Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Új buszvárók tárolóval és padokkal

Százharmincmillió forintot kapott húsz kistérségi település buszvárók és buszöblök kialakítására a Nyugat-dunántúli Operatív Program támogatási rendszere keretében.

Sok helyen már kialakították azokat, hét településen a jó idő beálltával fognak neki a munkálatoknak.

Százharmincmillió forintot nyert buszvárók, kerékpártárolók és buszöblök kialakítására a kistérség húsz településéből álló konzorcium az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében ˝Segítsük elő az akadálymentes közlekedést a Mosonmagyaróvári kistérségben!˝ címmel.

– Buszöblök, kerékpártárolók és -várók kialakítására 160 millió forintot igényeltünk, ebből 130 millió forintot el is nyertünk. A mosonszolnoki buszmegálló és buszforduló projektelemet ugyanis nem vették be – tájékoztatta portálunkat a sikeres pályázatot író Németh Edina vidékfejlesztési menedzser, aki elmondta: júniusra minden érintett településen elkészülnek a buszöblökkel, illetve -várókkal.

A mosonszentmiklósi buszváró már szeptember végére elkészült.
A mosonszentmiklósi buszváró már szeptember végére elkészült.

A nyertes pályázat forrásait az önkormányzatok 15 százalékos önrésszel egészítik ki: egyes településeken új buszöblöket, leszállószigeteket alakítanak ki vagy a meglévőket újítják fel, buszfordulókat hoznak létre.

Dunaremetén, Darnózselin, Halászin, Dunaszigeten, Várbalogon, Újrónafőn, Kimlén, Mosonszentmiklóson, Püskin, Lipóton, Kisbodakon, Levélen és Máriakálnokon már birtokba vették őket a busszal közlekedők.

A jó idő beálltával fognak neki a munkálatoknak Jánossomorján, Ásványrárón, Dunakilitin, Lébényben, Bezenyén, Hegyeshalomban és Héderváron – tudtuk meg továbbá a szakembertől. A várók mellett akad, ahol kerékpártárolók szerepelnek a tervek közt, máshol padokat, szemeteseket helyeznek el. A buszmegállók akadálymentesítésére is gondoltak, így nemcsak a mozgássérült utasok, de a kismamák és idősebbek is könnyebben megközelíthetik a tömegközlekedési eszközöket. Az infokommunikációs akadálymentesítésre is figyelnek színes vezetősávokkal, korlátokkal, felfestett jelzésekkel. A pályázat egyik nem titkolt célja, hogy növelje a közösségi közlekedésben részt vevők számát. A megállók egyébként reklámfelületet is nyújtanak, a nagy méretű reklámvitrinekben látható lesz kistérségünk térképe, a jelentősebb útvonalak, átszállási lehetőségek, illetve a turisztikai látványosságok is megtalálhatók majd.

Bár a buszmegállók többsége a Magyar Közút Kht. területén található és a szállítást a Volán-társaság végzi, a várók megfelelő kialakítása sokszor az önkormányzatokra hárul.

Olvasóink írták

 • 5. Bogika 2010. január 12. 20:26
  „Aki ezt a "szép" buszmegállót tervezte ajánlom neki,hogy próbálja ki mínuszban és nagy szélben! Tiszta élvezet!!!!!”
 • 4. pancser 2010. január 12. 18:03
  „Egy utas van talpon a vidéken, amerre ellátni, puszta földön, égen!”
 • 3. Zotius 2010. január 12. 14:37
  „Csökken az utasforgalom, a buszmenetrendek "karcsúsítása" nemrégiben volt téma. Igaz, kell a kultúrált környezet a busszal közlekedőknek, de ettől nem fog több ember buszozni. Sebaj, addig is lesz majd mit tönkretenni a vandáloknak... :(”
 • 2. pancser 2010. január 11. 21:09
  „Nyilván ha szép a buszmegálló többen fognak buszozni. Hülyék ott fönnt, nem fognak többen utazni ez borítékolható. Nem tudom hova jutunk az ilyen elképzelésekkel, csak az tolong a buszon szatyrokkal akinek nincsen autója, azok pedig egyre kevesebben vannak. Az autóknak kéne parkoló, jó utak, mert a mai már nálunk is autós társadalom!”
 • 1. miro132 2010. január 11. 10:24
  „érdekes , hogy a kápen látható buszváróhoz járdára már nem futotta...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meleg étel és szállás a segítség

A mosonmagyaróvári önkormányzat támogatásával elindított melegétkeztetést tucatnyi hajléktalan veszi… Tovább olvasom