Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Újabb pályázati siker kell

Mosonmagyaróvár önkormányzata, a Karolina Kórház-Rendelőintézet tulajdonosa tavaly hetedszer nyújtotta be rekonstrukciós pályázatát címzett állami támogatásra. Ezúttal sikerrel jártak: így 2004-ig 2,1 milliárd forint segíti a gyógyító intézmény megújulását.
Az elnyert címzett állami támogatásból 400 – 430 milliót modern gépek, eszközök beszerzésére irányoztak elő a mosonmagyaróvári Karolina Kórház-Rendelőintézetben. Tegnap Botos Gábor főtanácsos és dr. Vörös László orvos-igazgató jóvoltából a térség polgármesterei is tájékozódhattak a felújítás ütemezéséről. Elhangzott, hogy az idei esztendő a tervezés és előkészítés éve. A folyamat bonyolítójának a Győr-Moson-Sopron Megyei Beruházási Kft.-t, egészségügyi-beruházó szakértőnek a fővárosi Syntron Kft.-t választották. A kivitelező kétfordulós közbeszerzési eljárás keretében nyeri majd el a munkát. A tervek szerint szeptember 15-ével átadják az építési területet és a kivitelező előfinanszírozásával a porta épületének bontásával még idén elkezdődhet a munka első fázisa. A tervek költsége százmillió forint.

Új szárnnyal bővül

A következő évtől a rendelőintézet alagsorának átalakítása után intézeti gyógyszertárat helyeznek el ott, remélhetőleg vényforgalmi ellátással kiegészítve. A jelenlegi gyógyszertár (a régebbi véradó) épületében biztosítanak helyet a portának és a bőr- és nemibeteg-gondozónak. A Kórház a toldaléképületének folytatásaként egy új szárnnyal bővül. Ennek alagsorában öltözők, konyhai raktárak lesznek, földszintjén konyha létesül, az 1. és a 2. emeletén a belgyógyászat, a 3. emeletén a kardiológia, a tetőtérben gépház kap helyet. A jelenleg kétemeletes toldaléképület 3. emeletet kap, ott lesz a nyolcágyas intenzív osztály és a központi sterilizáló, de beépítik a tetőterét is, ahova a gazdasági hivatal és az igazgatás költözik. Ebben az épületben a jelenlegi konyha helyén az ambulanciák, az osztályos ügyeletek és a sürgősségi ellátás feltételeit teremtik meg és új bejáratot nyitnak a Régi vámház tér felé.

Kettőszázhuszonöt parkoló

A kiürült belgyógyászat épületének teljes átalakítását 2004-re ütemezték. Földszintjére kerül a tüdőgondozó, az emeletre pedig a tüdőosztály Újrónafőről. Az ugyancsak megüresedett kardiológia épületébe költözik majd a rónafői krónikus osztály. Jó hír, hogy a Kórház utcai ingatlanokat elbontják és helyükön új parkolók létesülnek. A rekonstrukció következményeként a parkolási gondokat 225 új hely igyekszik enyhíteni. A Lajta túlpartjára, a Vízpart – Csaba utca által határolt területre két, egymással összeköttetésben lévő épületet terveznek. Fizikoterápia, gyógytorna lesz ott, illetve a rehabilitáció 25 ággyal.

Az ágyszám és a struktúra marad

Az elnyert rekonstrukciós összeg nem fedezi a Kórház teljes körű felújítását, így további pályázatokra van szükség, hogy a sikeres második ütemmel is számolhasson az intézmény. A jelen rekonstrukció fő célja, hogy a gazdaságosabb működés érdekében egységesítse a telephelyet, s korszerű feltételeket biztosítson a gyó-

gyulás, gyógyítás számára. A Kórház ágyszáma a rekonstrukció során nem változik s marad a jelenlegi struktúra is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szövetkezeti üzletrészek: lesz, de mennyi?

Dunaszigeten üzletrészügyben egyelőre nem csillapodnak a kedélyek. Miután hosszas huzavona és jó… Tovább olvasom