Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Új Udvar, új híd és új városi elöljáróság

Kétségkívül a változások éve volt a 2010-es Mosonmagyaróváron és környékén, ám sok esetben az állandóság is végigkísérte az elmúlt esztendőt.

Állandó és folyamatosan visszatérő téma volt például a Mosonudvarrá szakadt Újudvar, a hosszas várakozás után átadott halászi híd, a helyi buszközlekedésben hiányzó vagy nem hiányzó millió kilométer, az üresen vagy nem üresen keringő körjáratok; de idén több ízben foglalkoztunk a látszólag még mindig helyben toporgó Euro Vegas beruházással is.

Éves visszatekintőnket kezdjük az ˝állandó˝ ügyekkel, amik gyakorlatilag most is ott tartanak, ahol januárban elkezdődtek. Ilyen például az év során lezajlott Újudvar elszakadása, aminek az elnöki igen adott lendületet az év elején, aztán az újsághirdetésben keresett polgármesterjelölt révén került országos reflektorfénybe a település.

Háromból egy maradt – Őszre csak Nagy István maradt a városi elöljárók közül. Ő ráadásul duplázott is, képviselő és polgármester is lett egy személyben.
Háromból egy maradt – Őszre csak Nagy István maradt a városi elöljárók közül. Ő ráadásul duplázott is, képviselő és polgármester is lett egy személyben.

A kezdeményezés aztán kudarcot vallott és belső ember lett a jelölt, aki végül elsöprő fölénnyel győzött a választáson. Ebben a tekintetben előrelépés történt ugyan ebben az ügyben, viszont nem mondható ez el a területmegosztásról. Az évi 60 milliós adóbevételhez mindkét település ragaszkodott, ám végül Mosonmagyaróvár beadta a derekát és decemberben ajánlatot tett Mosonudvarnak: mégis odaadnák a vitás ipari területek egy részét. Ám erre még az új településnek rá kell bólintania.

Aztán az állandóságok között fél évig idén is ott szerepelt a halászi híd ügye. Az ott élőknek némi pesszimizmusra adott okot, hogy év elején még a plusz fokokra vártak a kivitelezők. A kétkedőknek aztán nem lett igazuk, május végén a minisztériumi főemberek átgurították azt a hordót a hídon. Ugyancsak kétkedésre adott okot a Futurába álmodott természettudományi bemutatóközpont kivitelezésének elindulása. Az év elején még tavaszi kezdést ígértek, a támogatási szerződés aláírására viszont még várni kellett vagy háromnegyed évet. Így legalább volt idő arra is, hogy a múzeumi raktárt is rendben átköltöztessék. Igaz, ez végül csak három napig tartott. Nem számolhattunk be viszont hasonló fejleményekről Euro Vegas ügyében. A bezenyeiek már év elején azt mondták: csak az építkezés adja vissza a beruházásba vetett hitüket. Végül ez az év is eltelt egyetlen kapavágás nélkül a területen, de legalább már van újabb kezdési időpont.

Elkészült a halászi híd – Nem csak a gyerekek örültek a májusi avatáson.
Elkészült a halászi híd – Nem csak a gyerekek örültek a májusi avatáson.

Állandó témát szolgáltatott a mosonmagyaróvári önkormányzat – azon belül is az egyik képviselő – és a Kisalföld Volán közti nézeteltérés, ami az elmúlt évek kilométer-teljesítése közti eltérésből fakadt. A városháza egymillió kilométert nem talál azóta sem, amit aztán az ügyészségi feljelentés nyomán most a rendőrség keres. Ugyancsak megoszlik a város és a Volán véleménye az idén bevezetett körjáratok kihasználtságán is. Tény viszont, hogy gyakran látni üresen köröző buszokat a városban. Szintén megoldatlan maradt a városi sportcsarnok elhelyezésének kérdése is. Bár pénz egyelőre nincs rá, sokat vitáztak róla, hol épüljön fel a csarnok. A támogató és ellenző véleményeket követően a testület döntött a kérdésben, illetve döntött volna, ám miután néhány percen belül két ellentétes döntés született az ügyben, végül levették napirendről a sportcsarnokot, mondván: később visszatérnek erre. Azóta sem tértek vissza. Jól működtek viszont a galambcsapdák, amit a Manninger-lakótelep egyik háztömbje tetejére raktak ki sokadik módszerként és próbálkozásként. Talán a csapdáknak köszönhetően az év elején csatát nyert a város akkor még alpolgármestere, ám úgy tűnik, a szárnyasokkal vívott többéves háborúban egyelőre mégsem győzött. Jelenleg ismét a galambok állnak nyerésre, méghozzá ugyannak a háznak a tetején.

Na de az állandóság mellett történtek azért változások is 2010-ben, többnyire személyi változások. Az első ilyen mindjárt a város jegyzőjét érintette. Ebben az első ˝lökést˝ talán a többek számára emlékezetes polgári bál jelenthette, ami bár kifejezetten jó hangulatban telt, ám a város akkori jegyzője a síkos lépcsőn megcsúszva fejsérülést szenvedett. A koponya-CT eredményei ugyan megnyugtatóak voltak, nem sokkal később a jegyző mégis úgy döntött: elégedetlen saját munkájával, ezért inkább lemond.

Változást hozott az ősz is, méghozzá a városvezetésben és a képviselő-testületben. Alpolgármesterből polgármester, polgármesterből képviselő lett. Kevesebb lett a képviselők és az önkormányzati frakciók száma is. Ez utóbbi nagyban köszönhető a szocialisták belső harcának is, akik noha ellenzékben egyedüliként megtehették volna, a szakadás miatt mégsem alakíthattak frakciót. A képviselők száma csaknem a felére csökkent, duplája lett viszont az alpolgármestereké. A változások sorát hosszasan sorolhatnánk, hiszen például a Szigetköz hercege is szigetközi nyugdíjas lett idén, a ValóVilág újabb szériája ezúttal mosonmagyaróvári résztvevő nélkül indult el és az év végére polgármester nélkül maradt Dunasziget.

Olvasóink írták

  • 1. nagyjancsi 2011. január 04. 07:53
    „"az első ˝lökést˝ talán a többek számára emlékezetes polgári bál jelenthette"
    ez a mondat nagyon ott van!!! :-DDD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymásra találtak a faluszigetek

Szlovákiai és magyar települések kapcsolódtak be a ˝Duna menti faluszigetek egymásra találása˝ című… Tovább olvasom