.-nek, amely villamos hálózatra való csatlakozási engedéllyel is rendelkezik. A kft.-t a miniszterelnökhöz közel álló cégként emlegetik, az szerepelt az „Apró–Gyurcsány érdekkör" privatizációs ügyleteit vizsgáló parlamenti bizottság céglistáján. A Kisalföld úgy tudja, a kormányfő közeli cég három turbinával, összesen hat megawatt teljesítménnyel növeli a hazai energiakapacitást. Információink szerint a társaság állami támogatás igénybevétele nélkül kívánja megvalósítani a beruházást a timföldgyár közelében, az év második felében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghiúsulhat Euro vegas?

A világszerte tizenhét országban jelen lévő Casinos Austria is vélhetően pályázik – az egyébként a Bezenyére tervezett Euro Vegasra kiírt – kaszinóalapítási koncesszióra. Amennyiben az osztrák cégnek az amerikaiaknál jobban sikerül teljesítenie a szigorú feltételeket, hiábavalóvá válik az Euro Vegas befektetőinek eddigi munkája. Tovább olvasom