Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Új mederszakasz és zsilipek százmilliókból

Az Alsó-Szigetköz vízpótlására és annak tervezésére újabb 35 milliót kapott a vízügy.
Tavasszal az Alsó-Szigetközben is munkába állhatnak.
A beígért 300 millió forintos központi beruházási keret mellé újabb 35 milliót kapott a vízügy az Alsó-Szigetköz vízpótlására és annak tervezésére. Azonban a helyzet nem ennyire rózsás: a támogatásoknak csak egy részét fordíthatják a térségi mun- kálatokra, ráadásul a Parlagnyilasi-ágnál a tulajdonviszonyokat is rendezni kell.

Az uniós pályázaton elnyert pénz egy részét az Ásványráró alatti Parlagnyilasi-ág rehabilitációjára költik, mellyel megoldódhatna az Alsó-Szigetköz vízpótlása. A mentett oldali vízpótlás ezzel kezelhetővé válik, s a szárazon maradt csatornák is vizet kapnának. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tervei szerint idén két forrásból végzik el a Parlagnyilasi-csatorna mederbővítését és létrehoznak egy új mederszakaszt zsilipekkel. Emellett szeretnék „rendbe tenni" az alsó-szigetközi mentett oldali csatornákat és a fontosabb műtárgyakat.

A rehabilitációhoz azonban a közép-szigetközi szakaszon lehetővé kell tenni a nagyobb vízmennyiség továbbvezetését, s fel kell újítani a Szávai-szivattyútelepet. Ezen feladatok elvégzésével megteremtődhet a lehetősége annak, hogy az alsó-szigetközi mentett oldal főcsatornáiba ismét eljuthasson a víz. Igaz, ennek szétosztását, a hullámtéri rendszerrel való összekapcsolását s a további vízpótlást még meg kell oldani: ennek lehetőségeiről még folyik a vita Ásványráróval.

Adásvétel a magánterületekről

A vízpótlás tervezését újabb pályázati lehetőség igénybevételével kívánták megoldani a vízügyesek: nemrégiben erre 35 millió forintot nyertek a Miniszterelnöki Hivatalnál (MEH). A munkák megkezdése előtt azonban rendezni kell a tulajdonviszonyokat. A Kisalföld információi szerint a Parlagnyilasi-csatorna nyomvonala magánterületeket érint, s van olyan szakasz, melynek több tucat tulajdonosa is van. Az egyeztetések tartanak, a legtöbb birtokossal már sikerült megegyezni: a terület átvételéről – a geodéziai és egyéb vizsgálatok után – adásvételi szerződés készül.

Mennyi jut vízpótlásra?

Lapunk úgy tudja, hogy a központi és uniós pénzeknek csak egy része fordítható az Alsó-Szigetköz rehabilitációs munkálataira. A Brüsszelből érkező 250 millióból 80 milliót kap a vízügy és még 80-at saját forrásból kell biztosítania. Ebből a 160 millióból is durván csak 100 jut a Parlagnyilasi-ágra, a többi pénzt a felső szakaszokra fordítják. A MEH pályázatán elnyert 35 millió forintot a vízpótlás tervezésére költhetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítélet van, tisztánlátás nincs

Letöltendő szabadságvesztésre ítélte kedden a Mosonmagyaróvári Városi Bíróság azt a két kapuvári fiatalembert, akik ellen Nagy József néhai halászi plébános tragikus halála kapcsán indult eljárás csalás miatt. Az atya a halálba menekült, önkezével vetett véget életének. Az elsőrendű vádlott felmentésért fellebbezett, míg a másodrendű elfogadta az ítéletet. Tovább olvasom