Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Új óvoda épül kétszáztízmillióból

Már javában bontják Lébényben az egykor bölcsődének szánt, sokáig óvodaként használt ingatlant. Helyére – várhatóan őszre – új, korszerű épületet emelnek mintegy 210 millió forintból.

A munkálatok ideje alatt az óvoda három csoportja a helyi közösségi házba költözött.

Új helyre költözött a lébényi óvoda három csoportja. A helyi kisgyerekeket két épületben fogadták korábban, az egyik ingatlan bontását nemrég kezdték el. Helyére korszerű épületet emelnek 210 millió forintból, ebből 137 millió forint európai uniós támogatás.

– A közbeszerzésen megyénkbeli vállalkozás nyert, mely már el is kezdte a munkálatokat. A tervek szerint a lebontott óvodából származó anyagokat újrahasznosítjuk az új épület alapjainál – magyarázza Kovács Gábor polgármester. A helyi óvodások eredetileg két elavult épületbe jártak, az ingatlanok fenntartása gazdaságtalan és ki is nőtték azokat. A bontás alatt álló ház – amely három óvodai csoportnak adott otthont – eredetileg bölcsődének készült. Szakértői számítások szerint az óvoda épületeinek felújítása, korszerűsítése jóval több pénzbe került volna, mint egy új megépítése. Az új kisdedóvó az úgynevezett benti óvoda helyére épül hat csoportszobával és egy tornaszobával.

– A munkálatok ideje alatt a három óvodai csoportot átköltöztettük a helyi közösségi házba. A nagy csoport a tükörteremben, a két másik csoport a kultúrház nagytermében kapott helyet úgy, hogy a szobát elválasztottuk. Az egészségügyi hatóságoktól ebben hatékony segítséget kaptunk – tudtuk meg a településvezetőtől. Arra a kérdésre, hogy mi lesz addig a községi rendezvényekkel, a polgármester elmondta: tavaly felújították az iskola auláját, 2007-ben pedig a helyi sportcsarnokot bővítették lelátóval.

Előbbiben is elférnek, a március 15-i ünnepséget is itt szervezik, de a sportcsarnokban akár kétszázan is kényelmesen le tudnak ülni. Az óvodának egyébként szeptember végére kell elkészülnie a szerződés szerint, így télre már a korszerű, hőszigetelt, modern épületben tudják fogadni a falu legkisebbjeit.

Az építkezés után felszabaduló újtelepi (kinti) óvoda sorsáról a későbbiekben dönt az önkormányzat. Annyit még megtudtunk, hogy felmerült egy bölcsőde kialakítása vagy egy jóval gazdaságosabban fenntartható családi napközi elindítása, de akár az idősek nappali ellátását is szolgálhatná a későbbiekben a megüresedett épület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városközpontiak tisztújító közgyűlése

Mosonmagyaróvár - Az Egyesület a Városközpontért március 8-án tartotta tisztújító közgyűlését. Tovább olvasom