Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Új eszközökkel gyarapodhatnak

Hat termelőszövetkezet 187 millió forintot nyert AVOP-pályázaton. Gépbeszerzésre, korszerűsítésre fordítják az elnyert összeget.
Az uniós AVOP-pályázaton a mosonmagyaróvári kistérség több termelőszövetkezete is támogatást kapott. A darnózseli Béke Termelő, Kereskedő és Szolgáltató Szövetkezet 27,92 millió forintot kapott szántóföldi növénytermesztés gépi technológiai korszerűsítésére. A dunakiliti Agrár Mezőgazdasági Termelő és Kereskedő Részvénytársaság 14,87 milliót szerzett terménytároló építésére, valamint 2,7 milliót bálázógép vásárlására. 6,8 millió forint jutott a Halászi Zöldmező Termelő Szolgáltató Szövetkezetnek növénytermesztési munkagépek beszerzése címen.

A téeszek közül a legtöbb pénz a kimlei Rákóczinak jutott: ők egy 15 ezer tonna kapacitású terménytároló építésére nyertek 90 milliót, a növénytermesztéshez kapcsolódó gépbeszerzésre pedig 28 milliót. A pályázó itteni szövetkezetek közül a legcsekélyebb összeg a levéli Nyugati Kapué lett: 1,73 milliót szántóföldi növénytermesztés gépi technológiai korszerűsítésére ítéltek oda. Megemlí tendő még a Püski Búzakalász, amely 14,9 milliót kapott mezőgazdasági gépbeszerzésre.

Főleg gépeket vásároltak a téeszek

A halászi Zöldmező Termelő és Szolgáltató Szövetkezet vezetője, Szerencsi Péter elmondta: fontosnak tartják a fejlesztést. Pk az elhasználódott eszközeik fejlesztésére és cseréjére nyertek negyvenszázalékos, vissza nem térítendő támogatást.
– Májusig kell befejezni a gépek beszerzését: többek közt kaszát, vetőgépet, bálázót és rendkezelőt vásárol unk a szövetkezet részére – mondta.

– Fejlesztés nélkül megáll az élet, enélkül lemaradnánk – vallja Horváth László, a püski szövetkezet elnöke. – Tizenötmilliót nyertünk gépbeszerzésre: a megvásárolt, s a legjobbnak tartott traktor üzemanyag-takarékosságra s a kisgépek kiváltására alkalmas. Elsősorban talajjavításnál nyújt nagy segítséget: szántásnál, vetésnél, simításnál is jól használható.

Megfelelni a korszerű elvárásoknak

Dr. Tóth Lászlótól, a darnózseli „Béke" téesz elnökétől megtudtuk: tavaly decemberben befejeződött a technológiai korszerűsítés, ők megvásárolták már a gépeket.

– Többek köz burgonyaházi gépeket, szalagokat, automata mérlegeket vettünk – kezdte. – Emellett még egy hengeres körbálázó került a telephelyünkre, összesen majdnem 28 millió forintot nyertünk az AVOP-pályázaton. Minden évben fejlesztünk, ha tehetjük, pályázunk: a nyolcvanas-kilencvenes években megörökölt gépeink elhasználódtak, ezért volt szükséges a cseréjük. A burgonyamosás, -mérlegelés, -csomagolás területén is szeretnénk megfelelni a korszerű elvárásoknak – mondta dr. Tóth László.

A szövetkezeteken kívül ezen az AVOP-pályázaton még tizenhatan nyertek: ebben a térségben így összesen 665 millió forintot osztottak szét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október végére elkészülhet a szabad strand

Jánossomorján különböző okok miatt évek óta húzódik az egykori bányatóból kialakítandó strand ügye. Ám most néhány hónapon belül pont kerülhet a történet végére, ugyanis a napokban aláírt megállapodás szerint október végére(?) elkészül a szabad strand. Tovább olvasom