Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Új csarnokban gyártják a buszokat

Mosonmagyaróvár - Mintegy másfél milliárd forintból készült el a Kühne új buszgyártó csarnoka. A 11 ezer négyzetméteres épületben új technológiákkal akár ötszáz járművet is tudnak gyártani évente.

A Kühne több mint százötven éves fennállásának talán legnagyobb fejlesztése fejeződött be. Ünnepélyes keretek közt pénteken avatják fel a most elkészült új buszgyártó csarnokot, amivel lényegesen megnőtt az üzem kapacitása.

– Az autóbuszvázak gyártását egy használaton kívüli, több mint százéves csarnokban kezdtük el 1999-ben. A csarnokot fokozatosan tettük alkalmassá a munkavégzésre – mondta el a Kisalföldnek  Varga János vezérigazgató. – Négy évvel később már a régi üzemcsarnok teljes területét igénybe vettük, ám ez a 3800 négyzetméter nem tette lehetővé további fejlesztési elképzeléseink megvalósítását, emellett az épületnek csupán alig negyven százaléka volt daruzható, valamint a hőszigetelése is nagyon rossz volt. Mindezek miatt szükségessé vált egy új üzemcsarnok felépítése, ahol a technológiai folyamatokat egymást követő sorrendben, teljesen daruzott területen tudjuk elhelyezni. A mintegy 11 ezer négyzetméter alapterületű új csarnok felépítésével a technológiai sorba tudtuk integrálni a festőüzemet is,  így megvalósíthatóvá vált, hogy az első ajtón bevisszük az alapanyagot, az utolsón pedig kijön a festett buszváz, amit aztán a Kravtex Kft. győri telephelyére szállítunk.
Eddig egy-egy munkafázishoz a gyár különböző egységeiből kellett szállítani a buszvázat. A mozgatás az új csarnokon belül így már sínpályákon történik, ami jelentős idő- és erőforrás-megtakarítást eredményez.

Új csarnok: Gyorsabban és az eddiginél magasabb készültségi szintig tudják gyártani a buszvázakat.


– Az új festőüzemben megvalósítottunk egy új felület-előkészítési – mosó, foszfátozó – technológiát. A zárt kabinban magasnyomású folyadékkal tisztítjuk meg a vázat, majd néhány mikron vastagságú vas-foszfát réteg kerül az acélfelületekre, ami biztosítja a festékréteg tökéletes tapadását. Az üzem második festősorának megvalósításával lehetővé vált, hogy az eddiginél magasabb készültségi szintig gyártsuk a buszvázakat.
– Az üzemcsarnok építését – az előzetes tervezés és engedélyeztetési eljárások után – 2006 augusztusában kezdtük és az elmúlt év végén fejeződött be. Az építés mintegy 700 millió forintos költségét 450 millió saját forrásból, illetve 250 millió hitelből biztosítottuk. A festőüzem és a gyártáshoz szükséges berendezések, eszközök további 500 milliós beruházást igényeltek. Ehhez az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kiírt pályázaton 74,2 millió támogatást nyertünk. Az összességében több mint 1,5 milliárd forintos beruházás eredményeként jelentősen bővült a kapacitásunk, így évente akár ötszáz autóbusz gyártása is lehetővé vált.

– A Kühne tavalyi éve lényegesen jobban alakult az előző időszakhoz képest, az árbevétel 21 százalékkal nőtt. Noha a gyár árbevételének legnagyobb része a buszgyártásból ered, a javulásban nagy szerepet játszott a mezőgazdasági gépek értékesítésének fellendülése. Lehetőség nyílt ugyanis támogatás elnyerésére a gazdálkodóknak a gépvásárláshoz. Idén azonban nem várható újabb pályázati lehetőség, így még nem tudni, miként alakul az értékesítés – tette hozzá Varga János vezérigazgató.

Olvasóink írták

 • 4. titi 2008. január 17. 19:22
  „Amióta nem a pártbizottság irányítja azóta működik a dolog,de nem a régi Kühne gyáron múlott és főleg nem a vezetésen hogy idáig jutottak.
  Krankovits úrnak gratulálok,jó helyen volt jókor,és azóta is jól csinálja.”
 • 3. holden 2008. január 17. 18:07
  „Jó hír! A sok bezárás, leépítés helyett végre egy vállalat, amely növekedésről, modernizációról, folyamatorientáltságról tud hírt adni!

  Gratulálok!”
 • 2. Cseter János 2008. január 17. 13:29
  „Azon csodálkozom, hogy a gyár, üzem leépítések nem hatottak a Kühne gyárra! Győr-MosonSopron megye városai arró voltak híresek, hogy mennyi termelő munkahelyet tudtak szétverni a rendszerváltogatások alatt az haza kiárusítók pribékei! Mezögazdasőgi Tsz és Állami gazdaságokról nem is beszélve. Szerintem, ha itt nem történt csoda, akkor ezt a gyárat mutogatni illene még a kereskedelmi televiziókban is nem csak az Állami Királyi tévében! Vagy ez szégyene a Gyurcsány Kormánynak? Vajon Ő volt már itt gratulálni a a vezetőségnek, de főleg a dolgozóknak?”
 • 1. Kudela ferenc 2008. január 17. 11:04
  „Gratulálok Krankovits István tulajdonosnak, Varga János Vezérigazgatónak, Süli Csaba Műszaki Igazgatónak És valamennyi munkatársának akik résztvettek a sok-sok évre mun-
  kát biztositó fejlesztés megvalósitásában.

  További sikeres fejlesztéseket és hozzá jó egészséget
  kivánok mindenkinek

  Kudela ferenc
  Kuhne Gyár volt Műszaki Igazgatója”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódvisszhang a sajtóban

Lébény - Kovács Gábor polgármester szerint túlzott az aggodalom a hódok tevékenysége miatt. Az… Tovább olvasom