Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Új csomópont rendőrlámpával

Mosonmagyaróvár - Megkezdték az új közlekedési csomópont kialakítását a Régi vámház térre tervezett bevásárlóközpont megközelítéséhez. Ehhez áthelyezik a Diófa utca kivezetését, kiszélesítik a Kossuth utcának ezt a szakaszát, illetve rendőrlámpát is telepítenek.
A napokban megkezdődött Mosonmagyaróváron a Régi vámház térre tervezett bevásárlóközpont, pontosabban az ehhez szükséges új közlekedési csomópont kialakítása.

Amint arról lapunkban korábban már több alkalommal beszámoltunk, néhány éve vásárolta meg egy ingatlanfejlesztő cég az egykori kórház gazdasági épületét, illetve a Bolyai-iskola sportpályájából mintegy ezer négyzetmétert és további három lakóházat a Diófa utcai oldalon. Sokáig nem történt semmi a területen, mígnem az elmúlt évben elbontották az ingatlanon álló épületeket. A beruházó egy bevásárlóközpontot tervezett ide. Ehhez az önkormányzat képviselő-testülete tavaly döntött a különböző zónába tartozó ingatlanok összevonásához szükséges településszerkezeti, illetve szabályozási terv módosításáról.

A napokban emelkedett jogerőre a bevásárlóközpont építési engedélye és megkezdődött az új csomópont kialakítása. Az engedély szerint az épület 5380 négyzetméter hasznos alapterületű: ebben a Spar szupermarket élelmiszer-áruház és hat további üzlet – gyógyszertár, bank, virágüzlet, óra-ékszer üzlet, drogéria és műszaki bolt – kap helyet.

A beruházásnál gondot okozott az ingatlan megközelítésének forgalomtechnikai kialakítása a kedvezőtlen közlekedési adottságok miatt. Kitley Tibor városi főépítész lapunk érdeklődésére elmondta: a napokban kezdődött munkálatok során az ingatlan megközelítéséhez a Diófa utca Kossuth Lajos utcai torkolatát tolják el, majd az üzletház teherbejáratáig kétirányúsítják. Ehhez a beruházó megvásárolt egy darabot a Kossuth és a Diófa utcák sarkán lévő ingatlanból. A kerítés áthelyezését követően a Diófa utcát merőlegesen vezetik ki. Emellett a Kossuth utcára Moson irányából balra kanyarodó sávot építenek ki. Ehhez azonban meg kellett vásárolni a Hansági Múzeum kertjéből mintegy kétméteres sávot. A múzeum kerítésének áthelyezése szintén most kezdődött.

Az új csomópontba rendőrlámpát is telepítenek, amit a kórház előtti kereszteződésben lévő jelzőlámpával összehangolnak. A beruházás részeként az új csomópontban kerékpársávokat is kialakítanak mindkét irányban. A bevásárlóközpont építési engedélye már jogerős, így várhatóan rövid időn belül elindulhat az építkezés és a tervek szerint még idén megnyílhat az új létesítmény.

Olvasóink írták

 • 3. titus 2008. május 04. 11:09
  „"helyes"
  Igazad van mert amilyen ott jelenleg a közlekedés,az siralmas.
  Csak nehogy a temető előtt is bevásárlóközpontot tervezzenek,hogy a birósági kanyarban megcsinálhassák az utat.”
 • 2. helyes 2008. április 30. 09:42
  „Jobb is hogy elbontották. A műemlékvédelem, vagy ökörségvédelem meg jobb, ha meg se szólal. Jobb lesz azon a helyen egy rendezett környék, mint egy lerobbant épület, amivel senki sem foglalkozik.
  egyébként is ideje lenne végre rendezni a városképet. Lehet, hogy nem pont egy bevásárlóközponttal kellene, de hát ez van. Legalább az utak kicsit rendbe lesznek rakva. Ha már a város, vagy a közútkezelő nem törödik a dologgal.”
 • 1. Juhász Károly 2008. április 29. 17:32
  „Helyesen a kórház egykori gazdasági épülete !
  Amely mellesleg a tér nevét adó épület, jelesül a régi vámház volt,
  amíg el nem bontották. Vajon tud róla a műemléki felügyelet ?
  Alig hiszem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hunyadisok reneszánsz hangulatban

Mosonmagyaróvár - Sült malac és fácán, vadhús aszalt szilvával és fügével – többek közt ilyen… Tovább olvasom