Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Újabb pályázat a kórház-rekonstrukcióra

Az önkormányzat és a helyi egyetemi kar együttműkö- dési megállapodásáról, a kórház rekonstrukciójának második üteméhez szükséges támogatási pályázatról, illetve az általános iskolai körzetek kijelöléséről döntött többek közt a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén.
A mosonmagyaróvári önkormányzat legutóbbi ülésén Németh Sándor (MDF) a szociális ellátórendszer hiányosságaira hívta fel a figyelmet napirend előtti felszólalásában. A képviselő szerint a városban részben megoldott a fogyatékkal élők képzése és foglalkoztatottsága. Az Éltes-iskola és a Napos Ház „telt házzal" működik, a törvényi változtatással – miszerint ezeknél a fiataloknál a tankötelesség korhatára huszonnégy évre emelkedik – nehéz helyzetbe kerülnek az intézmények. Stipkovits Pál polgármester válaszában hangsúlyozta: az önkormányzat eddig is kiemelten kezelte ezt a területet, következetesen végigvitte az Éltes-iskola áthelyezését, hogy a működéshez szükséges feltételeket biztosítani tudják. A város előkészített már egy pályázatot uniós források megszerzésére, amiből a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatási lehetőségeit bővítik a Bolyai-kollégium átalakításával.

Bartók-iskola: hiányos tájékoztatás?

Dr. Pap János (Fidesz) napirend előtt a Bartók-iskolával kapcsolatban emelt szót. A képviselő szerint az érintett szülőket és intézményvezetőket nem tájékoztatták kellően arról, hány osztályt és milyen formában indítanak az iskolában szeptembertől. A városatya választ várt arra a felröppent hírre is, hogy csak akkor indul első évfolyam a Bartókban, ha a Haller-iskolába három osztályra elegendő kisiskolást íratnak be. A polgármester írásban válaszol a képviselő felvetéseire, ám hangsúlyozta: minden a decemberi testületi döntésnek megfelelően történik.

Rendszámfelismerő és térfigyelő rendszer

A tanácskozáson számolt be a város közrendjének és közbiztonságának helyzetéről Horváth Csaba kapitányságvezető. Az alezredes a jövőbeni tervek közt kiemelte a rendszámfelismerő és térfigyelő komplex rendszer kiépítését. A 11 millió forintos beruházással hatékonyabban tudnának fellépni a városban.

Dr. Szabadfi Árpád ezredes, megyei főkapitány elmondta: látványos fejlődésen ment át a mosonmagyaróvári kapitányság és jelentősen javult a közbiztonság. Az idei év második felében sikerül megoldani a kapitányság létszámhiányát is, miután tíz fővel bővül a tiszthelyettesi állomány. A frakciók jónak értékelték a rendőrség munkáját és egyhangúlag fogadták el a beszámolót.

A várárok és a vártó rehabilitációja

Számos vélemény fogalmazódott meg a képviselők között az önkormányzat és a helyi egyetemi kar együttműködési megállapodásáról szóló előterjesztés kapcsán. A dokumentumban rögzítették, hogy az önkormányzat segíti a felsőoktatási szakemberek, illetve a doktoranduszhallgatók lakásgondjainak megoldását. A megállapodás része a várárok és a vártó rehabilitációja. A megvalósításhoz szükséges 400 millió forintra az önkormányzat a Regionális Operatív Programon pályázik.

A tervek szerint a tó rekonstrukciója mellett halbiológiai és természetvédelmi bemutatótermeket, tanösvényt, valamint gasztronómiai centrumot is kialakítanak.

Szentkuti Károly (SZDSZ) szerint az egyetem túl „zárt világ" a városon belül, a kari vezetésnek és az önkormányzatnak egyaránt nyitnia kell egymás felé. Dr. Szeredi Ádám (MVE) szerint a karnak olyan képzési rendszert kellene kialakítania, ami jobban illeszkedik a város profiljába, így a végzősök könnyebben elhelyezkedhetnének a környéken. Németh Sándor javasolta, hogy az önkormányzat helyezzen ki „egyetemi város" táblákat a bevezetőutak mentén. A testület végül ez utóbbi módosító javaslattal együtt fogadta el az előterjesztést.

Felülvizsgált iskolai és óvodai körzetek

Az óvodai és általános iskolai körzetek megállapításáról is döntöttek a képviselők a tanácskozáson. Az önkormányzat utoljára tíz évvel ezelőtt vizsgálta felül a körzeteket, már időszerűvé vált az újbóli áttekintés, különös tekintettel arra, hogy az eltelt időszakban új lakókörzetek is alakultak. Pap János szerint szükségtelenek a beosztások, hiszen mindenki szabadon választhat iskolát. Szentkuti Károly elmondta: a beosztásra azért van szükség, mert ennek alapján az adott óvoda vagy iskola nem tagadhatja meg a körzetben élő gyerekek felvételét. Ettől függetlenül mindenkinek joga van a szabad iskolaválasztáshoz.

A képviselők döntöttek a Karolina Kórház rekonstrukciójának második üteméhez szükséges címzett támogatás újbóli pályázásáról. A közel milliárdos nagyságrendű beruházás során a műtők korszerűsítése, egy összekötő folyosó a Kórház utca felett, illetve a hotelfunkciók javítása valósulna meg. (A tanácskozás további témáiról később számolunk be.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi programok és ajándék szignál

Mosonmagyaróvár 650 éves. Az évforduló és az uniós csatlakozás előtt változatos rendezvényekkel… Tovább olvasom