Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Újabb érdeklődő a törpeerőműre

A dunakiliti duzzasztónál tervezett mobil törpe vízi erőmű – a Fertő–Hanság Nemzeti Park elutasító határozata miatt – nem kaphatja meg az elvi vízjogi létesítési engedélyt. Időközben egy magyar–norvég konzorcium is érdeklődött a vízügynél a dunakiliti lehetőségek iránt.
Amint arról korábban lapunkban többször (2003. szeptember 1., 2., 20.) beszámoltunk: egy szlovák–cseh–kanadai–amerikai konzorcium a duzzasztóműnél tervezett felállítani három szelvénybe törpeturbinákat. Ehhez elvi vízjogi létesítési engedélyt kértek az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól. Pk különböző szakhatóságok pozitív véleményéhez kötötték ennek kiadását. Azonban rögtön az első lépcsőnél elutasító választ kapott a konzorcium: a Fertő–Hanság Nemzeti Park mint egyik illetékes szakhatóság nem támogatja az elképzelést. Janák Emil vízügyi igazgató szerint ez a döntés megakadályozza a törpeerőmű létesítését.

Egyelőre nem lesz

– Egyelőre hozzánk nem érkezett meg az elutasító határozat a nemzeti park igazgatóságától – mondta Janák Emil. – Az azonban biztos, ha valamelyik szakhatóság elutasítja a tervezett objektum létesítését, akkor mi nem adhatjuk ki az elvi engedélyt a konzorciumnak. Ez tehát azt jelenti, hogy egyelőre nem lesz törpeerőmű Dunakilitin.

Más is érdeklődik

– Azonban a megújuló energiaforrások iránti fokozott érdeklődést bizonyítja, hogy időközben jelentkezett nálunk egy magyar–norvég konzorcium, akiknek – már csak az adott vízmennyiség okán is – hasonló elképzeléseik lennének a dunakiliti duzzasztóműnél. Erről beadvány érkezett hozzánk, s a szakmai véleményünket kérték az ügyben. Itt egyelőre elvi engedély kérelméről még nincs szó, tájékoztató adatokat kértek és kaptak tőlünk – mondta Janák Emil.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvanmilliós csempészfogás

Több mint hatvanmillió forint értékben mobiltelefont és telefontöltőt foglalt le a vámőrség… Tovább olvasom