Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Tűzoltók hozták le a templomi karzatról a testeket - fotók

Radiológiai vizsgálatokkal folytatódott Szent Krisztina és Szent Augustus ereklyéinek vizsgálata a hétvégén. Ehhez azonban összehangolt és óvatos munkával le kellett hozni a testeket ideiglenes helyükről, a mosonmagyaróvári Szent Gotthárd plébániatemplom karzatáról, amihez még a tűzoltók is segítséget nyújtottak.
A szakrális emlékek természettudományos és műszaki jellegű kutatása még az elmúlt évben indult, abból a célból, hogy restaurálják és megóvják azokat. Az ereklyéket Habsburg Mária Krisztina főhercegnőnek és Albert Kázmér szász-tescheni hercegnek adományozta VI. Pius pápa jegyajándékként. Az altemplom kedvezőtlen klímája erősen kikezdte és penészgomba-fertőzés is megtámadta mindkét csontereklyét. Ezért vált sürgetővé komplex vizsgálatuk, majd restaurálásuk. A vizsgálat célja továbbá, hogy beazonosítsák a két szentet, akiket ókeresztény vértanúként tisztelnek.

Fotók: Méhes Ákos

Az előzetes vizsgálatok és előkészítés után a hétvégén került sor az ereklyék radiológiai vizsgálatára. Ehhez először a szakemberek kellő óvatossággal papírkoporsóba helyezték át a testeket. A mosonmagyaróvári tűzoltókat hívták segítségül, akik a magasból mentő gépjárművel az ablakon át hozták le az ereklyéket a templomi karzatról. A szakrális emlékeket ezután szállították Győrbe a radiológiai vizsgálatokra. A felvételek kiértékelését követően folytatódik a tudományos vizsgálat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A keresztes lovagoktól a mobil planetáriumig - fotók, videó

Második világháborús hagyományőrzőktől a kereszteslovagokig, bajonettektől a régi harci járművekig sok érdekességet láthatnak vasárnap is a mosonmagyaróvári egyetemen. Tovább olvasom