Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Újabb kistérségi gesztus a kórházért

Számos betegség feltárható azzal a kórházi műszerrel, melynek megvásárlásához a kistérség támogatást nyújt. Ez az összefogás gesztusértékű a falvak részéről.
A kistérség támogatásával tavaly a Karolina Kórház egy nagy értékű orvosi műszert vásárolhatott, mely a vastagbéldaganatok korai, még tünetmentes állapotban való felismerését segíti. A Mosonmagyaróvár környékbeli települések nem először fogtak össze az egészségügyi intézményért, és amint kiderült, nem is utoljára. A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás legutóbbi ülésén ugyanis egy újabb támogatásról hoztak határozatot. Erről Kovács Gábor lébényi polgármestert kérdeztük, aki a társulás szociális bizottságának elnöke.

– Az orvosi eszközvásárlás támogatása részünkről gesztus: jelezzük, hogy a kórház nemcsak a város, hanem a kistérség többi településein élők számára is fontos – magyarázza a polgármester. Arról döntöttek, hogy a munkaszervezet költségvetéséből háromszázezer forinttal járul hozzá egy újabb orvosi eszköz beszerzéséhez a kórház részére.

 Dr. Pécsi Gyula a beszerzendő orvosi eszközt mutatja.
Dr. Pécsi Gyula a beszerzendő orvosi eszközt mutatja.


Mosonmagyaróvár kivételével a települések minimálisan húsz forintot fizetnek be lakosonként. A lébényi településvezető szerint a városon kívül a kistérségben további 43.628 ember él, így legkevesebb közel 872 ezer forint gyűlhet még össze.

– Biztos vagyok benne, hogy több település – mint ahogy a korábbiakban is – jóval nagyobb összeggel járul hozzá a kórházi támogatáshoz, így mi is. Legalább másfél millió forinttal tudjuk segíteni az eszközvásárlást – tette hozzá Kovács Gábor.

A vastagbélrák a kistérségben.  A Mosonmagyaróvári kistérség lakosainak egészségi állapotát elemző anyag szerint a férfiak körében a daganatos halálozás esetén a második helyen a vastagbél, végbél megbetegedései állnak.  Az idős férfiak vastagbél-, végbéldaganatos halálozása igazolhatóan 52 százalékkal az országos átlag feletti.
– Nagyra értékelem a kistérségi társulás segítségét – hangsúlyozta dr. Vermes Tamás, a kórház főigazgató főorvosa. A gasztroenteorológiai endoszkópos labor eszközeire huszonkétmillió forintot költött a kórház három éve. A kistérségi támogatás a kórház alapítványi számlájára folyik majd be, amelyből a 3,6 millió forintos gasztroszkóp vásárlását tervezik. Az igazgató szerint a hiányzó összeget az említett alapítvány kipótolja.

– Ez az orvosi műszer a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél endoszkópos, tükrözéses vizsgálatához szükséges. Segítségével számos betegség leleplezhető – fejti ki dr. Pécsi Gyula belgyógyász-gasztroenterológus főorvos. A berendezés által a fekély, krónikus gyulladások, rákmegelőző állapotok vagy éppen rákbetegség is diagnosztizálható.

Olvasóink írták

  • 1. Gergely1 2011. április 24. 15:42
    „Tisztelt Polgármester Hölgyek és Urak!
    Gratulálok Önöknek,valamikor az én elképzelésemei között is szerepelt,melyet többször ki is nyilvánítottam: az ilyenfajta összefogás mely nem a politikai nézetek függvénye hanem a realitás az élet követelménye.Jó lenne ha
    végre a fejükhöz kapnának a hangoskodók,a józan ész az előrehaladásra törekvők kerülnének előtérbe a médiában is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékgyűjtés

A mecséri önkormányzat a napokban hulladékgyűjtést szervezett a faluban, az akcióba a tavalyinál… Tovább olvasom