Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Új külsőt kapnak a panelok

A mosonmagyaróvári városközpontban százötven panellakás kap külső hőszigetelést még a tél beállta előtt. A felújításra beadott pályázatok közül a Kossuth Lakásszövetkezet három háztömbje nyerte el az állami és önkormányzati támogatást.

A mosonmagyaróvári városközpont panelházai szinte kivétel nélkül elöregedtek és részleges felújításra szorulnak. Az ott lakók nagy részének jelentős megterhelést jelentenének ezek a munkálatok.

Az önkormányzat múlt év őszén elfogadott rendeletével ezen épülettömbök energiatakarékos felújítását segíti elő. A felújítás panelházak hőszigetelésére, valamint a fűtés berendezéseinek és egyéb épületgépészeti rendszereinek korszerűsítésére terjed ki.

A tervezett felújításra kétféle forrásból – állami és önkormányzati – lehetett támogatást nyerni. Mindkettő mértéke a beruházás költségének legfeljebb egyharmada lehetett, de nem haladhatta meg a lakásonkénti négyszázezer forintot. A lakástulajdonosoknak saját erőként a beruházási költségek legalább egyharmadát kellett biztosítaniuk készpénzben.
A mosonmagyaróvári önkormányzat huszonhétmillió forintot különített el erre a célra. Az energiatakarékosságra épülő programra négy lakásszövetkezet adta be pályázatát. Közülük a Kossuth beadványa ért támogatást, így már egy hónapja megkezdődhetett a százötven lakás külső hőszigetelése.

Nyitrai József elnök lapunk érdeklődésére elmondta: a három háztömb utólagos szigetelése összességében negyvenmillió forintba kerül. A szövetkezet a szükséges önrészt saját felújítási alapjából – 6,3 millió forint – biztosította, valamint további 7 millió forint hitelt vett fel ötéves futamidőre. A lakóknak többletkiadást nem jelentett a felújítás, mivel a hitelt is felújítási alapba beérkező összegből fizeti vissza a szövetkezet.
A munkálatok egy hónapja kezdődtek és a tervek szerint szeptember végére már az egyik épület teljesen elkészül. A kivitelezést végző két vállalkozót közbeszerzéssel választották ki. A hét centiméter vastag hungarocell borítás a lakóknak közel negyvenszázalékos hőmegtakarítást jelent majd. A lakásszövetkezet következő lépésként a radiátorok mérősítését tervezi, hogy mindenki annyit fizessen, amennyit valóban fogyaszt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlődhet az agrárstruktúra

A SAPARD-program mezőgazdasági vállalkozásokat segítő, mezőgazdasági és halászati termékek… Tovább olvasom