Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Új Reisinger-kisregény – A vörös istálló, három nézőpontból

Nyolcadik kisregényével jelentkezett a Hegyeshalomban élő Reisinger Attila. A vörös istálló a huszadik század legvérzivatarosabb időszakába kalauzol el egy német tiszt, Radnóti költői lelke és az író édesanyja látószögén keresztül.

A nyolcvanas években született meg a könyv első változata, viszont mára érett kötetté Reisinger Attila A vörös istálló című kisregénye. Az ezer példányban megjelent mű – amint azt már a korábbi Reisinger-művekben is megszokhattuk – szűkebb pátriánkba kalauzol el, mégpedig a történelem egyik legviharosabb időszakába, a második világháború idejébe.

A lokálpatrióta, lírai vénával megáldott szerző korhű képet kíván festeni a szörnyű időszakról, mely három különböző nézőpontból rajzolódik ki. A sokszor kegyetlen, embertelen parancsoknak engedelmeskedni köteles német tiszt, a halál markából magát az imádott feleség, Fanni kedves emlékképével vissza-visszarántó, ám a véget el nem kerülő Radnóti, és a szeretett férjet, apát hazaváró édesanya „eleveníti" fel a valamennyiük számára fájdalmas emlékeket.

Az író jól ismeri szűkebb hazáját, Hegyeshalom környékét. Adolf Eichmann utasítására a munkaképes zsidó férfiak részére külön lágert alakítottak ki Hegyeshalom mellett, az akkor üresen álló régi főhercegi majorból, melyet a helyiek Vörös istállónak (ezt korabeli térképeken még jelölték) neveztek. Az ide bezárt több száz sárga csillagos, karszalagos emberrel a Liberátorok bombái végeztek. Az arctalan és névtelen halottak emlékét ma már a Vörös istálló helyén burjánzó erdő őrzi.

Olvasóink írták

  • 1. Tmoha 2011. október 20. 11:07
    „Gratulálok az újabb kiadványodhoz! Anyám mesélt annak idején arról, hogy mi történt a Vörös istállóval annak bombázásakor, nem egy kellemes élmény számomra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új köntösben a Szent Ferenc-kápolna

Vasárnap a védőszent, Assisi Szent Ferenc emléknapja előtt is tisztelegve Nagy József… Tovább olvasom