Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Tűzoltóautó ajándékba

Dunaszigeten a nehézségek ellenére eredményesen működnek az oktatásinevelési intézmények.
Dunasziget büdzséje nagymértékben a benyújtott pályázatoktól függ. Ennek megfelelően kell megfogalmazniuk az önkormányzat éves és távlati költségvetési koncepcióját. Tavaly költségtakarékos gazdálkodást folytattak, működési célú hitel felvételére nem szorultak.

– A 2005-ös év legfontosabb eredménye, hogy biztosítani tudtuk intézményeink zökkenőmentes működését. Örömteli, hogy nem kellett végrehajtanunk létszámleépítést, sőt, szemmel látható fejlődést is fel tudunk mutatni. A tanulók testnevelésből és természetismeretből emelt szintű oktatásban részesülnek. Új színfolt a tanodában a néptáncoktatás. Az óvodában a logopédus mellett gyógypedagógust is tudunk alkalmazni. Az iskolai gyermeklétszám stabilizálódott, az óvodai pedig növekedett. Sok községgel ellentétben a gyermekétkeztetést nem adtuk ki vállalkozásba – értékelte az oktatási-nevelési intézmények tavalyi működését Tóth István polgármester.

Dunaszigeten fontos feladatnak tekintik a közösségi élet szervezését. Néptáncosaik eljutottak már Németországba, a gyermektáncegyüttes rendszeresen fellép különböző rendezvényeken. A művészeti vezető irányításával új koreográfiákat és táncokat tanulnak. A sportegyesület közgyűlésén megköszönték id. Tamás Gyula húszéves elnöki munkáját. Átépítették a cikolai tűzoltószertárt. A németországi testvértelepüléstől pedig, szponzori támogatással, tűzoltóautót kaptak – teljes felszereléssel – ajándékba.

Előreléptek a szociális gondozás területén is, s a gyermekjóléti szolgálat is beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
Pályázati pénzből megépült egy áteresz a Sragner hídnál, ezáltal a cikolai községrészen megszűnt a visszaduzzasztás és a tavaszi elöntés. Elkezdték a buszmegállók cseréjét is, ez a folyamat azonban több évig fog tartani. Sikerült mindhárom temetőben tetőt készíteni a ravatalozók elé, és elkészült a doborgazi sírkert új kerítése is.
A Zátonyi strandon épül az új pavilon, várhatóan a szezon kezdetére elkészül. A meglévő két pavilon területbérleti szerződése lejárt, velük megszüntették a fennálló bérleti szerződést.

Megoldatlan probléma a településen az úthálózat és a kábeltelevízió ügye. Dunaszigeten harmincegy kilométeres közút- és közműhálózat található. Ilyen hosszú kábelhálózat finanszírozására és kiépítésére eddig nem találtak kivitelezőt.

Túlterhelt és alacsony teherbírású útjaikat rendszeresen kátyúzzák, ám teljes felújításuk több százmillió forintba kerülne. Azt a több településen alkalmazott módszert, mely szerint az utcabeliek fizetnék a költségek felét, nehezen tartják megvalósíthatónak.

Preparált állatok az iskolának

Az Öreg-Duna Vadásztársaság nemrégiben preparált állatokat ajándékozott a dunaszigeti Timaffy Endre Általános Iskolának a természetismeret-oktatás szemléltetéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két egymást kioltó terv az ásványi zsilipre

A nemrégiben megalakult Dunavölgy Alapítvány az Interreg III pályázaton nyerne pénzt a dunai rehabilitációra, s ehhez a szigetközi és csallóközi polgármesterek segítségét kéri. Közben kiderült: az ásványrárói kikötőre állami pénzből két egymást kioltó terv készült, s az engedélyező hatóság dönthet az ügyben. Tovább olvasom