Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Ügyfélszolgálat csak matricával

Érdemes odafigyelni autópálya-matrica vásárlásakor a rendszám egyezésére, ha nem akarunk pótdíjat fizetni.
Az esetleges elírást később csak az ügyfélszolgálatnál tisztázhatjuk, amihez azonban újabb sztrádamatrica kell.

Bizonyára sokan jártak már úgy, hogy megvásárolták valamelyik benzinkúton vagy éppen az autópálya-kezelő ügyfélszolgálatánál a sztrádamatricát, majd ennek birtokában használták is a pályát. Néhány héttel később azonban meglepetten néztek, amikor csengetett a postás az autópálya-kezelő tértivevényes levelével, amiben a jogtalan sztrádahasználat miatt kiszabott pótdíjról szóló csekket küldték. Hosszas telefonálgatás után aztán jött a második meglepetés: ahhoz, hogy a félreértést tisztázzák és a pótdíjat töröljék, egy újabb matricát kell vásárolni, mivel az ügyfélszolgálatot csak fizetős szakaszon lehet megközelíteni.

Így járt a közelmúltban a mosonmagyaróvári Tóth Zoltán is, aki még április elején utazott Budapestre. A fiatalember az M1-es autópálya mosonmagyaróvári csomópontjánál, az egykori fizetőkapuknál vásárolt négynapos matricát.

A napokban azonban levelet kapott a sztráda kezelőjétől, amiben
a jogtalan autópályahasználat miatt 12.750 forint befizetésére szólították fel.

Némi telefonálgatás után kiderült, hogy a matrica kiadásakor elírták a rendszám középső betűjét, így az autó az adatbázis szerint jogosulatlanul ment a sztrádán.

A telefonon kapott tájékoztatás alapján van mód a pótdíjfizetési kötelezettség törlésére ezer forint befizetésével az autópálya kezelő-ügyfélszolgálatán. Ám ez a környéken csupán a Lajta-pihenőhelynél – az egykori mosonmagyaróvári fizetőkapuknál – lehetséges, ahová csak érvényes matricával lehet eljutni. Másik lehetőségként Budaörsöt ajánlották még fel a fiatalembernek.

A rendszámelírások valóban rendkívül gyakoriak – ezt Winkler-Virág András, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője mondta el a Kisalföld érdeklődésére. Ezek kiküszöbölésére építettek be a vásárlási folyamatba egy ellenőrző fázist, ahol az autós megbizonyosodhat az adatok egyezéséről. A szóvivő szerint a legtöbben anélkül írják alá ezt a nyomtatványt, hogy ellenőriznék az adatokat, így amennyiben elírják a rendszámot, a rendszer már bliccelésnek minősíti az autópálya-használatot. Éppen ezért vezették be, hogy adminisztrációs díj ellenében törlik a pótdíjfizetési kötelezettséget. Ezt azonban valóban csak az ügyfélszolgálatokon lehet elintézni, ami az M1-es autópályán csak Mosonmagyaróvárnál és Budaörsön van. Korábban működött ügyfélszolgálat Lébénynél is, amit matrica nélkül is el lehetett érni, ám azt az idei évtől megszüntették, mert rendkívül alacsony volt a kihasználtsága.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicserélik a távhővezetékeket

A napokban kezdték meg a magyaróvári belvárosban lévő távhő- és melegvíz-vezetékek cseréjét. Mild Miklós, a Joule Kft. ügyvezetője a Kisalföldnek elmondta: a Magyar utcán folyó munkálatok a három éve megkezdett távhővezeték-rekonstrukciós program részei. Tovább olvasom