Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Üdülők helyett lakóházak a vízparton

Alig van már üdülőházas övezet a mosonmagyaróvári folyópartokon. A lakók egyre több helyen kérik a beépíthetőség növelését.

Most az Itató szabad strand melletti telkek kerülnek át lakózónába.

Vészesen fogy a vízparti üdülőterületek nagysága Mosonmagyaróváron. Na persze nem a Mosoni-Duna-, illetve a Lajta-parti telkek száma lesz kevesebb, hanem egymás után sorolják át – a lakók kérésére – ezeket az ingatlanokat üdülőövezetből lakózónába.

Legutóbb a Mosoni-Duna partján, az Itató feletti részen található, egymással szomszédos ingatlanok átsorolásáról döntött a képviselő-testület. Ez a terület jelenleg üdülőházas övezet, a telkeket legfeljebb 15 százalékban lehet beépíteni. A tulajdonosok kérték az ingatlanok kertvárosi lakózónába sorolását, hogy a nagyobb méretű telkeken családi házakat építhessenek.

Elvileg megelégedtek volna a beépíthetőség 25 százalékra emelésével, ám üdülőövezetben az országos szabályozás sem enged 15 százaléknál nagyobb mértéket. Kérésüket azzal indokolták, hogy az Itató felőli oldalon is már kertvárosi lakózónát jelöltek ki öt ingatlanon. Ezért szeretnék, ha ezen zónát kiterjesztenék a portáikra.

A szabályok szerint a lakózóna ezen a területen korlátozott, speciális előírásai között szerepel, hogy csak lakóház építhető, szolgáltató-, vendéglátó-épület nem.

A beépíthetőség felső határának emelésével nem lesz már üdülőterület az Itató szabad strand környékén.
A beépíthetőség felső határának emelésével nem lesz már üdülőterület az Itató szabad strand környékén.

A Mosoni-Duna-parti területnek ez a szakasza jórészt beépített, ezen változtatni már nem tud a város. Az önkormányzat csak a hat méter széles parti sáv gyalogos-kerékpáros sétányként történő kiépítésével tudja a területet közcélra használni. A főépítész szerint a kérdéses három ingatlan beépítése akár üdülővel, akár családi házzal nem változtat a lényegen. A kérelem három ingatlant érint, de logikusan egy negyedik beékelődő telket is át kell sorolni lakózónába. Így a lakózóna egységesen, kilenc, egymással határos ingatlanra vonatkozna. Az egyik átsorolt ingatlanon szórakozóhely, illetve vendéglátóegység működik. Ez funkciójában nem illeszthető sem az üdülőterületbe, sem a korlátozott használatú lakóterületbe. Mint meglévő és működő egység, megmaradhat, de hasonló funkcióra engedély nem adható a későbbiekben.

Legutóbbi ülésén arról döntött a testület, hogy támogatják az átsorolási kérelmet. Ezt követően a szabályozási terv módosítását az építési törvény szerint folytatja le az önkormányzat, a végleges rendeletről pedig újra szavaz a testület.

Ezt megelőzően szeptemberben hozott hasonló döntést a képviselő-testület. Akkor tíz százalékkal emelték a beépíthetőséget a lovasiskola szomszédságában lévő területeken. Ez a tömb eredetileg üdülőövezet volt, így szabályozás szerint ugyanis a terület legfeljebb 15 százalékát építhették be.

Egyre több tulajdonos az épületét már nem üdülőként, hanem állandó lakhelyként használta, így a lakók nyomásának engedve az önkormányzat nyolc évvel ezelőtt az egész tömböt „kertvárosi lakózónába" sorolta, a beépítési paramétereket azonban változatlanul hagyták. Idén tavasszal érkezett kérelem az önkormányzathoz a terület több lakójának aláírásával, amiben a beépíthetőség emelését kérték. Ennek nyomán a testület határozott a beépíthetőség 25 százalékra emeléséről.

 

Olvasóink írták

 • 8. jánosi 2009. november 09. 16:46
  „Valahol van telek nyilvántartás ! Ebből ki lehet mérni a telkeket, amik biztosan nem nyúlhatnak a vízig !”
 • 7. tökmindegy 2009. november 06. 19:48
  „nOVÁK MIKLÓS ÉS TÁRSAI”
 • 6. RickCartman 2009. november 04. 23:01
  „így tudom én is,de a telektulajdonosok magasról tesznek rá, szankció pedig nincs!”
 • 5. pancser 2009. november 04. 22:10
  „Úgy tudom hogy minden vízig lenyúló kerítés törvénytelen. Ugyanis a Vízügyi hatóság járműveinek baj esetén valahol közlekedniük kellene.”
 • 4. RickCartman 2009. november 04. 20:42
  „pedig ilyen adottságot kihasználatlanul hagyni,hosszan kanyargó vizek a város közepén gyakorlatilag megközelíthetetlenül!”
 • 3. jánosi 2009. november 04. 19:49
  „1.
  Meg kell tanulnod vízen járni ! van rá példa a történelemben.”
 • 2. w.people 2009. november 04. 17:20
  „Hol van az már.....”
 • 1. pancser 2009. november 04. 12:06
  „Semmi bajom egy dolgon kívül: Szertnék a Duna partján sétálni. Vagyis a strand kivétével ne nyúljanak le a telkek a vízig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetett mosonszentmiklósiak

Mosonszentmiklóson nemrég adták át a Mosonszentmiklós Díszpolgára posztumusz címet Takács Ottónak, a… Tovább olvasom