Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Új orgonát kapott a magyaróvári templom

Interreges pályázaton nyert közel 15 millió forintból Zenehíd „épült” a mosonmagyaróvári kisrégió és Burgenland között.
Régi vágya volt a magyaróvári Szent Gotthárd Egyházközségnek, hogy a régi, már baleset- és tűzveszélyes, hetvenesztendős orgonáját felújíttathassa. E célra évekkel ezelőtt gyűjtést is indított. Végül egy kedvező pályázati lehetőség kínálkozott arra, hogy az ehhez szükséges mintegy húszmilliós forrást biztosítani tudják: az 1 millió forintos pályázati önerőt az egyházközség saját forrásaiból tudta állni.

A Kisalföld Vállalkozásfejlesztési Alapítvány tanácsai nyomán a város önkormányzatát az egyházközség arra kérte, nyújtson be pályázatot az Ausztria–Magyarország Interreg IIIA 2004–2006 program keretén belül „Zenehíd a mosonmagyaróvári kisrégió és Burgenland között" címmel. A projekt az Ausztria–Magyarország Interreg IIIA Közösségi Kezdeményezési Programban, az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg. A közös pályázat végül sokak áldozatos munkája nyomán sikeres lett és az önkormányzat 14 millió 625 ezer forint támogatásban részesült.

A pénz jelentős része az orgona felújítására volt fordítható. A hangszer újraépítőjét közbeszerzési eljárással választották ki. A Zenehíd ausztriai társszervezője Breitenbrunn (Széleskút) önkormányzata lett. A közös projekt célja a kisrégió kulturális és idegenforgalmi életének ösztönzése, támogatása.

A Zenehíd programsorozat vasárnap az orgonafelújítás utáni koncerttel kezdődött és több színvonalas zenei előadást tartalmaz majd Mosonmagyaróváron és Burgenlandban egyaránt. Vasárnap az ünnepi, főpásztori szentmisén Pápai Lajos megyés püspök szentelte fel az orgonát, majd Cziglényi László orgonaművész adott koncertet a meg-
ifjodott hangszeren. Ez a két régió közötti Zenehíd első kulturális pillére volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forradalom emlékének őrzői

Államalapító királyunk ünnepén az önkormányzat Pro Urbe-díjat adományozott a Mosonmagyaróvári… Tovább olvasom