Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Túzok üti Euro Vegast?

Bezenye, Hegyeshalom - Miután az osztrák zöldeket sikerült lecsillapítani, most az ottani túzokvédők „aggódnak" Euro Vegas beruházása miatt. Ismét időt veszíthetnek a beruházók, márpedig az vészesen fogy. Már „betonozni kellene", hogy a koncessziós szerződés értelmében jövőre az első ütem elkészüljön.

A közlekedés és a levegőszennyezés már nem téma, most Ausztriában a túzok védelme került előtérbe Euro Vegas beruházása kapcsán. Az első körben hatásviselő félként nemzetközi környezetvédelmi hatásvizsgálatot követelt. Ezen belül a közlekedési vizsgálat hiányosságainak pótlását kérte az Osztrák Köztársaság a számára megküldött Euro Vegast érintő dokumentációban.

Szerintük az anyag nem tartalmazta a növekvő határforgalmat: emiatt akkor újabb tanulmányt küldtek Ausztriának a projekt vezetői. Néhány hónapja aztán a burgenlandi zöldek feküdtek keresztbe a magyar hatástanulmánynak, mondván, a kaszinóváros forgalomnövekedése levegőszennyezéssel járna, s még a tartományi kormányt is megkeresték panaszukkal.

Ezen környezetvédőket is sikerült „háttérbe szorítani": most azonban itt a következő akadály, az osztrák túzokvédők.


A Kisalföld információi szerint ugyanis most velük támadt gondjuk a kaszinóváros területtulajdonosainak: ők ugyanis a védett vonuló madarakat féltik. Ami tény: a Hegyeshalomtól északra fekvő Mosoni-sík a Natura 2000-es hálózathoz tartozó különleges madárvédelmi területnek számít. A kaszinóváros hatástanulmányában Lőrincz István szakértő szerint a terület viszonylagos zavartalanságát a Lajta bal parti töltése és az autópálya közötti területen beépítéstől mentes ütközőzóna tudná biztosítani. „Erre a térségre kellene koncentrálni az angolpark jellegű parkosítást" – írja szakvéleményében.

Az igazán izgalmas kérdés, hogy kik állnak ezen osztrák akadályok hátterében. Jó néhányan az ottani konkurenciát emlegetik, ám az is szóba került, hogy a beruházókból kapcsolódó fejlesztéseket akarnak kicsikarni a támogatásért cserébe. Például korábban az A4-es autópálya túlzsúfoltságát emlegették, s kérésként akár egy ehhez kapcsolódó infrastrukturális beruházás is szóba jöhet. A hatástanulmány egyébként napi tízezer-háromszáz személygépkocsival, száz-száz busszal és tehergépjárművel számol Euro Vegas miatt a közutakon.

A kaszinóváros még csak papíron létezik, ám a rejtőzködő védett madár máris odafészkelt.
A kaszinóváros még csak papíron létezik, ám a rejtőzködő védett madár máris odafészkelt.

A helyzet egyre bonyolultabb a Bezenye határában felállított konténervárosban is: a Pénzügyminisztériummal kötött koncessziós szerződésük értelmében 2010. november elsején üzemelnie kellene az első kaszinónak.

Ehhez viszont lassan „betonozni kellene", amihez építési engedélyre lenne szükség. Egyelőre azonban „ülnek ott néhányan és tervezgetnek, miközben a projektben érdekeltek a túzokvédőkkel tárgyalnak" – tudtuk meg egy bennfentestől.

Olvasóink írták

 • 11. pancser 2009. április 18. 12:26
  „10-nek! Nem értem a logikát, a döglött disznó is fáj. Lehet, hogy te dobtad bele az osztrák disznót, hogy járathasd a szád. Tűzd a döglött sertést a tiroli kalapd mellé, vagy tedd a bőrgatyádba.”
 • 10. Ing.Böck 2009. április 17. 09:13
  „Dögtlött disznó, söt kanapé a Rábán, pont a habzás fáj ? A döglött disznó nem ?
  Magyarország egy szeméttelep lett nem vesszük észre ?”
 • 9. pancser 2009. április 17. 00:45
  „Először a képhez: Kiszínezték a túzokot, olyan színes lett mint egy paradicsommadár, vagy egy papagáj. Ez népbutítás. A szóban forgó területen nem él túzok. Ahol él az az osztrák határ és a volt márialigeti határőrlaktanya (ma Meixner farm) közti térség, talán 15-20 darab. Több száz ha parlag terület, itt ott vetésessel váltva, ott tenyészik a túzok évi 3-400 millióért. Drága madár ez az adófizetőknek, de még senki nem tudta megmondani mi ebből a haszon. A valóságban semmi, néhány kifordult lelkű természetgyalázónak(egyes magyar "természetvédők") van mivel foglalkoznia. A kaszinó döntené a pénzt az államkasszába, de nekünk folyton Mohács kell. Egyébként teszek a vonuló madarakra is, azok akkor is vonulnak ha lesz kaszinó, mert nem olyan ostobák mint a természetes ösztön híján lévő "természetvédők".”
 • 8. Duracell-copy 2009. április 16. 18:04
  „Jobb ma egy veréb, mint ha holnap púzok! :)”
 • 7. Ing.Böck 2009. április 16. 14:34
  „Egyszerü ! Magyarország tegye ki a pénzt az épitkezéshez és azt csinál amit akar :
  ja nincs meg a pénz ??? akkor megvárja szépen amit a felnöttek mondanak és kussol . Ilyen egyszerü az egész !”
 • 6. invektus 2009. április 16. 13:22
  „HOZZÁ SZERETTEM VOLNA SZOLNI A CIKHEZ DE INKÁBB
  VIGYORGOK :))))))))))))))))))
  JAA MI LENNE HA A MAGYAR NEM MENNE KI SZÜRETELNI ? CIMEREZNI ? FOLIÁBA?
  MILENNE HA AZ OSZTRÁK GAZDÁKNAK MAHUKNAK KELLENE MEGCSINÁLNI MINDENT ??
  VAGY!!!!!!?!!
  MEGFIZETNI AZ OTTANI EMBEREKET
  PERSZE KI AZ A OSZTRÁK POLGÁR AKI 3,50 ÉR VAGY 4 EU S ORABÉRÉRT ELDOLGOZIK 10 ÓRÁT A TÜZÖ NAPON ?”
 • 5. pampus 2009. április 16. 10:13
  „A magyar "vezérek" mit sem törődnek a magyar értékekkel !(legalább is nem úgy, ahogy illene) A "Lesz- Vigasz" pedig meg vagy hoz nekik a saját zsebre valami vagy nem ki tudja? Egyelőre e nép nyúzása nekik kifizetődőbb mint a gengszterizmus által üzemeltetett pénz ki és bezsebelő "kaszinó" és hasonló gyártás.”
 • 4. Goldmund 2009. április 15. 22:28
  „Megható, hogy az osztrákok mennyire féltik a környezetünket. Bár ugyanígy féltenék, amikor osztrák bőrgyárak szennyezik a Rábát, meg a határ mellé szemétégetőt akarnak építeni.”
 • 3. tomka 2009. április 15. 21:34
  „szlovákiában már kivitelezés alatt van egy euro vegas nál nagyobb lélegzetvételű kaszinóváros, trigránit területre épül mely cégnek tul demján sándoor. Ez a hír igaz akkor ....”
 • 2. széchenyi12 2009. április 15. 20:49
  „Az osztrák, szlovák és magyar területen cca. 220 példányból álló populáció él.”
 • 1. 13.István 2009. április 15. 18:42
  „Hány TÚZOK -van egyátalán azon a területen először szélerőmű nem épülhetett Ausztriában erő van belőle”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azonosították a Mosoni-Dunában talált női holttestet

A hozzátartozók azonosították azt a holttestet, amelyet a hétvégén a tűzoltók emeltek ki a… Tovább olvasom