Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Új harangot álmodtak a mosoni templomra

A mosoni egyházközségben egy percre sem áll meg az élet. Hangversenyeket, zarándoklatokat szerveznek, hittantáborba várják az iskolásokat, segítik a templomépítést Újrónafőn. Illetve új harangot öntetnek a Nepomuki Szent János-templomba.
„Mosonban 8–9 ezerre tehető a megkereszteltek száma, vasárnaponként nyáron kevesebben jönnek misére, de ősztől tavaszig viszont megtelik a templom. Évente körülbelül 100 temetést, 80 keresztelőt és alig 10–15 házasságkötést számlálunk. A plébánia területén sajnos csak egy iskola van, de a Hallerban történő hitoktatás mellett van lehetőség erre a plébánián is" – tudjuk meg Kapui Jenő atyától, aki már ötödik éve pásztora a mosoni híveknek. Jenő atya miközben folytatta elődei munkáját és megtartotta a régi hagyományokat, bevezette a világi híveknek a jegyesoktatást, megszervezte a templom és a kápolnák felújítását, és elindította a plébánia honlapját (www.mosoni.plebania.hu).
Mindezek mellett azonban nem elhanyagolhatók a közösségi életet erősítő programok sem. Tavasszal két hangversenyt rendeztek, melyeken fellépett a vajdasági Musica Humana Kamarakórus a helyi Lajtha László vegyes karral, illetve az Olgyai Családi Hangok Énekkar Csemőről. Utóbbi azért volt különösen érdekes, mert ez egy családi együttes, ahol a szülőknek 14 saját és 2 örökbe fogadott gyermekük van. Közülük nyolcan voltak itt.

A plébánia udvarán a pavilon a közösségi élet színtere.
A plébánia udvarán a pavilon a közösségi élet színtere.

A kirándulások is közösségformáló erejűek. A Rózsafüzér-társulat Mátraverebély-Szentkúton és Gyöngyöspatán, a képviselő-testület Őrbottyánban, a Terror Háza Múzeumban és a Szent István-bazilikában járt. Augusztus elején Kárpátaljára, szeptemberben pedig Lourdes-ba, Santiago de Compostelába és Fatimába utazhatnak a mosoni hívek. Szintén a közös összejöveteleket szolgálja a plébánia udvarán épült nyitott pavilon, amely helyet adott eddig a hittantábornak, a képviselő-testületi estéknek, a Szent Cecília Énekkar, a német kisebbség és a Kékkereszt alkoholistákat gyógyító csoport találkozóinak.

Két nagy terv valósul majd meg a közeljövőben, melyeknél ugyancsak nem elhanyagolható a hívek munkája. Újrónafőn végre elkezdődhet a régóta tervezett templom építése. A helyiek és a püspökség támogatásával készül el az igényeknek és a lehetőségeknek megfelelő 120 négyzetméteres kis templom.

Ám nem csak Újrónafő, Moson is gyarapodik. A Nepomuki Szent János-plébániatemplom új harangot kap. Jelenleg egy 50 és egy 600 kilogrammos harang kondul meg a toronyban, ám a háborúk előtt négy harangja volt az épületnek. Most egy 1150 kilogrammos nagyharangot szeretnének öntetni, mely körülbelül 8 hónap alatt készül el és 10,5 millió forintba kerül. Ebből 7 millió forint már rendelkezésre áll, a hiányzó részt adományokból pótolják. A harang felszentelése várhatóan 2013. május 16-án, a templom védőszentjének ünnepén lesz.

Olvasóink írták

 • 8. angel_6 2012. július 30. 20:41
  „Kedves csabi72,

  nem mondtam ilyet, hogy aki nem hisz Istenben, az nem ember, nem tudom a kommentem melyik részéből következtettél erre. Pont arra céloztam, hogy el kell fogadni a másikat. Én is elfogadom, hogy vannak ateisták, és nem erőltetem rá senkire a vallásom, mindenkinek szíve joga, hogy miben hisz vagy miben nem.

  Az, hogy az egyházi és önkormányzati iskolák támogatása között mekkora különbség van, abban nem vagyok otthon annyira, de szerintem az egy kicsit túlzás, hogy "fele annyi" pénzt kap egy gyerek, aki önkormányzati iskolába jár. A már emlegetett 1997. évi "az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről" szóló törvény annyit mond ki, hogy az egyházi és önkormányzati iskolák támogatásának kiszámítása azonos módon történik (5. §) A 6. § szerint az egyházi iskola ugyan kap különbözeti támogatást, de ennek a támogatásnak az összegét úgy számolják ki, hogy az adott önkormányzat közoktatásra költött pénzét (működési kiadás, felújítási költségek) veszik alapul. Az én olvasatomban tehát az egyház annyi extrát kap az államtól az iskola után, amennyi pénzt az adott önkormányzat tudna rá költeni, ergo maga az iskola nem tud több pénzből gazdálkodni, de ha igen, szerintem akkor sem kétszer akkora összegről beszélünk. De se jogász, se könyvelő nem vagyok, és tényleg nem ismerem az iskolai normatívák kiszámításának gyakorlatát, szóval benne van, hogy tévedek. Szívesen meghallgatom/elolvasom a forrásod, ahonnan a kétszer akkora támogatásról olvastál!

  Sajnos tényleg nagyon rossz hír övezi az egyházat, és a papokat is, amiben bizony ők is hibásak. De azt szeretném hozzátenni, hogy ezeknek a rossz híreknek az ellenére a papokat, akiket én ismerek, tisztelem és becsülöm, nem vallási fanatizmusból, hanem mert tényleg jó emberek.”
 • 7. pancser 2012. július 25. 23:41
  „Nem tudom, hogy miért kell ezt a szép szándékot bántani. mi köze van ehhez annak aki ateista? A harang az európai civilizáció része, még Rákosi elvtárs sem merte betiltani. Miért van ennyi szélsőséges megnyilvánulás mostanában?
  Legyen csak egy szebb hangú harang, a többség örül neki, ez a legfontosabb, még sok ateista is!”
 • 6. csabi72 2012. július 25. 19:51
  „angel_6!!
  "El kell fogadni, hogy vannak emberek, akiknek az élete akkor kerek és egész, ha a vallásukat tudják gyakorolni"
  És Aki NEM HISZ Istenben az NEM EMBER??
  Az Ő élete nem kerek egész???!!
  Igen???!!!!
  NEM AZT TAnítjátok hogy figyeljünk a MÁSIKRA is???!!!!!
  És akkor az ÉN gyermekem miért kap feleannyi támogatást az iskolában,mint az EGYHÁZI tanuló???
  Hallodtad anno régi Királyunk mondását???
  "A papok hatalmától Ments meg Uram Minket!!!!!"
  Sajnos azt kell látnom,hogy a mostani papok arra hajlanak,ahonnan a több pénzt kapják.....
  Legyen az az aktuális kormányhoz hű magánember,vagy állami pénz!!!
  A rendszerváltás óta ezt tapasztalom.
  "A Fűzfa arra hajlik,amerről a szél fúj...."”
 • 5. Fixum 2012. július 22. 23:46
  „pancser...
  emberke.. hogy jössz tE ahhhhhoz, hogy megmond BÁRKINEK is, hol/mit/hogyan mondjon/írjon ?
  Kapjál már az eszedhez...
  " Ilyen alapon nyugodtan lemondhatnánk mindenről, nem csak a harangról ".. neked elment az eszed
  a nonstop kommentek-kommentálásától, vagy már önmagad logikáját is kitekerted.. ELOLVASTAD /
  értelmezted magadnak, mit írtál ?”
 • 4. pancser 2012. július 22. 17:49
  „3."embertelen" Mutass példát, a szülinapi költségeid árából támogasd az elesetteket. Ilyen alapon nyugodtan lemondhatnánk mindenről, nem csak a harangról. Egyébként kinek az egyik pap, kinek a másik tetszik. Akinek nem tetszik az hallgasson és nem személyeskedve összehordani hetet havat!”
 • 3. embertelen 2012. július 22. 13:51
  „A jelenlegi harangok tökéletesen megfelelnek. A nagyharangtól nem lesz több hívő, csak hangosabban fog szólni! Az árából sok szegény embert lehetne támogatni. Butsy Lajos atya biztosan másra költené ezt a pénzt, ő sokkal jobb lelkű volt az elesettek iránt.”
 • 2. Fixum 2012. július 20. 20:09
  „angel_6...
  Végre lesz majd egy nyugis vitapartnerem.
  Az utolsó előtti bekezdésed... igazad van.”
 • 1. angel_6 2012. július 20. 10:59
  „Fixum,

  szerintem azért azt tisztázni kellene, hogy az egyház nem azért kap támogatást az államtól, hogy a híveik egy "nagyobb bokrot" ugrálhassanak körbe... Az egyház karitatív, oktatási tevékenysége, az iskolák, otthonok, óvodák, kórházak, műemlék jellegű épületek fenntartása nem két fillérbe kerül. Ezen kívül az egyháztól 1948-ban elvett épületek egy részét az egyház nem kapta vissza a rendszerváltás után, ezek után járadékot kap, amit a vatikáni szerződésben és a hozzá tartozó törvényben rögzítettek, és joggal megilleti.

  Ha a társadalmi hasznát nézzük az állam által az egyházba befektetett pénznek, szerintem nem kidobott pénz az ablakon: az állam is jól tudja, hogy jobban jár akkor, ha ad egy bizonyos összeget az egyháznak, cserében az egyház bizonyos, államtól elvárható feladatok megszervezését ellátja. Tudtommal a mosoni plébánián is működött (működik) szenvedélybetegek csoportja, amit még anno Butsy Lajos atya indított. Ezért ő nem kapott plusz fizetést, nem származott anyagi előnye, az államnak viszont olcsóbba került, mint fizetni egy termet, fizetni egy pszichológust, összevadászni a szenvedélybetegeket, ás úgy általában megszervezni, hogy értelmes keretek között folyjon az egész. A hívek között nagyobb a hajlandóság az önkéntességre is. A Rozália kápolna és a mosoni temető kápolnája is sok önkéntes élőmunka segítségével újult meg. Ezért a hívek nem kértek pénzt, és tudtommal nem is kaptak. A városkép szebb lett tőle, és az államnak egy forinttal se került többe.

  El kell fogadni, hogy vannak emberek, akiknek az élete akkor kerek és egész, ha a vallásukat tudják gyakorolni. Az államnak az az érdeke, hogy ezek az emberek megkapják a lehetőséget a vallásgyakorlásra. Ha nem kapnák, mindenféle lelki bajaik lennének, nem termelnék a hasznot és az adót, ami több pénzbe kerülne, mint amennyit az egyház fenntartása felemészt.

  Ennyi erővel számtalan ilyen "én adómból kérdést" fel lehetne tenni:
  Miért kap a BKV állami pénzt, amikor nem pesti vagyok?
  Miért kap a köztévé állami pénzt, amikor nem is nézem?
  Miért kap családi pótlékot (az én pénzemből) a sokgyerekes, amikor nincs semmi közöm a gyerekeihez?

  Ezek mind olyan dolgok, amiknek nemléte nagyobb társadalmi deficitet jelentene, mint amennyi pénzbe az államnak kerülnek.

  Az pedig szerintem nem szép dolog, hogy a hívő emberek dolgait "hülyeségeknek" nevezed, a harangot a hajókürthöz hasonlítod, az egyház szertartásait bolondériának, bokor körüli ugrálásnak tartod. Én is tiszteletben tartom az ateizmusodat, és hogy vasárnap fagyizni mész a gyerekeiddel, te is tartsd tiszteletben más vallását.

  Amúgy abban én is egyetértek veled, hogy a 4-es hozzászoló értelmetlen gyűlölködős szövege nem vezet sehova, abból értelmes párbeszéd sose volt és nem is lesz semmilyen fórumon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyereket is be lehet fogadni

Módosította a mosonmagyaróvári képviselő-testület a nyugdíjasok házát szabályzó rendeletet. Eddig a… Tovább olvasom