Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Uborka és kecskesajt a szatyorban

Kecsketejtermékek, gyógynövények, fűszerek, zöldségek és egyéb finomságok közül lehetett válogatni – és kóstolni – a most indult Szigetközi Szatyor első találkozóján, melyre tucatnyi őstermelő hozta el portékáját csütörtökön a magyaróvári belvárosba.
Szigetközi Szatyor névvel a tudatos vásárlást népszerűsítő közösség indult. Az ötletadó Balogh Zoltán még márciusban (2014. 03. 22., „Zöldség és közösség a szatyorban") beszélt napilapunknak a helyi termelőket és vásárlókat összekötő kezdeményezésről. Három hónap aktív szervezés után csütörtökön startolt a program.

– Már regisztrált 10–15 szigetközi termelő, de folyamatosan várjuk a további jelentkezőket. A kínálat folyamatosan bővül, amint a friss, szezonális zöldség-gyümölcs termések beérnek. Jelenleg legkedveltebbek a kecsketejből készült termékek és a házi húskészítmények. Rengeteg felajánlást, segítséget kapunk civil szervezetektől, cégektől, egyesületektől, nekik külön köszönet. A termelők is sokat tettek, hogy munkájuk mellett megismerjenek, megtanuljanak egy számukra új internetes felületkezelést a vevők szélesebb körű kiszolgálása érdekében. A következő lépés, hogy a kényelmes szolgáltatásokhoz szokott vevőkör támogat-e minket és a termelőket, rendeléseivel bizonyítva, hogy itt nálunk, a megyében is a gazdák munkája értékes, a helyi minőségi termék pedig előnyt élvez a fogyasztók táborában – hangsúlyozta Balogh Zoltán.

Sokan látogattak ki a Magyar utcába csütörtökön délután. Amellett, hogy a Belvárosi Üzletkör gyermeknapra invitált, szigetközi őstermelők portékáiból válogathattunk.

Szigetközi Szatyor a mosonmagyaróvári Magyar utcán. A dunakiliti Mészároséknál különleges lekvárokat és kovászos uborkát kóstolhattak a vásárlók.
Szigetközi Szatyor a mosonmagyaróvári Magyar utcán. A dunakiliti Mészároséknál különleges lekvárokat és kovászos uborkát kóstolhattak a vásárlók.

– Jó kezdeményezésnek tartjuk a Szigetközi Szatyort, bízunk benne, hogy hamarosan még több termelő jelentkezik, hiszen így a vásárlók száma is nőhet. Ugyanakkor a mai modern világban praktikus, hogy interneten keresztül lehet rendelni helyben előállított termékeket – vélekedett a dunakiliti Mészáros József, aki feleségével együtt kínálta a saját készítésű különleges lekvárokat, a kovászos uborkát, melyeket a helyszínen meg is kóstolhattunk. A szintén dunakiliti Ranyákékat a mosoni piacról már sokan ismerhetik. A családfő, Ranyák István arról beszélt, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a helyi termékekre: „Saját terményeinket hoztuk el. A termelő és a vásárló között kölcsönös bizalom alakul ki."

– Sok munka van ezekben a termékekben, nem mindegy, mennyi időt töltünk el az árusításukkal – mondja már Némethné Biacsics Edit, aki kecsketejből készült sajtokkal, joghurtokkal várta vevőit, megrendelőit. A dunaszigeti őstermelő szerint kedvező, hogy a Szigetközi Szatyor keretében csütörtökönként délután olyan vevők is megfordulnak, akiknek a mosoni piac távol lenne, vagy a délelőtti órák nem felelnek meg. Ugyanakkor a hétfői rendelésnek köszönhetően akár egyedi igények szerinti sajtokat is összeállíthat.

– Hallottam a Szigetközi Szatyor kezdeményezésről, melyet hasznos ötletnek tartok. Jó ismeretséget kötni az őstermelőkkel. Rendeltem is néhány terméket, de a helyszínen is vásároltam még néhányat. Így például kovászolni való uborkát kaporral. Ahogy folyamatosan érnek a zöldségek, bővülni fog a kínálat – nyilatkozta Németh Elemérné, hozzáfűzve: a mosoni piac számára messze lenne, így oda ritkán jár. Viszont a Magyar utcai beszerzés kézenfekvő számára.

Így rendelhetünk


A ehseguzo.hu honlapon hétfőn és kedden rendelhetjük meg a Szigetközben termesztett és előállított finomságokat. A szatyrunkat a Kult-Utca keretében csütörtökönként délután 5 és este 7 óra között tudjuk azokkal megtölteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtámadták a várispánságot

Sokan voltak kíváncsiak a besenyők és a csatlakozott rusz harcosok csatájára, amint megtámadják a… Tovább olvasom