Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Új harang hívja a híveket a jubileumra

A templom felszentelésének hetvenötödik övfordulójához kapcsolódva új harangot szentelt a mosonmagyaróvári református gyülekezet.

"A protestánsok helyzetét ezen a vidéken jól jellemzi, hogy még II. József 1781-ben kiadott Türelmi Rendeletét követően is kilencven évnek kellett eltelnie, hogy Magyaróváron protestáns templom épülhessen. 1870-ben építenek templomot az evangélikusok és egészen 1914-ig hozzájuk tartoztak a reformátusok is." – magyarázza Csáfordy Julianna, a gyülekezet lelkipásztora. Elmondta: 1914-ben már egy református istentiszteletet tartottak karácsonykor.

Ezt a folyamatot aztán a háború megtörte, de 1933-tól fiókegyháza lett a győri gyülekezetnek. Ettől kezdve már heti rendszerességgel tartottak hitoktatást és évi tizenkét alkalommal istentiszteletet. Ezt követően a gyülekezet telket vásárolt az akkori két település, Magyaróvár és Moson között a majdani templom felépítéséhez. Tervpályázatot írtak ki templom és lelkészlakás építésére.1939-ben készült el a parókia, majd 1940. júliusában került sor a templom felszentelésére. Mindkettő Szeghalmy Bálint tervei alapján erdélyi magyaros stílusban épült.

A 115 kilogrammos harnagot az elmúlt hétvégén húzták fel a toronyba és most fogja először istentiszteletre hívni a híveket.
A 115 kilogrammos harnagot az elmúlt hétvégén húzták fel a toronyba és most fogja először istentiszteletre hívni a híveket.


A templom tornyába eredetileg két harangot terveztek. Ebből az egyik, a 187 kilogrammos, cisz hangú harang 1948-ban el is készült. Vélhetően a háború utáni állapotok miatt nem készülhetett el a másik. Öt évvel ezelőtt határozta el a gyülekezet, hogy a hetvenöt éves jubileumra összegyűjtik a szükséges összeget és elkészítik a második harangot is. Az adó egy százalékoknak és adományoknak köszönhetően összegyűlt a szükséges összeg és a jubileumra elkészülhetett a 115 kilogramm súlyú, „f"’ hangú harang.

Ez a múlt hétvégén felszentelést követően került a helyére ,a templom tornyába, ám most, a jubileum alkalmával szólal meg először és hívja a híveket istentiszteletre.
A lelkésznő elmondta: Mosonmagyaróvár anyagyülekezetként jelenleg Rajkától Ásványráróig gondozza a Szigetköz falvaiban elszórtságban élő reformátusokat, ide tartozik még Mosonszentmiklós, Lébény, Mosonújhely is.

A legtöbb településen folyik iskolai hittan oktatás, Mosonmagyaróvár mellett négy községben tartanak rendszeresen istentiszteletet. Miután ez a vidék főként katolikus, a református gyülekezet elősorban betelepülőkből áll. Korábban a vidék reformátusságának megerősödését hozták a környékbeli vitézi telepítések, illetve a hajdúböszörményi sokgyermekes családok Újrónafőre költöztetése, majd a második világháború után a felvidékiek áttelepítése. Most az Erdélyből ide települt reformátusok is erősítik a gyülekezetet, de az elmúlt időszakban egyre többen jönnek a Pozsony környékéről ide költözött hívek is.

Sőt, a Kelet-Magyarorszgáról ide érkezett munkavállalók között is sok a református. Mintegy kilencszáz tagot tart nyilván a gyülekezet a körzetben, ám a legutóbbi népszámlálás adatai szerint még egyszer ennyien vannak. Közülük körülbelül háromszázan vállalnak részt a gyülekezet anyagi fenntartásából.

"Nem könnyű olyan gyülekezetben dolgozni, ami sok helyről összejött tagokból áll, hiszen itt sokféle tradíciót kell egyeztetni. Ugyanakkor ennek a gyülekezetnek nagy ereje is, hogy akik itt megjelennek, nem tradícióból, hanem lelki szükségletből jönnek." - hangsúlyozta Csáfordy Julianna lelkipásztor. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén dupláznak a művészek Rajkán

Hat művész alkot együtt az idei Art Flexum Nemzetközi Művésztelepen a rajkai kempingben. Tovább olvasom