Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Újabb intézményátszervezések

Jánossomorja önkormányzata a képviselők elfogadták az idei büdzsé első félévének teljesítését.
Megszüntették a művészeti iskola bősárkányi telephelyét, valamint a várbalogi tagintézményt. Két díszpolgári címet is adományoztak. Jánossomorja képviselő-testülete a nyári szünet utáni első ülésén megtárgyalták az idei költségvetés első félévi teljesítését, módosították a büdzsét. A kiadás és bevétel főösszegét egyaránt 969 millió 344 ezer 682 forintban állapították meg.

Megőrzik az önállóságot, értékeket

A testület elfogadta az intézményvezetők előző tanévről, valamint az új tanév előkészítéséről szóló beszámolóját is. Bella Zsolt képviselő, a körzeti általános iskola igazgatója hangsúlyozta: a tavaly megkötött intézményfenntartói társulás elsődleges célja az volt, hogy a korábban önálló intézmények önállóságukat, értékei-

ket megőrizhessék. Úgy ítélte meg: a kezdeti nehézségeken túljutottak, a további együttműködési lehetőségeket keresik. A városi diáklétszám csökken. A Karner speciális tagiskolában egy pedagógustól megváltak, az eddigi négy tanulócsoport helyett hármat indítanak. A Klafszky-tagiskolából két tanár távozott. Az új tanévtől főállású fejlesztőpedagógust alkalmaznak, s utazó logopédus és pszichológus is rendelkezésükre áll. Csaknem 10 millió forintból lecserélték a központi iskola nyílászáróit, a Klafszkyban pedig felújították a számítástechnika-termet. Az iskola pénzügyi helyzete stabil.

95 százalékos kihasználtság

A szintén társulásban működő Aranykapu Körzeti Napközi Otthonos Óvodában a csoportok száma nem változott. Kihasználtsága 95 százalékos. Jánossomorján és Várbalogon a gyermeklétszám stagnál, Újrónafőn kismértékű csökkenés mutatkozik. Az intézmény idén eddig 1 millió 292 ezer forintot nyert különböző pályázatokon. Nyáron a raktárhelyiségből sószobát alakítottak ki, két helyiségben a műpadlót laminált parketta váltotta fel. A folyosók csúszásmentes járólapburkolatot kaptak, az ovigaléria kialakításához a falat gipszkartonnal borították.


A Jánossomorja mellett Rajkán és Bősárkányban is működő Alapfokú Művészeti Iskola csak önkormányzati támogatással tud fennmaradni, ezért a város a másik két érintett önkormányzattól azt kérte: a normatíva és a tényleges működési költségek közti különbözetet részükre térítsék meg. A rajkai önkormányzat ezt vállalta, ám Bősárkányból nem érkezett válasz. A jánossomorjai képviselő-testület úgy döntött: a művészeti iskolát átszervezi, és a bősárkányi telephelyet megszünteti. A várbalogi önkormányzat idén a helyi tanodát megszüntette. Mivel a várbalogi a jánossomorjai körzeti intézmény tagiskolája, most a városatyák támogatták Várbalog korábbi döntését.

A polgármester ítélete

Két díszpolgári címet is adományoztak szerdán. Ezek átadása szeptember 24-én, a városnapi ünnepségen lesz. Úgy határoztak, nem csatlakoznak a megyei önkormányzat kezdeményezéséhez, melynek lényege: a megye települései tiszteletbeli polgári címet adnának a határon túli testvértelepülésük mindazon polgárainak, akik igénylik azt. A polgármester konzultált erről testvértelepülésük, Nagyfödémes polgármesterével, aki úgy ítéli meg, nem igényelnék a tiszteletbeli polgári címet.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírások a kárpótlásért

A csallóközi örökösök kárpótlásáról szóló törvény megszületésére aláírásba kezdtek Komáromban. Tovább olvasom