Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Tűzveszélyes mezőgazdaság

A megye tűzoltó elöljárói, illetve a polgári védelem szakemberei törzsvezetési gyakorlatukon a mezőgazdasági tüzek tapasztalatait szerdán Mosonmagyaróváron.
Katasztrófavédelem: A mezőgazdaságban keletkezett tüzek kaptak kiemelt szerepet idén, mivel az elmúlt években igen kedvezőtlenek a tapasztalatok e téren.
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tartott törzsvezetési gyakorlatot tegnap Mosonmagyaróváron a megyében működő öt tűzoltóság parancsnokai és osztályvezetői, valamint a polgári védelem kirendeltségeinek vezetői részvételével. Pesztenlehrer Lajos megyei katasztrófavédelmi igazgató lapunknak elmondta: minden évben kiemelnek egy témakört, amit súlyponti területként kezelnek az egész év folyamán. A katasztrófavédelmisek idén a mezőgazdaságot szemelték ki, mivel az elmúlt években igen kedvezőtlenek a tapasztalatok e téren. A tűzoltóság minden évben meghirdeti a mezőgazdasági gépszemléket, ahol a gazdálkodók figyelmét felhívják gépeik munka- és tűzvédelmi hiányosságaira. Az igazgató szerint azonban drasztikusan csökkent az érdeklődés a szemlék iránt és részben ennek tudható be a mezőgazdasági tűzkárok zöme.

A tegnapi törzsvezetői gyakorlaton a mosonmagyaróvári egyetemi kar és a Lajta–Hanság Rt. tanüzemében a tapasztalatcserén többek között elemezték a Hortobágyi Nemzeti Parkban tavaly keletkezett hatalmas tűzről készült tanulmányt is. Az oktatás zárultával a résztvevők feladatot kaptak: a helyi tehéntelepen száj- és körömfájás ütötte fel a fejét, majd az istállókban tűz keletkezett. A szakembereknek a nap folyamán elsajátított ismeretek alapján tervet kellett készíteniük az állatok kimenekítésére, a terület karantén alá vonására és a lángok megfékezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Morajlás és földmozgás a hármas határon

Károk ugyan nem keletkeztek, de erős riadalmat keltett Mosonmagyaróváron és a környező településeken… Tovább olvasom