Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Újabb falfirkák a felújítás után

Mosonmagyaróvár - A közelmúltban fejeződött be a Flesch Károly Kulturális Központ falfirkáinak eltüntetése, a napokban viszont ismét összerondították a falakat. A város húsz évre vett fel 20 millió forint kamatmentes hitelt a munkálatokra, ám az eredeti elképzelésektől eltérően nem impregnálták a falat, így nem lehet a feliratokat lemosni.

Még 2005-ben pályázott sikeresen a mosonmagyaróvári önkormányzat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Közkincs-programján. Így a város 20 millió forintos kedvezményes hitelt vehetett fel húszéves futamidőre. Ennek az összegnek a nagy részéből – és az önkormányzat 2 milliós önrészéből – a Flesch Károly Kulturális Központ falfirkáit tüntették el. A tervek közt szerepelt az is, hogy olyan anyaggal vonják be a burkolatot, amiről a későbbiekben könnyen letörölhetőek a hasonló „alkotások". Ám mire a kivitelezésre került a sor az elmúlt év nyarán, már nem szerepelt a megrendelt munkák közt a fal impregnálása, mondván, az túl drága. Így hát a szakemberek többhetes munkával körbecsiszolták a ház teljes mészkő burkolatát, így eltávolítva a falakat szinte teljesen beborító firkákat és újrafestették a hátsó fémajtókat. Emellett kijavították és cserélték a kőburkolat töredezett és hiányzó lapjait.

Könnyen megjósolható volt, hogy a falak nem sokáig maradnak tisztán. Az impregnálás hiányában pedig mit sem ért a többhetes és több tízmillióba került munka, újabb csiszolás nélkül a falon maradnak a firkák. Nem is kellett sokat várni a felújítás után. A kulturális központ dolgozói a minap reggel munkába menet megdöbbenve tapasztalták, hogy előző éjszaka a fiatalok ismét a falakon gyakorolták „művészetüket". Böröndi Lajos igazgató megdöbbentőnek és felháborítónak tartja az újabb esetet. Egyelőre néhány firka van csupán a falon, ám szerinte ezzel a rongálók nem tízezres, hanem 20 milliós kárt okoztak, hiszen az összkép ugyanolyan, mint a felújítás előtt.

Az igazgató feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, ám mindenki tudja, hogy tettenérés nélkül szinte lehetetlen felderíteni az elkövetőt.

Böröndi szerint az emberek szemléletváltozására lenne szükség, hogy magukénak érezzék a művelődési házat.
Az igazgató felveszi a kapcsolatot a kivitelező céggel és megpróbálják eltüntetni a falfirkákat. A későbbi hasonló esetek megakadályozása érdekében tervezik, hogy kamerát szerelnek fel a ház hátsó oldalára és rögzítik az ott zajló eseményeket, valamint gondoskodnak a terület jobb megvilágításáról is. Emellett Böröndi Lajos azon is elgondolkodott, nyomravezetői díjat ajánl fel annak, aki érdemi információt ad a rongálók kilétét illetően.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védettség alá vonnák az óvári sajtot

Mosonmagyaróvár - Új üzemcsarnokot avatott fel a földművelésügyi miniszter tegnap Mosonmagyaróváron,… Tovább olvasom