Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Új igazgatót választottak a Hansági Múzeumba

Négy jelölt közül Székely Zoltánt, a megyei múzeum jelenlegi igazgatóhelyettesét választotta a képviselő-testület a Hansági Múzeum vezetőjének.
Noha a napirendek sorában csak a huszadik volt a Hansági Múzeum igazgatói álláshelyére kiírt pályázatok elbírálása, már a tanácskozás elején, napirend előtt előkerült a téma a képviselő-testület tegnapi ülésén. Kovács Tamás (MSZP) a témával kapcsolatban a Kisalföldben az elmúlt napokban megjelent írásokra hivatkozva aggályait fejezte ki azért, hogy a megyei múzeum jelenlegi igazgatóhelyettesét javasolja a bizottság a pályázók közül.

A képviselő szerint megdöbbentő, hogy olyan pályázik a Hansági Múzeum vezetésére, aki egy évvel ezelőtt nem ellenezte az intézmény visszaminősítését. Kovács Tamás javasolta: vegyék le napirendről a témát és fontolják meg újra a döntést. Nagy István polgármester elmondta: a kötelezettségeknek megfelelően a szakmai és az önkormányzati bizottság is állást foglalt a kérdésben és egyhangúlag ugyanazt a pályázót javasolják. Nincs jogi alapja, hogy levegyék napirendről a témát.

A napirendi pont tárgyalásakor Hushegyi Róbert (független) kifejtette: szeretett volna részt venni a bizottsági meghallgatáson, ám erre nem volt lehetősége, így nem meggyőződésből, csupán a bizottság véleménye alapján szavazza meg a jelöltet. Kovács Tamás arra volt kíváncsi, milyen szakmai kompetenciák alapján választotta ki a bizottság a szerinte legalkalmasabb jelöltet. Iváncsics János alpolgármester elmondta: a bírálóbizottságba két szakmai szervezet is delegált tagot, a meghallgatások után ők állítottak fel sorrendet a jelöltek között a szakmai múlt, felkészültség és a jövőbeli elképzelések alapján. A négy pályázó közül az első helyen egyhangúlag Székely Zoltánt javasolták, míg a múzeum jelenlegi igazgatója, Szentkuti Károly a harmadik volt a rangsorban.

Dr. Baloghné Staár Katalin (Fidesz), az illetékes szakbizottság elnöke hangsúlyozta: törekedtek arra, hogy kizárólag szakmai alapon döntsenek, a szakmai szervezetek képviselőinek véleményére támaszkodtak. Ezért a bírálóbizottsághoz hasonlóan egyhangúlag Székely Zoltánt javasolták a testületnek. Szabó Miklós (MPKE) a jelenlegi igazgató szakmai érdemeit és helyi kötődését hozta fel, ám mint mondta: mivel nem kompetens ebben a kérdésben, tartózkodni fog a szavazásnál.

A testület végül két tartózkodás mellett Székely Zoltánt bízta meg szeptembertől a Hansági Múzeum vezetésével. Nagy István emlékeztette a frissen megválasztott igazgatót, hogy Mosonmagyaróvárnak nagyon fontos ez a múzeum, és kérte, találja meg az együttműködést a helyi civil szervezetekkel. A polgármester hozzátette: mindazt a tapasztalatot, amit a megyei múzeum igazgatóságánál szerzett, kamatoztassa a város javára.

Olvasóink írták

 • 16. dohogó 2012. június 04. 19:34
  „Felhívnám a figyelmet, hogy "a Karcsi" sem óvári, és nem is mosoni. Ugyanígy pályázva került ide "messziről".”
 • 15. abszurdisztán 2012. június 04. 16:48
  „A múzeumot egyértelműen a széleskörű civil összefogás mentette meg, az ellenzék is bekapcsolódott az akcióba, Nagy Pesta csak ezután állt melléjük.”
 • 14. Ambar 2012. június 04. 16:18
  „Az igaz hogy a civil szervezeteknek nincs döntési jogkörük és így döntésekbe nem szólhatnak bele.De azért vannak városok ahol figyelembe veszik véleményüket.Persze ez nem városunkra jellemző.Az meg szomorú dolog ha a testületi tagok csak a maguk nevében döntenek.Azért mert nem gondolom hogy szuper okosak és mindent tudnak.Azért az sem igaz hogy a Nagy István mentette meg a múzeumot mert bizony komoly civil ellenállás és tüntetés is volt.Ezután állt ő is csak oda a múzeum mellé.De igaz ő a hatalom embere s ha igazán akarta volna ez a kérdés fel sem merült volna.Meg az sem igaz hogy nem voltak időszaki kiállítások bizony voltak meg múzeumi napok stb.Persze akit nem érdekelt az nem tud róla,de véleményét el mondja arról amit nem tud.Pancser igaz választott testületek döntenek,de azért véleményt mondani lehet.Kormány is demokratikusan választott és te sem értesz egyet sok döntésével. A demokráciával alaposan vissza is lehet élni mint ahogyan az napjainkban történik !”
 • 13. vizsla 2012. június 04. 15:28
  „ideje volt a cserének ,a múzeumra is ráfér a frissítés.”
 • 12. akela4 2012. június 04. 12:09
  „11. kocsoggorog 2012.06.03. 22:44

  Ha egyáltalán be tudod másolni a hozzászólásom elején lévő linket a böngésződ címsorába és elolvasod a cikket, akkor talán megérted és nem beszélsz mellé a dolgoknak, mert én nem a levegőbe beszéltem!”
 • 11. kocsoggorog 2012. június 03. 22:44
  „akela4, ne csúsztass, nem szavazott semmiféle átminősítés mellett a most megválasztott igazgató. Beosztott munkatárs volt a megyénél.
  Kapkodom a fejem, hogy változik a múlt... Karcsi meg egyre szépül. Bár azon kívül, hogy óvári, még túl sok érvet nem olvastam mellette. Nem emlékszem egyetlen emlékezetes időszaki kiállításra sem.
  Egy éve a Fidesz és dr. Nagy István polgármester mentette meg a múzeumot, akkor meg miről beszéltek?”
 • 10. juhi 2012. június 03. 15:14
  „Hurrá, újból egy külsős városi vezető! Biztosan nagy rálátása van a helyi ügyekre, na meg kötődése. Ha nem is a városhoz, legalább az uralkodó párthoz.”
 • 9. hablaty 2012. június 03. 11:35
  „"A régi igazgatónak csak egy baja volt , hogy SZDSZ.-es volt."
  És ez nem elég?
  A rendszerváltás óta a legszélsőségesebb, legmagyarellenesebb, legundorítóbb politikai képződményének megyei főembere volt.
  Nekem ez valahol az anyagyilkossal egy kategória!”
 • 8. Pofátlan 2012. június 03. 10:00
  „A régi igazgató is szégyenkezhet. Gondolom megszedte magát húsz év alatt, mint az SZDSZ megyei vezetője.”
 • 7. pancser 2012. június 03. 09:04
  „Karcsinak nem sikerült és akkor mi van? Kemény pártkatona volt első vonalbeli SZDSZ vezető a megyében, amit persze nem emlegetnék, de rá kell döntenek az igazságot a döntés kritikusaira. Demokrácia van és a választott testületek döntenek. Ma bárki alapíthat egyesületet, de ez nem jelenti azt, hogy az a néhány ember képviseli a várost, hanem csak saját magukat. Ha tetszik "embertelen" -nek ha nem, a nincsen semmilyen felhatalmazása, hogy választott testületi tagot személyében támadjon, hiszen szemben vele a testületi tagot a város lakói küldték a város vezetésébe. "embertelen" csupán azt bizonyítja, hogy a diploma észt nem adott neki, viszont kitört belőle valami ami alapján mondatjuk neki, hogy b*!”
 • 6. embertelen 2012. június 02. 21:48
  „Sajnálom az új igazgatót, mert egész életében szégyenkezhet, hogy így jutott ehhez a poszthoz. "Dr. Baloghné Staár Katalin (Fidesz), az illetékes szakbizottság elnöke hangsúlyozta: törekedtek arra, hogy kizárólag szakmai alapon döntsenek." Ez a nyilatkozat tipikus esete annak, hogyha valaki még azt sem tudja, hogy mit nem tud. Staár Katalin szájából egyszerűen nevetséges a nyilatkozata, ugyanis honnan értene ő, és a kiválasztott csapata ehhez a "szakmához" is. A fidesz hatalmat adhat, de észt nem!”
 • 5. Abrafax 2012. június 02. 21:43
  „A régi igazgató SZDSZ-es volt. Ez egyesek szerint most hátrány. Mások szerint volt idő, amikor az ilyesmi inkább előnyös volt. Ezt felesleges tovább ragozni.
  Néhány öntevékeny kör és helyi ismert ember nem egyenlő a várossal, véleményük a városlakók véleményével sem. Hány aktív tagja van a lobbizó szervezeteknek? Na ugye.
  Nem szívesen ismétlem magam, de 2006 óta legalább harminc személyi döntés volt, amiből kettőnél tételeztek fel egyesek politikai hátteret, vagyis 93,33%-nál még gyanúsítgatás sem volt. Lehet sírni, mekkora a nyomulás.
  Az, hogy valaki győri, csepregi, kimlei vagy homokkomáromi, ne legyen már hátrány egy nyilvános pályázatnál!”
 • 4. akela4 2012. június 02. 20:44
  „http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/nemeth_a_korabbi_leminosito_most_mar_igazgatna/2281064/

  Az a mocskos politika!

  Már megint a város ellen szavaztak az illetékesek!
  Sokkal többe fog kerülni a városnak az új igazgató, mert semmi köze Óvárhoz és a szakmához, hiszen nemrégen még a civil kezdeményezezés és összefogás a fentmaradást javasolta, addig a most megválasztott az átminősítés mellett szavazott!”
 • 3. kotorék 2012. június 02. 19:57
  „A régi igazgatónak csak egy baja volt , hogy SZDSZ.-es volt. Ez döntött el mindent. Nem egy komplikált dolog. Most ez van!A hatalom nem felejt!”
 • 2. HT 2012. június 02. 18:50
  „Már ne haragudj barátom, hova valósi is a volt igazgató?”
 • 1. Ambar 2012. június 01. 08:23
  „Hát igen a politika győzött!A hatalom képtelen másként gondolkodni!A jogszerű döntést nem vitatom a személy szakmai hozzáértését sem.De hogy ő volt a legalkalmasabb azt igen!Szerintem a helyi kötődés is fontos, mert a város és környékének múltját kutatni igazán helyi szívvel lehet.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanácskozás a mintagazdaságokról

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrár-szaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési… Tovább olvasom