Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Újabb lépés a kavicsbánya-bővítés irányába – nem kell hatásvizsgálat

Nem kell környezeti vizsgálatot és környezeti értékelést lefolytatnia az önkormányzatnak a város határában lévő kavicsbánya 45 hektáros bővítését megelőző eljárás során. Várhatóan decemberben végső döntést hoz a testület a bánya bővítéséről.
A képviselő-testület még tavaly decemberben hozott településfejlesztési döntésével adott zöld utat a Tritolnál lévő bányató bővítésének előkészítésére. (Kisalföld, 2011. december 28.) A terület tulajdonosa ugyanis ismét kérelmezte a jelenleg üzemelő bányató és a város közigazgatási határa között húzódó terület kertes mezőgazdasági övezetből különleges bányaterületté minő- sítését, azaz a bányató bővítését 45 hektárral. Ugyanezt a kérelmet egyébként több éve a képviselő-testület már elutasította, akkor elsősorban környezetvédelmi okokra – a felszín alatti vízbázis védelmére, szántóterület megszűnésére, tájsebre, közúti szállítás káros hatásaira – hivatkoztak. A múlt év végén a képviselő-testület úgy döntött, hogy a terület kertes mezőgazdasági övezetből beépítésre szánt, különleges bányaövezetbe kerüljön.

Az előzetes támogatást a testület azzal indokolta, hogy a véleményeztetési eljárás során érkezett nyilatkozatok, szakvélemények ismeretében fogja majd a végleges határozatot meghozni.
A múlt évi döntést követően elindult az előkészítő folyamat. A megbízott településtervező készített egy előzetes tanulmányt is. Ebben vizsgálták azt is, hogy a területet beépítésre szánt vagy beépítésre nem szánt övezetbe sorolják-e. A véleményeztetési eljárás során az állami főépítész beépítésre nem szánt különleges terület kijelölését tartotta célszerűnek. Így a testület is ezt szavazta meg.

Döntöttek a képviselők arról is, hogy az eljárás során környezeti vizsgálatot és környezeti értékelést nem kell lefolytatni. Mindezt azzal indokolták, hogy a bánya bővítése az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől az engedélyezési eljárás keretében márciusban környezetvédelmi engedélyt kapott. Ennek során környezeti hatásvizsgálat is zajlott, amiben részletesen feltárták a bányabővítés vízvédelmi-vízgazdálkodási, levegőtisztaság-védelmi, táj- és természetvédelmi, hulladékgazdálkodási, valamint zaj- és rezgésvédelmi hatásait. Mivel a környezetvédelmi engedélyt környezeti hatásvizsgálat megalapozta, így a rendezési terv módosításához nem szükséges a környezeti vizsgálat elkészítése.

A testületi határozat és a környezetvédelmi engedély birtokában a véleményeztetési eljárás tovább folyhat. A szokásos eljáráson túl szükséges még egy területrendezési hatósági eljárás lefolytatása is, mivel a bányaterület országos jelentőségű tájképvédelmi övezetbe is esik. A végleges döntést így legkorábban decemberben hozhatja meg a képviselő-testület. A városháza szakemberei szerint a támogató döntés esetén elő kell majd írni azon feltételeket is, melyek garanciát jelentenek a tevékenység végzése mellett a környezet maximális védelmére.

Olvasóink írták

  • 3. miro132 2012. október 16. 16:25
    „ezmelyik kavicsbánya ? melyik városról van szó ?”
  • 2. kotorék 2012. október 12. 19:12
    „Próbálták volna meg a szocik annó , lett volna belőle perpatvar!”
  • 1. 01010 2012. október 11. 21:30
    „?!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a távhőrendszer Mosonmagyaróváron - videó

Megújult a távhőrendszer Mosonmagyaróváron. Videó! Tovább olvasom