Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Újabb lakóházak építhetők a Mosoni-Duna partján

A tulajdonosok kérésére üdülőövezetből lakózónába sorolt át a képviselő-testület négy telket a Mosoni-Duna partján, az Itató szabad strand mellett.

Mosonban viszont gazdaságiból került lakóövezetbe egy telektömb a folyó partján. Az állami főépítész egyik módosítást sem javasolta.

Két kérelem is érkezett a közelmúltban Mosonmagyaróvár rendezési terveinek módosítására a Mosoni-Duna-parti területre. Az egyikben a Strand utcában négy meglévő, üdülőházas övezetbe tartozó ingatlan átsorolását kérték kertvárosi lakózónába. Az érintett, egymással szomszédos Mosoni-Duna-parti ingatlanok az Itató feletti részen találhatók. A terület az eddigi szabályozás szerint üdülőházas övezet, így a telek beépíthetősége legfeljebb 15 százalékos. Ide legfeljebb két egységes üdülőépület, illetve kizárólag az üdülőterület ellátását szolgáló kereskedelmi, vendéglátó létesítmények építhetők. A tulajdonosok azért kérték a kertvárosi lakózónába sorolást, hogy a nagyobb méretű telkeken családi házakat építhessenek. Kérésüket azzal indokolták, hogy az Itató felőli oldalon is kertvárosi lakózónába tartozik öt ingatlan. A kérelem eredetileg három házat érintett, de logikusan egy negyedik beékelődő telket is át kell sorolni. Így ez a zóna egységesen kilenc egymással határos ingatlanra vonatkozik.

Szinte már csak az Itatónál – felvételünkön – és a mosoni strandon szabad a part a Mosoni-Duna mentén, itt nem lehet lakóházat építeni.
Szinte már csak az Itatónál – felvételünkön – és a mosoni strandon szabad a part a Mosoni-Duna mentén, itt nem lehet lakóházat építeni.

A vízparti terület ezen szakasza – az érintett ingatlanok kivételével – már beépített, ezen az önkormányzat már változtatni nem tud. A város csak a 6 méter széles parti sáv gyalogos-kerékpáros sétányként történő kiépítésével tudja a területet közcélra használni. A tervmódosítás véleményezési eljárása során az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kikötéseket tett: az érintett területen az építkezést csak a teljes közművesítés után lehet megkezdeni.

Az elmúlt évben is több hasonló lakossági kérésnek tett eleget és döntött néhány vízparti telek övezeti átsorolásáról a képviselő-testület.
Szennyvizeit a csatornahálózatba kell kötni, valamint a Mosoni-Duna partján 6 méteres sávot kell biztosítani a vízgazdálkodási feladatok ellátásának zavartalan biztosítására. A kikötéseket a képviselő-testület a rendeletmódosításba is beépítette. Az állami főépítész sem az előzetes, sem a jóváhagyás előtti nyilatkozatában nem támogatta az üdülőterület lakóterületté minősítését. Véleménye szerint a terület frekventált fekvése, a környezetében kijelölt idegenforgalmi, rekreációs, szabadidős terület az üdülőterület fenntartását indokolja. Szerinte lakóterület a város más részein még rendelkezésre áll. Hosszú távon célszerű lenne a vízpart közcélú használatának biztosítása, ezért az önkormányzatnak élnie kellene elővásárlási jog érvényesítésével ezekre az ingatlanokra.

Ennek ellenére a testület végül döntött a szabályozási terv módosításáról: az érintett négy ingatlanra a szomszédos kertvárosi lakóövezet besorolását terjesztik ki, így legfeljebb 25 százalékban építhetők be a telkek. A megengedett épületmagasság pedig továbbra is 4,5 méter. Az ingatlanokon kizárólag lakóház építhető, ám ennek is feltétele a teljes közművesítés.

A rendezési terv módosítására érkezett másik kérelem a Partos utcában két ingatlanból álló tömböt érinti, ahol a tulajdonosok elsődlegesen kertvárosi lakózóna kijelölését kérték. Az ingatlan – és a szomszédos telek – jelenleg a környezetétől teljesen idegen gazdasági-kereskedelmi zónában található.

Ennek megszüntetése városszerkezetileg is támogatható, hisz a környezete kertvárosias lakózóna, illetve zöldpark. A környezetvédelmi felügyelőség előírásai ezen ingatlanokra is vonatkoznak, azaz a legalább 6 méter széles parti sáv biztosítása és a közművesítés feltétele az ingatlanok beépítésének. Az állami főépítész ebben az esetben sem támogatta lakóterület kijelölését. A Mosoni-Duna-partra, illetve a Rudolf liget szomszédságára való tekintettel inkább közösségi funkciót szolgáló területfelhasználás kialakítását szorgalmazta.

Erre viszont a központi vegyes övezeti besorolás is alkalmas, annál is inkább, mivel a Partos utca túloldalán szintén ebbe az övezetbe tartozó tömb található. Az önkormányzat szerint az elsődleges cél a zavaró és környezetidegen gazdasági-kereskedelmi terület megszüntetése. A testület döntése értelmében az ingatlan a szabályozási tervben a központi vegyes övezetbe kerül, így szabadon álló módon, legfeljebb 30 százalékig építhető be.

Olvasóink írták

 • 10. invektus 2010. július 16. 12:45
  „7 :)
  igy van”
 • 9. tudo 2010. július 16. 07:56
  „Nem véletlen konkurencia akció van készülőben? A Lajta spiccnél épült mutyi villa Yacht kikötővel
  vörös segédlettel. Most jön a narancsos +egyebek visszavágója.Példa az MTE pálya ott is a tulajdonosok és
  a színek változgatnak.Ne felejtsetek elmenni hétvégén bogrács zene buli pia az egyesületet támogatni
  kell .Patrónusok egyébként szorgalmasan tülekednek.Csak kezdőrúgást ne vállaljanak mert az komoly technikai problémát jelentene.”
 • 8. 01010 2010. július 15. 09:49
  „a 6 véletlenül nem 15 m ??”
 • 7. pancser 2010. július 14. 21:35
  „A 6 méter elméletileg nem leht a tulajdonosok nevén. Vagy mégis bejegyezték a telkek tulajdonjogát a vízpartig? Nagy a kupleráj az biztos. Nincsen maszek vízpart a folyók mentén. Néhány hónap türelmi után induljon a buldózer aztán legyen csak sivalkodás. A horvátoknál nem ment ez a jó magyar módi, még a vadi új házakat is eltüntették, ha valaki önkényesen építkezett!”
 • 6. Boli 2010. július 14. 20:55
  „".. valamint a Mosoni-Duna partján 6 méteres sávot kell biztosítani a vízgazdálkodási feladatok ellátásának zavartalan biztosítására" .. és a többinél tényleg buldózer??? Komolyan nem kell egyeseknek a törvényt betartani? Akkor ugye nekem sem, Neked sem... Akkor meg minek hozzák???”
 • 5. Boli 2010. július 14. 20:53
  „Nahát, nahát... Zsír a feltételezés??? Mert azért zsírozva lehet a dolog és nem Kovács bácsinak a panelekből...”
 • 4. pancser 2010. július 14. 16:09
  „Maszek Dunapartok? Elő a buldózerekkel és elgyalulni az üsszes vízig nyúló kerítést, 6 m-es sávban. Vagy Magyarországon nem kell betartani a törvényeket? Hogyan lehetett családi házak építéséhez engedélyt adni ott? Hogyan lehet egy telekre 720 nm-re két családi ház felhúzásást engedélyezni stb. A testület meg asszisztál!”
 • 3. KoPi 2010. július 14. 14:44
  „És a Mosoni Duna az mikor is árad? Tájékoztatlak: soha. Ugyanis zsilippel szabályozott a szintje, még kevés is benne a víz. Sajnos.”
 • 2. balintos66 2010. július 14. 12:49
  „És kihez fognak menni a Duna áradásakor????”
 • 1. sicc 2010. július 14. 10:53
  „Egy a lényeg, szígorúan büntetni a partig történő lekerítéseket !!
  Mert effelett érdekes, szemethunynak a hatóságok!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autó és kamion ütközött a 86-oson

Beton elemeket szállító kamion és egy személyautó ütközött össze a 86-os főúton Jánossomorja… Tovább olvasom