Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Tűzoltó-ünnep Mosonszolnokon

Bensőséges ünnepség keretében köszöntötték Mosonszolnokon az önkéntes tűzoltókat az egyesület fennállásának 130. évfordulóján.
A vendégek közt volt Szilágyi János alezredes a megyei katasztrófavédelem mosonmagyaróvári kirendeltségének vezetője, Horváth Gábor őrnagy tűzoltósági felügyelő, Krankovics László a Megyei Tűzoltószövetség képviselője és Balogh Ferenc a Tűzoltószövetség elnöke.

Az ünneplők menete a községházától indult a Kühne Koncert Fúvószenekar felvezetésével a tűzoltó szertárig, végig a településen. A hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló önkéntes tűzoltó egyesületek, mint Farád, Csorna, Jánossomorja, Oroszvár/Rusovce, Moutnice/Csehország, Fertőendréd, valamint a helyi BOS üzem tagjai vonultak végig a falu utcáin az őket kísérő szerkocsik dudaszója mellett.

A tűzoltó szertár előtt Tóth Ferenc önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket és emléktáblát adott át a helyi önkénteseknek. Földes Mihály a település díszpolgára, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület tiszteletbeli örökös tagja emlékezett vissza az egyesület múltjára, felidézve annak kiemelkedő eseményeit.

A 130 éves jubileum alkalmából Pethő Adrienn az egyesület elnöke és Schmuk Dániel az egyesület parancsnoka emléktáblát helyezett el a szertár falán lévő emléktáblán. Ezután Mészáros Miklós káplán áldotta meg a felújított épületet. Az ünnepség folytatásaként emléktárgyak adományozására került sor.

 
Fotók: Talpas Balázs
A jubileumi jutalmakat Schmuk Dániel az egyesület parancsnoka adta át az öt-tíz-tizenöt-húsz éve az egyesületben tevékenykedő önkéntesek számára. 25 éves munkássága elismeréseként érmet vehetett át Kocsisné Vedrődi Zsuzsanna, valamint Földes Mihály. A tűzoltó szolgálatban 35 év alatt végzett munkásságáért Gizci Lajos vehetett át érmet, míg a 45 éves tevékenységért járó érdemérmet Csatádi János vehette kézbe.

Az ünnepség hivatalos része után a résztvevőket a Kultúrház udvarán látták vendégül. Az udvaron rendezték meg a hagyományos kézi fecskendős versenyt. A régi tűzoltó szerkezetet az oroszvári/Rusovce csapata hozta magával, mely már több, mint száz éves, de a mai napig is működőképes, szép állapotban van. A versenyt az oroszvári lánglovagok nyerték a csornai, farádi, BOS és a helyi csapat előtt.

A mosonmagyaróvári tűzoltók a helyi önkéntesekkel karöltve bemutatót tartottak egy szimulált karambolos személykocsiban ülő személy kimentéséről, bemutatva a korszerű vágó-feszítő hidraulikus szerszámokat, valamint a kigyulladt jármű oltását, méltán aratva tapsot a közönség soraiban. Ezután a színpadé lett a főszerep, a vacsorát elfogyasztott vendégeket további zenés műsorok, énekesek szórakoztatták.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskola-karbantartás, részben önerőből

Az iskolák januári államosítása miatt idén kevés önkormányzatnak kellett besegítenie a nyári karbantartásokba, felújításokba. Tovább olvasom