Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Újabb félmilliárd a kaszinóengedélyekre

A bezenyei kaszinóváros megépüléséhez a területi főépítész szerint törvénymódosításra van szükség: ezt azonban még egyetlen országgyűlési képviselő sem nyújtotta be.
Stipkovits Pál vállalná a feladatot, ám az illetékesek még nem kérték fel módosító indítvány beterjesztésére. Eközben a befektetők újabb ötszázmillió forintot „pumpáltak" az Euro Vegasba.

Bár két hónapja elfogadták Bezenyén a módosított rendezési tervet a kaszinóváros megépülése érdekében, a korábbi nyilatkozatokkal ellentétben a befektetők egyelőre „nem terítették ki kártyáikat". Sem a megyei, sem a területi főépítész nem ismeri még a konkrét terveket. Véleményük szerint a teljes felépítéshez törvénymódosításra van szükség, ugyanis az országos rendezési terv egyik szakasza ellenkezik a bezenyei szándékokkal.

A térszerkezeti terv a bezenyei és hegyeshalmi részt mezőgazdasági területként jelöli, s legalább 75 százalékban belterjes vagy külterjes hasznosítású mezőgazdasági térség kategóriába kell sorolni: a fennmaradó részen városias települési térség nem jelölhető ki. A városias településen a belterületi lakósűrűség 15 fő/hektár feletti. A 250 hektáros szabadidőközpont területén 100 emberrel számolnak hektáronként, összesen 30 ezer vendéget fogadnának.

Kezdeményezni kell

A Kisalföld úgy tudja: a külföldi befektetők újabb félmilliárd forintot áldoztak a megépítéshez szükséges engedélyek beszerzésére. Az első ütemben – melyhez az előírtnál kisebb népsűrűség miatt még nem szükséges a törvénymódosítás – a tervek szerint mintegy 400 millió dolláros (100 milliárd forintos) beruházás valósul majd meg, amely később várhatóan tovább bővülhetne. A rengeteg eddigi pénzráfordítás, hivatalos procedúra és papírmunka után az összköltség körülbelül 1,7 milliárd dollárra nőhet.

Mivel Bezenyén teljes a hírzárlat, az ügyben Keresztes K. Sándor területi főépítészt kerestük meg, akitől megtudtuk: az országos rendezési terv és az Országgyűlés által tavaly elfogadott törvény módosítása csak úgy lehetséges, ha azt egy országgyűlési képviselő kezdeményezi. A befektetők a területi főépítésznek is a rendezési terv elfogadása után ígérték a konkrét tervek előhozatalát, ám erre egyelőre nem került sor.

A honatya vállalná

Stipkovits Pál országgyűlési képviselő lapunknak elmondta: egyelőre nem keresték meg az ügyben.
– Ha valóban szükséges a törvénymódosítás, akkor természetesen a térség érdekeit figyelembe véve vállalom az indítványozást – kezdte a polgármester. – Igaz, úgy tudtam, az építészeti felügyelettel kapcsolatos „dolgok" nyugvópontra jutottak. A kormányzat pozitívan áll az ügyhöz, s Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök véleménye is ismert: ha az érdekek egybeesnek, akkor a kaszinóváros felépítését – akár törvénymódosítással is – támogathatja a kormány.

Bezenye polgármestere tavaly novemberben azt ígérte, hogy Euro Vegasban a legmagasabb építmény kétszáz méter magas lesz (Magyarországon a legnagyobb), s „szokatlan magasságokba meredeznek majd az épületek". Most úgy tűnik, ezzel is gondok akadtak, ugyanis a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának állásfoglalása szerint nem tartják a Mosoni-síkságba illőnek a 40–100 méternél magasabb épületek kialakítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látogatható volt a Habsburg-kripta

A hétvégén ismét látogatható volt a Habsburg-kripta a magyaróvári plébániatemplom altemplomában. A… Tovább olvasom