Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Újabb kérdések válaszok nélkül

Ásványráró és a Club Eldoradó Kft. ingatlanvitájában továbbra sincs megegyezés.
Illusztráció
A jelen helyzet szerint vagyonvesztéssel is fenyegető jogvitáról a tájékoztatást, más panaszokra pedig a választ a polgármester hónapok óta csak ígérgeti, tájékoztatási kötelezettségét halogatja.
A Club Eldorado Kft. még 2003 februárjában kötött előszerződést az ásványrárói önkormányzattal egy 45 hektáros területről. Nyárra a kft. kártérítést pert fontolgatott, mivel a csaknem százmillió forintos vételár kifizetése után is kérdéses a szerződéses vállalás teljesítése: a belterületi átminősíttetés és a rendezési terv elkészítése.

Pénz, pénz, pénz

A kft. vezetője akkor azt állította: rajtuk kívül az üzleten bizonyára sokat bukott az önkormányzat is: például négy bányagödröt kellett átengednie a kft.-nek. (Kisalföld, 2004. június 8. és június 12.). Ugyanakkor információink szerint a falunak kifizetett majd százmilliónak nemcsak a második részlete veszett el jó háromszázezer forint híján a másoknak is odaígért telkek foglalóinak visszafizetése miatt, hanem az első ötvenmilliós átutalásból is több korábbi károsult tudta inkasszóval visszaszedni a neki bíróságilag megítélt pénzt.

Amire feleletet szeretnénk kapni

Hogyan kívánja Ásványráró rendezni további veszteségek nélkül az ingatlanvitát? Miként módosult álláspontjuk az alsó-szigetközi vízpótlás kérdésében? Vannak-e a községnek közüzemi tartozásai? Valóban előfordult-e, hogy az óvodában, iskolában és a községházán késtek az illetmények? Milyen körülmények között és feltételekkel adták el a fűrésztelepet? Mikor kerül pénz a falu szinte járhatatlan útjaira?
Szeptemberben a Club Eldorado ügyvédje útján a vételárból 25 milliót foglalóként követelt vissza a községtől, mivel nem történt előrelépés a vitában. Akkor Böősy Imre polgármester azt tudatta, a szeptember 15-i póthatáridőig nem lehet szó szerződésszegésről, ezért nem is fizetnek. (Kisalföld, 2004. július 22.) Azóta is folyik az alkudozás a 45 hektáros parcella sorsáról. A kft. újabb ingatlangaranciákat akar, súlyos kötbéreket kötne ki a szerződés teljesítése érdekében, a község viszont szeretné elkerülni a vagyonvesztést. Igaz, a „póthatáridő" óta két hónap is elmúlt.

Válasz helyett vádak

Ezzel együtt időközben újabb panaszok is érkeztek lapunkhoz az ásványrárói önkormányzat működése kapcsán. Ezekre rendre szerettünk volna választ kapni. Kollégánk szeptember 7-én, többszöri egyeztetés után végre személyesen is találkozhatott Böősy Imrével, ám az elöljáró odarendelte tanúk jelenlétében válaszok helyett durva vádakat kapott. Ennek nyomán többször is kértük a község vezetőjét, teremtsen alkalmat arra, hogy mi teljesíthessük feladatunkat, azaz feltehessük kérdéseinket. P pedig tegyen eleget közszereplői kötelezettségének: tájékoztassa választóit Ásványráró dolgairól. Böősy erre egy hónapnyi haladékot kért, mondván, néhány szerződést, információt még be kell szereznie. Mi ezt akkor tudomásul vettük. Egy hónap után kereséseinkre végül több szóbeli, sőt, SMS-es ígéretet is kaptunk a találkozóra, ám konkrét alkalmat és időpontot egyszer sem. Neki mindig közbejött valami halaszthatatlan. Így hát ezút tal sem tehetünk mást, s ahogy korábban, most is csak kérdéseinket vagyunk kénytelenek megfogalmazni – a valamikori válasz reményében.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapbirkózás az oxigénért

Harmincmillió forintra, szakhatósági engedélyekre, 33 ezer köbméter iszap kikotrására és befogadó területre van szükség ahhoz, hogy a lébényi Rabi-tó megmeneküljön a pusztulástól. A januári falugyűlésen dől el, hogy folytatják-e ott a haltelepítést vagy feladják a harcot: a minisztériumi pályázaton nyert 1500 darab compót elvileg májusig lehetne a vízbe tenni. Tovább olvasom