Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Új egészségügyi központot

A többi településhez hasonlóan Halászi sem dúskál az anyagi javakban, ám pályázati segítséggel több fejlesztést is végrehajtottak a múlt évben.
Halászin a szűkös költségvetés ellenére – többnyire pályázati támogatással – sok fejlesztést sikerült megvalósítani a elmúlt évben. A legjelentősebb beruházás a Regionális Operatív Program keretében a Halászit Darnózselivel összekötő nyolc kilométeres külterületi kerékpárútszakasz megépítése volt, melynek költségvetése megközelíti a 249 millió forintot.

A Nyugat-dunántúli Regionális Területfejlesztési Tanács pályázatán 10 millió forintot nyertek útfelújításra. E támogatás és a valamivel több mint 50 százalékos önrész segítségével három kilométernyi útszakasz burkolatát sikerült kijavítani a községben. Egy magyar–osztrák Phare CBC-projekt keretében a sportöltöző tetőterében 14 fős kerékpáros-szálláshelyet és egy kerékpártárolót alakítottak ki közel hatmillió forintból.

Majthényi Tamás polgármester örömmel tájékoztatta a Kisalföldet, hogy az évek óta beázó iskolai tornaterem tetőszerkezetét sikerült felújítaniuk 5,8 millió forintból. A beruházást kétmillió forinttal támogatta a megyei területfejlesztési tanács is. A létesítmény a tetőcsere és az elektromos hálózat korszerűsítése mellett új sportburkolatot is kapott.
Az elmúlt évben egymillió forintot nyertek az idei, nyolcadik szigetközi aranymosó és hagyományőrző fesztivál megrendezéséhez.
Még 2004-ben elkezdték, ám tavaly fejezték be a temetőben a ravatalozóépület felújítását társadalmi munkában, melyhez az alapanyagot az önkormányzat biztosította.

– A pályázati sikerek mellett a szűkös állami támogatás és a gyereklétszám csökkenése miatt az oktatási intézményekben megszorító intézkedésekre kényszerültünk. Az óvodában két csoportot megszüntettünk, ami létszámleépítéssel is járt. Az iskolai tanulólétszám
egyelőre biztosított, ám a következő években az óvodai létszámcsökkenés hatása ott is jelentkezik majd – mondta el lapunknak Majthényi Tamás.

Halászin aktívan működnek a civil szervezetek. A Hagyományőrző Egyesület évek óta rendszeresen lovastalálkozót szervez. A Halászi Vegyeskar tavaly ünnepelte fennállása 10. évfordulóját, amelyet jubileumi koncerttel tettek emlékezetessé.
A községnek egyre jobb a kapcsolata a két testvértelepüléssel: az ausztriai Berggel és a szlovákiai Féllel. Igyekeznek kihasználni a közös pályázati lehetőségeket. Idén egy turizmusfejlesztési projektet szeretnének megvalósítani.

Jelenleg az idei költségvetést tervezik, ami sok örömre nem ad okot. Előreláthatólag a tavalyinál kevesebb állami támogatásban részesülnek, és a korábbi létszámleépítések, valamint az áfacsökkenés ellenére kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, mint 2005-ben.
– Azt is eredményként kell értékelnünk, ha a mostani állapotokat szinten tudjuk tartani. Az általános iskolai oktatás két épületben folyik, szeretnénk, ha az oktatás egy helyen történne, amihez az iskolaépületet korszerűsítenénk, kibővítenénk. A terv megvalósításához keressük a pályázati forrásokat – mondta Majthényi Tamás.

A polgármester elismerte: útjaik állapota katasztrofális. Tavaly a súlyadó kétszeresét fordították útfelújításra, ám további javításokra lenne szükség. Sőt, a belterületi utak negyven százaléka kavicsos földút, ezek helyett újakat kellene építeni.

A nehézségek ellenére azonban a polgármester fontosnak tartja útépítési és -javítási tervek elkészítését, hogy az uniós pályázatok kiírását már kész tervvel várják.

Jelenleg egy új egészségügyi központ terveit készítik, hiszen az orvosi rendelő is elég rossz állapotban van. A jövő hónapban pedig várhatóan megkapják a megyei közútkezelő kht. által elkészíttetett építési engedélyt a halászi régi híd felújítási tervére.
Majthényi Tamás kérdésünkre – újra
jelölteti-e magát az őszi önkormányzati választáson polgármesternek – úgy fogalmazott: ha a kormány intézkedései nem törik le, indul.

Helybeliek véleménye

A megkérdezett helybeliek közül is többen kifogásolták az utak állapotát, amely a téli időjárás következtében még rosszabb lett. Egy idősebb férfi úgy fogalmazott: ha az utak javítása és építése a jövőben is ilyen ütemben halad, mire elkészül az utolsó utca is, kezdhetik újra az elején a munkálatokat. Néhányan megemlítették, hogy az egészségügyi ellátás színvonala ugyan megfelelő, ám a körülmények korántsem ideálisak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százhuszonhétmilliós kistérségi igény

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás felmérése alapján 127 milliós központi forrásra… Tovább olvasom