Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Túzokvédelem madárelterelőkkel

Május végére, június elejére esik a pillangósok első kaszálása, ezt a területet a túzok szívesen választja fészkelési helyéül.

A betakarításnál a madárvédők fokozott óvatosságot javasolnak a Mosoni-síkság gazdáinak.

A túzok a mérsékelt övi füves puszták lakója, Európa legnagyobb testsúlyú röpképes madara, állománya a legtöbb élőhelyén megfogyatkozott. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke mintegy egymillió forint.

– A Kiskunság mellett a Mosoni-síkságon található az egyik legnagyobb túzokállomány, feltehetően száz-százhúsz madár él itt – tájékoztatott Spakovszky Péter területi túzokvédelmi szakember, aki 2002 óta az Európai Unió Life Túzokvédelmi Program helyi felelőse. A projekt egyik fő célja, hogy a hazai 1200-as túzokállományt tíz százalékkal növelje 2008-ig.

Megmagyarázhatatlan tény, hogy míg száz éve három tojást költöttek a tyúkok, mára legfeljebb kettőt találni a fészkekben.

– A Mosoni-síkságon élő madarak az osztrák és szlovák szomszédos földeken élőkkel együtt alkotnak egy olyan populációt, amely a többi európai túzokcsapattól gyakorlatilag teljesen elszigetelődött, ezért fennmaradása elsősorban a mi kezünkben van – magyarázta a szakember. A térséget ezért 2002-ben fontos „érzékeny természeti területté nyilvánították". A mintegy nyolcszáz hektárnyi területet parlagoltatják, vándorló sávos művelés folyik itt. A fészkelési-párzási időszakban nem zajlik semmilyen zavaró emberi tevékenység, és ezzel nemcsak a célfajt védik, hanem az egész közösséget: a különféle madarak mellett bőséges az apróvadállomány is.

A tojásoknak, csibéknek a varjúfélék, a barna réti héja, róka, vaddisznó, kutya vagy macska jelent kockázatot. A program már csak azért is fontos, mert igencsak lecsökkent a túzokok élettere: felszámolják a füves pusztákat, megművelik azokat. A pillangósok, elsősorban a lucerna – ahol előszeretettel költ a madár – ugyancsak veszélyeket rejteget. Az első kaszálás a túzokok szaporodási időszakára esik, és ha a gazda nem kellően körültekintő, meghiúsulhat a költés. A lucerna és a gyepek kaszálása nemcsak a fészkeket és a fiókákat veszélyezteti, hanem gyakran a kotló tyúkot is.

A túzokvédők feladatai közé tartozik, hogy a mezőgazdászoknak időnként előadásokat tartanak. Spakovszky Péter nemrég Várbalogon számolt be a madárvédelemről az érdeklődőknek: hogyan járhatnak el, ha tojásokat és fészket találnak kaszálás, legeltetés közben, mit tehetnek a túzokért. Ha sérült vagy elpusztult madarat találnak, akkor is a területi túzokvédelmi szakembernek jelenthetik.

Az eddigi tapasztalatok szerint a közhiedelemmel ellentétben a szélerőművek nem jelentenek veszélyt a túzokoknak; elsősorban az élőhelyvesztés miatt emeltek szót ellenük a szakemberek. Ezzel szemben az elektromos légkábelek sok madár halálát okozzák.

– Megoldás lehet, ha a légkábeleket a föld alá helyezik vagy madárelterelőket helyeznek ki – tudatta Spakovszky Péter.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pengeélen a turizmus

A szakemberek szerint elsősorban az elmaradt termálfejlesztés miatt csökkent drasztikusan Mosonmagyaróvár idegenforgalma. Nagy turisztikai lehetőségek vannak azonban az egyre szaporodó plasztikai sebészetekben. Tovább olvasom