Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Új népvándorlás kibontakozóban

Tovább erősödött a már tavaly is komoly méreteket öltő illegális migráció a határtérségben. Az első három hónapban már 167 embert tartóztattak fel a mosonmagyaróvári határrendészek. A menekültáradat azóta sem állt le.
Soha nem látott mértékben nőtt az illegális migráció az elmúlt hónapokban a hármas határon. Lapunkban szinte naponta írunk a mosonmagyaróvári határrendészek elfogásairól közúton és vasúton egyaránt.

A Kisalföld az év elején számolt be arról, hogy a korábbiakhoz képest csaknem duplájára nőtt az elfogott határsértők száma az elmúlt évben. Tavaly összesen 319 illegális migránst tartóztattak fel a környéken.

Úgy tűnik, a tendencia tovább erősödik, hiszen az idei év első három hónapjában a tavalyi elfogások több mint a felét meghaladták már az első negyedévben.

„A hazánkon áthaladó migráció fő iránya továbbra is Hegyeshalom térsége" – mondta el lapunknak Szücs Róbert alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészeti osztályának vezetője. Az idei első negyedévben a tavalyihoz képest közel száznegyven százalékkal nőtt az elfogásaik száma. Eddig összesen 167 olyan embert fogtak el, aki nem rendelkezett a magyarországi jogszerű tartózkodás vagy a továbbutazás feltételeivel. Ezzel szemben a tavalyi első negyedévben ötvennyolc ilyen esetük volt a határrendészeknek. Pedig az a szám is jóval meghaladta a korábbi évek statisztikáját. A lefülelt embercsempészek száma kisebb mértékben ugyan, de szintén emelkedik. Az első negyedévben közel egy tucat ilyen ügyben kezdeményeztek eljárást.

Ebben a hónapban már több mint félszáz illegális migránst tartóztattak fel a mosonmagyaróvári határrendészek. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum
Ebben a hónapban már több mint félszáz illegális migránst tartóztattak fel a mosonmagyaróvári határrendészek. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

Az alezredes hozzátette: az itt feltartóztatottak zöme már idegenrendészeti eljárás alatt állt, azaz korábban a déli határszakaszon már elfogták őket. Ezt követően a közösségi szállásra kerültek, ahonnan engedély nélkül távoztak. Az ott kapott iratok ugyanis nem jogosítják fel őket arra, hogy továbbutazzanak például Ausztriába. Ennek ellenére nagyon sokan mégis megpróbálják.

Az osztályvezető kiemelte: a határsértők többségét közúton fogták el, ám sokan próbálkoztak Ausztriába jutni vonaton is. Éppen ezért a nemzetközi vasúti szerelvényeket is folyamatosan ellenőrzik. Sokan embercsempészek segítségével próbálnak eljutni a célországba, azonban egyre többen kísérelnek meg egyénileg átjutni a határon. Sok esetben egyszerűen taxiba ülnek Ausztria felé.

Az illegális migráció drasztikus növekedésének lehetséges okáról az alezredes elmondta: továbbra is elsősorban a polgárháború sújtotta országok állampolgáraival találkoznak, akik a jobb élet reményében kelnek útra. Így például az észak-afrikaiak. Legtöbbször ezek az emberek otthon mindenüket feladják, hogy Nyugat-Európába jussanak. Az itt elfogottak döntő többsége afgán, pakisztáni, algír vagy koszovói állampolgár. Az utóbbi időben azonban egyre gyakrabban találkoznak a határrendészek olyan államok polgáraival is, akikkel korábban még nem, vagy csak nagyon ritkán. Így például fogtak el mostanában guineai, vietnami, tunéziai, nyugat-szaharai, líbiai, zimbabwei, tibeti, sőt, még bissau-guineai határsértőt is.

Szücs Róbert hangsúlyozta: az osztályuk feladata továbbra is az illegális migrációval kapcsolatos jogsértések felderítése és megszakítása. Érzékelve az egyre erősebb migrációs nyomást, tavaly novembertől tovább fokozták az osztrák rendőrséggel közös szolgálatot. A közös járőrözés számos eredményt hozott már az elmúlt időszakban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tankok és harci repülők a makettkiállításon

Második világháborús életképek elevenedtek meg, harci és polgári járművek, repülőgépek kicsinyített másai fogadták a az érdeklődőket. Tovább olvasom