Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Új híd a Dunán?

Uniós projekten szeretne pénzt szerezni a szlovákiai Doborgaz, hogy községük és Dunakiliti között hidat állítsanak fel. Az illetékes minisztérium is támogatja a határállomás felállítását, összekötvén így Szigetközt és Csallóközt.
Szlovák–magyar határátkelő megyénkben mindössze kettő van: Rajkán és Vámosszabadin, egymástól több mint ötven kilométerre. A Szigetköz szívében élőknek ezért viszonylag sokat kell utazniuk akkor, ha északi szomszédunk felé veszik az irányt. Korábban már születtek elképzelések arról, hogy a közeljövőben Lipót és Bős között kompjárat induljon, ám ennek megvalósítása csak néhány éven belül valósulhat meg. Most a szlovákiai Doborgaz polgármestere szeretne egy Dunakilitivel közös uniós projekt segítségével hidat építeni.

Öt százalék önrész

– Egy tükörprojekt keretében szeretnénk uniós forrásokat megcélozni – kezdte Boráros József polgármester. – Öt százalékos önrészt kell vállalnunk a megvalósításból, amelynek összköltsége valószínűleg több millió koronába kerül majd. Szeretnénk, ha velünk együtt Dunakiliti is pályázna erre a lehetőségre és közösen kereshetnénk a megoldást. Az illetékes szlovák minisztérium is támogat bennünket, jó elképzelésnek találják Szigetköz és Csallóköz ily módon való összekötését, s egy új határállomás megnyitását. Terveink szerint áprilisra készülhetne el ez a pályázat – mondta Boráros József.

„ Praktikusabb lenne"

– A duzzasztómű folytatásaként már korábban is szó volt egy átkelő biztosításáról településünkön – tudtuk meg Szokoli Sándortól, Dunakiliti polgármesterétől. – Egyelőre annyit mondhatok: meg kell vizsgálni a projekt kínálta lehetőségeket. Annyi biztos, hogy praktikusabb lenne itt egy átkelő, mint a Szigetköz másik részén kompjárat, hisz az infrastruktúra itt fejlettebb, amire aztán majd rá lehet csatlakozni. Vélhetően az ittenieknek Pozsony felé is lerövidítené az útjukat, hisz a közeli Vajkáról már kompjárat indul tovább a szlovák főváros felé – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szertefoszlatott olimpiai álmok

A magyar politikai vezetés – szovjet nyomásra – 1984 nyarán, a Los Angeles-i ötkarikás… Tovább olvasom