Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Újabb lobbi a Mosoni-Dunáért

Öt kidolgozott nagyprojektet – közülük négy a Mosoni-Dunához köthető – támogat a térség és a Szigetközi Fejlesztési Tanács, melyre önrészt nem igénylő KEOP-forrásokat nyernének.

A „Szigetköz – Felső-Duna mente" Térségi Fejlesztési Tanács tegnapi ülésén Szakács Imre elnök bejelentette: Levél és Hegyeshalom egyelőre nem kíván csatlakozni a tanácshoz, csak megfigyelőként vesz részt a munkában. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium jelezte, hogy delegáltja után nem tud anyagi kötelezettséget vállalni, így Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő csak tanácskozási joggal vesz részt a szervezet munkájában. Tóth Gábor, a Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársa többek közt a CÉDE-pályázatokról beszélt: a régióban 500 millió forintra 600 önkormányzat jut. Kiss Tibor a Regionális Operatív Programról elmondta: hét évre a nyugat-dunántúli régióra 144 milliárd forint áll rendelkezésre. Szakács Imre szerint azonban világosan látszik: idén az önkormányzatok nem számíthatnak uniós pénzek kifizetésére.

A VÁTI Kht. munkatársa, Horváth Csaba a magyar-osztrák és magyar-szlovák határ menti Interreg pályázatai lehetőségeket vázolta. A magyar-osztrák pályázatokon összesen 100 millió, a magyar-szlovákon 216 millió euró nyerhető. A fejlesztési tanács ezután megválasztotta bizottságait: a környezetvédelmié Borkai Zsolt, a vidékfejlesztésié Babos Attila, az idegenforgalmié Szentkuti Károly, a fejlesztési és kommunikációs bizottság elnöke pedig Tóth István lett. Öt támogatott projekt A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség véleményezésre körbeküldte a KEOP-programhoz (Környezeti és Energia Operatív Program) javasolt nyugat-dunántúli nagy és kiemelt munkálatok listáját.

Ezen öt árvízvédelmi fejlesztés szerepel összesen több mint húszmilliárdos összeggel. A Mosoni- Duna és a Lajta térségi vízgazdálkodási rehabilitációjára 4,86 milliárd, a Mosoni-Duna torkolati szakasza vízszintrendezésére 4,8 milliárd, a Mosoni- Duna ökológiai és humán hasznosításának feltételeit megteremtő munkákra 2,6 milliárd kellene. Emellett a folyó rehabilitációjához kapcsolódóan szivattyútelepek és műtárgyak rekonstrukciója 2,45 milliárd, míg a szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztésére 6 milliárd forint szükségeltetik.

Ezt az öt nagyprojektet a régiós és térségi tanácsok is támogatják. A tegnapi ülésre Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő prezentációval készült, ám betegsége miatt nem tudott ezen részt venni. A Kisalföldnek azonban beszámolt a rehabilitációs pályázatok mostani állásáról. „A kormányprogram része" – A Mosoni-Duna rehabilitációs projekt négyéves előkészítő munka eredménye, ám végül nem került be a Nemzeti Fejlesztési Terv 36 kiemelt programja közé – mondta a képviselő. – Ennek oka az volt, hogy az árvízvédelmi és szennyvízzel kapcsolatos beruházások lekötötték a környezetvédelemre fordítható összegeket. Pedig nyerő lett volna a Mosoni-Duna- pályázat, a politikai támogatottsága megvolt.

Bajnai Gordon kormánybiztos nekem múlt héten megerősítette: ma is a kormányprogram része. A miénk egy jól előkészített projekt: decemberben azt kértem Ja n á k Emil vízügyi igazgatótól, bontsa le ezeket az elképzeléseket: új megoldást kerestünk. A Mosoni- Duna torkolati rehabilitációjára a gönyűi fejlesztések kap csán megvan a pénz, így ez kikerült a „látószögünkből".

Leginkább két projektre koncentrálunk a mostani lobbizás során: a Mosoni-Duna és a Lajta-, valamint a Mosoni-Duna ökológiai és humán hasznosításának feltételeit megteremtő rehabilitációra. Újabb 70 milliárd a tét – 2007-ben bekerültem az Új Magyarország Fejlesztési Terv eseti bizottságába is, mely a legfőbb szintű kontrollbizottság. A környezetvédelmi akciótervek lezárása március végére várható, így most újabb, széles körű lobbizásra van szükség. Egy levelet fogalmaztam meg a Szigetközi Fejlesztési Tanács nevében az itteni rehabilitáció szükségességéről: szeretném minden térségbeli politikussal aláíratni, s többek között a kormányfőhöz, köztársasági elnökhöz, a tárcák vezetőihez eljuttatni.

A kormány egyébként Brüsszellel tárgyal egy 70 milliárdos környezetvédelmi keretről: ha ezt többlettámogatásként megkapjuk, akár az összes itteni KEOP-nagyprojekt támogatást nyerhet. A legfontosabb azonban az, hogy az előbb említett két rehabilitációt most elkezdjük, a többiért a későbbiekben is lobbizhatunk. A pályázatok ügyében döntés április végére várható, s kedvező elbírálás esetén szinte azonnal kezdődhetne a kivitelezés – mondta az országgyűlési képviselő.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormánytanácsadó becsületrenddel

„A várospolitikában való visszafogottságomat az motiválja, hogy Mosonmagyaróváron az új városvezetés sem indított gusztustalan, lejárató hadjáratot az elődjével szemben, mint ami más városokban tapasztalható. A visszamutogatás is normális keretek között maradt" – fogalmazott Stipkovits Pál, Mosonmagyaróvár volt polgármestere, aki a napokban vette át Burgenland Becsületrendjét. Tovább olvasom