Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Ugyanannyi munkáért fele lett a fizetség

A közelmúltban kényszerű létszámleépítéseket végrehajtó, dunakiliti Veritas Kft. egyik elbocsátott dolgozóját egy hónap múltán korábbi fizetésének feléért vették vissza a céghez. Visszatérése így azonban mindössze egy napig tartott.
illusztráció
Lapunkban korábban (július 5.) már beszámoltunk az üzemanyag- és hidraulikai vezetékeket gyártó dunakiliti Veritas Kft.-ben történt elbocsátásokról. Mint ismert, a korábban közel nyolcszáz embert foglalkoztató cégben több tucat embert menesztettek az autógyári megrendelések drasztikus csökkenése miatt.

Információink szerint néhány hete újabb változások történtek: a korábbi ügyvezető igazgató sem tölti már be eredeti posztját. A névtelenséget kérő mosonmagyaróvári fiatalember szerint egy hónappal elbocsátása után egy közvetítővállalkozáson keresztül ismét állást kapott a Veritasnál, ám korábbi fizetésének csak felét ajánlották fel neki.

Csak közvetítőn keresztül

– Augusztusban minden előzmény nélkül, a munkaidőm lejártakor közölték, hogy másnap már nem kell bejönnöm dolgozni – kezdte a férfi. – Úgy tudom, időközben jó néhány, Alföldről érkezett munkást vettek fel a vállalathoz, alacsonyabb bért kínálva nekik. A Veritashoz már csak közvetítőcégen keresztül lehet bekerülni, velük kell szerződést kötniük a leendő dolgozóknak. Így azonban a fizetések jelentős része az ő számlájukra folyik be. Havonta szerződnek a munkásokkal, s ha kevesebb a megrendelés, hónap végén már el is bocsátják őket.

„ Egy napig bírtam"

Szeptemberben én is jelentkeztem az egyik ilyen közvetítőcégnél: így történt, hogy egy hónappal azután, hogy „kirúgtak" attól a cégtől, melynél korábban én voltam a legrégibb „bútordarab" – négy évet húztam le itt –, ismét ugyanott, ugyanabban a munkakörben dolgozhattam tovább. Azonban ez mindössze egy napig tartott. Két műszakban korábban bruttó nyolcvan-, jó esetben százezer forintot is megkerestem, most ugyanezt a munkát alig hatvanezerért ajánlották nekem. Azt mondták: fizessem ki a buszbérletemet, aztán majd a hónap végén megkaphatom ezt az összeget. Havi negyvenezer forintért – ennyi maradt volna a zsebemben – nem érte meg dolgozni, így egy nap után most már én mondtam fel a cégnél – meséli a tanulságos történetet a fiatalember.

Több munkást is visszavettek

A cég német ügyvezető igazgatója lapunk megkeresésére úgy reagált, hogy az elbocsátások után több embert is visszavettek állományba a vállalathoz, egy részüket pedig közvetítőn keresztül irányították vissza a Veritashoz. Ez utóbbiak a szerződésüket nem a céggel, hanem közvetítőirodával kötik meg, így az anya-

giakat is ők szabják meg a náluk munkát keresőknek.

Más-más elbírálás

Információink szerint a Veritasból korábban elbocsátott dolgozóknak 75–80 százalékát már visszavették a céghez korábbi bérükkel. Akiket azért menesztettek, mert elégedetlenek voltak a munkájukkal, azok is visszakerülhetnek közvetítőcégen keresztül az üzembe, ám az ő szerződésüket már nem a Veritasszal kötik meg.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés pénz jut a kis könyvtáraknak

Az országban található kiskönyvtárak legtöbbjének alig jut pénz új könyvek vásárlására. Az… Tovább olvasom