Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Új köntösben a bíróság épülete

Néhány hete már, hogy a város legszebb középületeként tartják számon a mosonmagyaróváriak a városi bíróság épületét. Az intézmény hosszú idő után végre teljes külső renováláson esett át a mintegy 43 millió forintos beruházás során.
Hosszú ideig alig volt némi remény arra, hogy a Mosonmagyaróvári Városi Bíróság épülete külsőleg megszépüljön, hiszen az ingatlan a felújítandó épületek egytől ötig minősített skáláján mindössze a hármas osztályzatot kapta meg. Ez a besorolás pedig azt jelenti, hogy az ugyancsak indokolt munkák elvégzésére hosszú esztendőkön keresztül nem kerülhet sor – tudtuk meg dr. Németh Csabától, a városi bíróság elnökétől.
Az épület állagának erőteljes romlása és életveszélyessé válása azonban elkerülhetetlenné tette a teljes felújítást. A létesítmény beázott, vakolata pedig helyenként nagyobb darabokban hullani kezdett. Ez állandó balesetveszélyt jelentett. Ez az állapot végül nem tűrt további halasztást. A nyár végén kezdődött 43 millió forintos beruházás során megerősítették a tetőgerendákat, kicserélték a tetőborítást, a régi helyett új, műemlék jellegű palát helyeztek fel. Szinte teljes egészében cserélték a külső vakolatot, mázolták a külső ablakokat, végül az egész épület új színt és csatornarendszert kapott. Mindezen felül teljesen felújították az épület mögötti garázst, illetve lekövezték az udvart. A kivitelező cég október közepére ígérte a befejezést, ám mivel nem teljesítették határidőre a munkát, több millió forint kötbért voltak kénytelenek fizetni.
A 43 milliós keretből nem futotta a parkoló melletti kerítés rendbetételére. Ennek finanszírozását a szomszédos ingatlan tulajdonosa, a parkolót üzemeltető cég vállalta. A kerítés megerősítése már elkészült, a vakolást azonban majd tavasszal tudják elvégezni. A város állta továbbá a bíróság épülete körül a járda díszburkolását. Ennek költsége körülbelül 6 millió forint.
Az elnök a közeljövő feladatainak tartja az épület Honvéd utca felőli bejáratánál egy feljáró megépítését mozgáskorlátozottak részére, elektromos átemelővel ellátva, valamint a bíróság riasztórendszerének kiépítését is. Mindezeken felül folyamatos karbantartással kívánják biztosítani az épület jelenlegi állagának megőrzését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másodszor adott életet fiának

A márialigeti Tuba Istvánné Sipos Gyöngyi kétszer adott életet fiának: először 23 éve, majd néhány… Tovább olvasom