Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Új, törvényes eljárást követelnek iskolaügyben

Többszörösen jogsértőnek tartja a Mosoni Polgári Kör a Lajta-parti önkormányzat határozatát a Bartók-iskola jogutód nélküli 2004 szeptemberi megszüntetéséről.
Jogorvoslatért most a megyei közigazgatási hivatalhoz fordultak. Ha így nem érnek el eredményt, a több ezer tiltakozó aláírás birtokában a tömegdemonstrációtól sem riadnak vissza.
A Mosoni Polgári Kör (MPK) a városrész fejlesztéséért, hátrányainak leküzdéséért jött létre kilenc évvel ezelőtt. Azóta nem volt olyan Mosont érintő önkormányzati döntés, amiben nyomatékkal ne hallatták volna hangjukat.

A Bartók-iskola jogutód nélküli bezárása kapcsán testületileg azonban eddig nem szólaltak meg. Nagy Mihály elnök magyarázatként erre annyit mondott: „Nem akartunk első indulatunkban olyat mondani, aminek később beláthatatlan következményei lettek volna." Az elnök leszögezte: az MPK megvitatta a kialakult helyzetet, egyértelműen elutasítják a Bartók bezárását, s mindent elkövetnek az elhamarkodott önkormányzati határozat visszavonatásáért.

Moson arculcsapása és a realitások

– Miért ellenzik a jogutód nélküli megszüntetést?
– Mert a döntéssel veszít az összváros, és arculcsapása ez Mosonnak. A Bartókban korábban szervesen kiépült az emelt szintű angol és a speciális informatika oktatása. Így már az előbbi nívós folytatásának sincsenek meg más iskolákban a feltételei, az informatika pedig végleg elvész, pedig ez egy akkreditált, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által is ellenőrzött és elismert képzési forma volt. Mosonból nézve pedig egy iskola több mint egy szimpla intézmény.

Moson ezzel rossz jelzést kapott, s ez kihat a városrész komplex jövőjére, rontja lakosságmegtartó képességét. Tudni kell azt is, hogy felépült, illetve épülőben van háromszáz lakás a Bartók beiskolázási körzetéből. Ha pedig megnézzük a legfrissebb összvárosi adatokat, az is látszik, hogy szinte minden oktatás intézményi csoportlétszám a törvényi átlagon, illetve efelett van.

Ha elfogadjuk az intézménybezárásra fölállt ad hoc bizottság helyzetelemzését, ami abból indul ki, hogy a gondok oka a csökkenő gyereklétszám, aztán a vidéki tanulók nagy száma, a kialakult iskolai speciális képzési formák, valamint az elöregedő városrészek, akkor láthatjuk, hogy a Bartók esetében az építkezések nyomán egy dinamikusan fejlődő körzetről beszélünk, ahol kevés vidéki gyerek van, az angol és az informatika pedig jól működik.

Az ad hoc bizottság pénzügyi szempontú döntése figyelmen kívül hagyta a városháza szakembereinek aggályait is. Ők megfogalmazták, hogy a pénzügyi szempontú döntés indoklása szakmai érvekkel nem meggyőző, a hosszú átszervezési időszak kezelhetetlenné teszi a folyamatot, a Bartókban pánikreakció indul be a szülők és gyerek körében. Nos, ez mára mind bekövetkezett, hiszen viszik a gyerekeket az iskolából, lehetetlen a korrekt tankönyvrendelés és sereg konkrét iskolaszervezési probléma merül föl, amit senki se gondolt végig.

Ki vezetett félre kit?

– A döntés megalapozatlan, konkrét hatástanulmány nélküli statisztikákra alapozott. A kapkodást jelzi, hogy csak egyetlen javaslatot, a Bartók-bezárást vitték az önkormányzat elé, s csak a mi tiltakozásunkra került oda más javaslat is – érvelt Nagy Mihály. – A sietséget jelzi, hogy márciusban tárgyalt az MPK elnöksége a polgármesterrel és az általános alpolgármesterrel az általunk e ciklusra kidolgozott komplex mosoni fejlesztési programról. Ekkor ők szó nélkül elfogadták, hogy az itteni oktatási struktúrát meg kell őrizni. Érdekes viszont, hogy már februárban fölállt az intézményátszervezési ad hoc bizottság.

Tehát vagy minket is félre akart vezetni a városvezetés, vagy ez a bizottság vezette félre a polgármestert. Az ágazati költségcsökkentést egyébként más utakon is el lehetne érni. Noha tizenöt év alatt folyamatosan csökkent a tanulólétszám, ám a törvényileg meghatározott csoportlétszám-előírások is csökkentek a minőségi oktatás érdekében. Ezzel együtt a diákok nem a Bartókból, hanem az egész ágazatból hiányoznak. Így az áldozatot is az egész ágazatra kellett volna ráterhelni. Eddig területileg arányos volt az iskolahálózat, ám most a város bezárta magát, mert nem oldot tak meg semmit, viszont a struktúra rugalmatlanná vált. Előfordulhat, hogy hamarosan másutt iskolát kell létrehozni. Hatástanulmány híján azt sem tudja senki, hogy mi lesz az Éltes áttelepítésének az ára, hiszen számukra a Bartókban kis tantermeket, kollégiumi szobákat, vizesblokkokat kell építeni.

A nemrég felújított 600 fős Bartók-iskolában most 365 gyerek tanul. Mitől lesz gazdaságosabb, ha idejön az Éltes 195 diákja és 35 kollégistája? Az Éltestől 2011-ig valamikor visszaveszi a szalézi rend az épületét, s majd ezután hozzájuthat a város az ezért járó 270 millió forinthoz, de addig miből fogják átépíteni a Bartókot? A jogutód nélküli megszüntetés azért is meggondolatlan, mert például az informatikai képzéshez szükséges oktatási programok mind a Bartók nevén futnak. Ezeket a többmilliós programokat most valakinek újra ki kell fizetnie. Nem is szólva arról, ha a bezárással – egyébként helyesen – nem bocsátanak el pedagógust, akkor milyen költséget csökkentenek az ágazatban. Ezért azt mondom, noha a képviselő-testület elfogadta az ad hoc bizottság előterjesztését, mégis idő híján nem voltak kellően tájékoztatva.

„ A valós városegyesítés hívei vagyunk"

– Hogyan lehet, hogy az önkormányzatnak hat, többé-kevésbé mosoni érintettségű képviselője van, sőt, közülük öt az MPK tagja is, mégis megszavazták a Bartók megszüntetését?
– Azt különösen elkeseredetten vettem tudomásul, hogy a javaslatunkra az önkormányzatban külön bizottságként létrehozott mosoni bizottság egy tagjának „nem" szavazatán múlt egy általunk elfogadhatóbb – és az oktatási bizottság elnöke, Nagy Lajos által kidolgozott –, a Bartók bezárásánál rugalmasabb, jobb megoldás megszületése – jelentette ki Nagy Mihály.

– Milyen lépéseket terveznek ezek után?
– A Bartók bezárása elleni tiltakozó aláírások gyűjtése most is folyik, már jóval ötezer fölött vagyunk, s nem csak a városrészbeliek csatlakoznak akciónkhoz. Ezen túl a múlt héten törvényességi észrevételt juttattunk el a megyei közigazgatási hivatalhoz. Ebben nyolc pontban fogalmaztuk meg azokat a szerintünk törvénysértő elemeket, amelyek a Bartók megszüntetéséről szóló határozatban, illetve az ezt megelőző eljárásban előfordulnak. Ezek alapján arra kérjük dr. Németh Évát, utasítsa a határozat visszavonására, a törvénysértések megszüntetésére és új, törvényes eljárás lefolytatására a mosonmagyaróvári önkormányzatot.

– Mi lesz, ha nem járnak eredménnyel?
– A több ezer tiltakozó aláírásnak azt gondoljuk, súlya van. Egy tömegdemonstráció keretében fogjuk fölvinni a városházára. Ha mégis új döntés lesz, abban kompetensnek csak az oktatási és a mosoni bizottság véleményét fogadjuk el, az ad hoc bizottságét nem.
– Néhány éve már fölmerült az MPK köreiben Moson elszakadásának gondolata, most vannak-e ilyen hangok?
– A lakosok ismét felvetették ezt nekünk, most azonban nem tartjuk időszerűnek a leválást. Mi ugyanis a valós városegyesítés hívei vagyunk. Bízunk az önkormányzat megfontoltságában, mert jobb egy rossz döntést újratárgyalni, mint végrehajtani – fogalmazott Nagy Mihály.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldogasszony-napok Héderváron

Az államalapítás ünnepségsorozata keretében Boldogasszony-napokat tartanak augusztus 16-án és 17-én… Tovább olvasom