Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Újabb 1,2 milliárd hitelt vállalt át az állam Mosonmagyaróvártól

Így összesen 3,2 milliárd forintnyi adósságtól szabadult meg a város.
Újabb 1,2 milliárd forintnyi hitelt vállalt át az állam Mosonmagyaróvártól, amely így összesen 3,2 milliárd forintnyi adósságtól szabadult meg - hangzott el Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Nagy István (Fidesz-KDNP) polgármester sajtótájékoztatóján, pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei városban.

Németh Lászlóné kijelentette, hogy a 2010-es kormányváltás után teljesen világossá vált, hogy az első és legfontosabb feladat az ország pénzügyi helyzetének stabilizálása. Ennek egyik eleme - az államadósság és a lakosságot érintő, ma is fennálló problémák kezelése mellett - az önkormányzatok 2002 óta "gyakorlatilag nulláról" több mint 1200 milliárd forintra növekvő adósságának átvállalása - tette hozzá.

Jelezte: ez az önkormányzatoknak évi 120-150 milliárdos terhet jelentett, sokszor már működési kiadásaik fedezésére is hitelt kellett felvenniük.

"Az elmúlt időszak tevékenysége sikeres volt, és mára elmondhatjuk, hogy rendeztük és stabilizáltuk az ország helyzetét" - fogalmazott Németh Lászlóné.

Emlékeztetett: első lépésben 200 milliárd forintnyi tartozást vállalt át az állam a megyéktől, majd az ötezernél kevesebb lakosú települések 74 milliárdja következett; ezután az ennél népesebb önkormányzatok tartozásainak 40-60 százalékát vállalták át 610 milliárd forint értékben, majd döntés született a még fennmaradó 420 milliárdos állomány átvállalásáról.

Németh Lászlóné szerint az elmúlt négy évben Mosonmagyaróvár rendkívül sikeresen vett részt az uniós pályázatokon, amelyek 12 milliárd forintnyi forrást biztosítottak a városnak. A kormányzat azt várja az adósságkonszolidációért cserébe a településektől, hogy vegyenek részt az uniós források lehető leghatékonyabb felhasználásában - mondta a miniszter.

"Mosonmagyaróvár tiszta lappal kezdhet" - kommentálta a bejelentést Nagy István polgármester, hozzátéve: így a város ezentúl "szabad döntéseket tud hozni forrásainak elköltésében".

Mint mondta, ebben a helyzetben lehetőség nyílik arra, hogy a város lépjen egyik legfőbb problémája, az ipari park bővítése ügyében, egyebek mellett egy, a meglévő területet újabbakkal összekötő, a vasútvonal felett futó közúti felüljáró építésével.

A mosonmagyaróvári önkormányzat tájékoztatása szerint a konszolidáció eredményeként az idén 225, jövőre 232, 2016-ban 201 millió forinttal több pénz marad a város kasszájában.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DiCaprióval partizott Pausits Lilla

Tovább olvasom