Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Új neveket keresnek az utcáknak

Az utcák, közterületek elnevezé-séről és a házszámozás szabályairól alkotott rendeletet a rajkai képviselő-testület annak okán, hogy az önkormányzati törvény módosítása tiltja az önkényuralmi rendszerre utaló utcaneveket. Van, ahol már megváltoztatták ezeket az utcaneveket, máshol most zajlik az átkeresztelés.

Az önkormányzati törvény módosítása nyomán az idei évtől közterületek és közintézmények nem viselhetik olyan személy nevét, aki a huszadik századi önkényuralmi politikai rendszerek kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Tiltja továbbá olyan kifejezés vagy szervezet nevét is, ami az önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal. A törvénymódosítás minden települést érint a környékünkön is.

Mosonmagyaróvár néhány éve már elébe ment a törvényi szabályozásnak. A képviselő-testület 2006-ban állított fel egy munkacsoportot, hogy vizsgálják felül a város közterületeinek elnevezését. A bizottság végül tizennégy utca átnevezésére tett javaslatot. Ennek alapján két körben kereszteltek át utcákat a városban.
Mosonszentmiklóson ugyancsak megelőzték a törvényi kényszert, így még tavaly novemberben döntöttek arról, hogy a Felszabadulás utat Fő útra, a Kállai Éva nevét viselőt Nikisch Artúr utcára változtatják, Ságvári Endre helyett pedig Studinka László lett a névadó. Az érintettek lakcímkártyacseréjének ügyintézését a hivatal magára vállalta.

Utcaátnevezésre kényszerül Rajka is. A faluban most zajlik ennek az előkészítése. Sőt, emiatt a közelmúltban új rendeletet is alkotott a testület az utcák, közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól. Amint azt Kiss Vince polgármester elmondta: a közterületeik elnevezését megvizsgálva arra jutottak, hogy a Ságvári Endre utca nevét a törvény rendelkezésénél fogva mindenféleképpen meg kell változtatni. Két másik – a Kabók Lajos és a Mező Imre – utcával kapcsolatban pedig kétségük merült fel, ezért a Magyar Tudományos Akadémiához fordultak, állásfoglalásukat kikérve. A válasz megérkezését követően az érintett utcák lakóit fórumra hívják, ahol kikérik a véleményüket. Ezt követően dönt a testület az átnevezésekről. Az okmányok cseréje nem kerül semmibe a lakóknak, sőt, az ügyintézés gyorsításában is segít majd a hivatal.

A lapunk által megkérdezett érintett lakók véleménye megoszlik az utcaátnevezésről. Akad, aki szerint már korábban meg kellett volna ezt tenni, mások szerint viszont nincs ennek nagy jelentősége. Érdeklődésünkre legtöbben viszont csak így válaszoltak: „nerozumiem po madarsky".

A törvénymódosítás miatt három utca jöhet számításba Halászin. A faluban a Fürst Sándor és Ságvári Endre, illetve a településhez tartozó Arakon a Felszabadulás utcákat kell átnevezni – tudtuk meg Majthényi Tamás polgármestertől. Már napirenden van az ügy, a hivatal felmérte, hogy hány lakót érintene a változás. A döntés előtt lakossági fórumon kérik majd ki a lakók véleményét.

Ugyancsak foglalkozott már a testület ezzel a kérdéssel Püskin is. Itt kettő – a Felszabadulás és a Rózsa Ferenc – utcát kell újrakeresztelni.

Olvasóink írták

 • 3. atenyek 2013. június 14. 14:31
  „Azon senki nem gondolkozott, hogy pl. a rajkai példában szereplő, egyébként a maga idejében sem túl híres Ságvári Endre (gondolom a kommentelők és az olvasók többsége, már csak koránál fogva sem tudja, hogy ki volt ő) utca 1989 óta, azaz 24 éve, azaz majd negyed évszázadon keresztül senkit nem zavart. A jelenlegi jogszabályt alkotó kormánypártot sem, pedig pont vele kezdődtek a 90-es évek és pont azzal emberrel, akit most miniszterelnöknek hívunk. Azóta többször voltak így/vagy úgy koalícióban vagy anélkül hatalmon. De most... a választások előtt 9 hónappal és majd negyedévszázaddal a rendszerváltás után... Na MOST kell megváltoztatni! Ez sok-sok kellemetlenséggel fog járni. a GPS-ekről, és a futárokról ne is beszéljünk :D Ott 4-5 év is lehet az átfutás :D”
 • 2. poorman 2013. június 13. 21:54
  „" Érdeklődésünkre legtöbben viszont csak így válaszoltak: ,,nerozumiem po madarsky".

  Akkor menjél a jó anyádba vissza Szlotákiába!!!!!!!!!!

  Mocsok tótja!!!!”
 • 1. miracle 2013. június 13. 14:34
  „Ha jót akarnak maguknak, ezentúl Tégla utcák, meg Liliom utcák lesznek, különben az éppen regnáló kormány 20 évenként kitalálja, hogy melyik név kit szolgált és az akkor éppen miért nem jó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állást keres?

A mosonmagyaróvári munkaügyi kirendeltség állásajánlatai. Tovább olvasom