Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Túzok került a szélkerekek útjába

Egy német cég negyvenegy szélkereket szeretne felállítani Rajka, Hegyeshalom és Bezenye külterületi részén. A több mint nyolcmilliárdos projekt sorsa a nemzeti park kezében van, a szakemberek a túzok védelme miatt egyelőre nem engedélyezik a beruházást.
Szélerőmű: Mosonmagyaróváron kettő működik, a határszélen negyvenegy foroghat.
Mosonmagyaróváron és környékén eddig két helyen – Mosonszolnokon és Mosonmagyaróváron – forognak a szélkerekek lapátjai, s Levélen is hasonló beruházást terveznek. Mindkét helyen két ilyen erőmű működik, most azonban minden eddiginél nagyobb beruházás jöhet létre, ha erre a Fertő–Hanság Nemzeti Park is áldását adja. Negyvenegy, egyenként 1,2 megawattos áramot termelő szélkereket szeretne felállítani az osztrák és a szlovák határhoz közeli területen egy német cég. Az érintett három település – Bezenye, Rajka és Hegyeshalom – is támogatja az elképzeléseket, ám a nemzeti park a nagy testű madarak védelmére hivatkozva egyelőre nem engedélyezi az eredeti terveket (korábban Levélen is hasonló gondok voltak). Varga Kálmán, Rajka polgármestere reméli, hogy sikerül kompromisszumra jutniuk az illetékes szakhatósággal a kérdésben.

Leszűkítették a területet

– A Hegyeshalomban létesített központban 120 kilowattos vezetéken keresztül futna végig a megtermelt energia – kezdte a polgármester. – Az egyenként 1,2 megawattos szélkerekek felállításához az illetékes szakhatóság, a Fertő–Hanság Nemzeti Park engedélyére is szükség lenne. Pk azonban hat kilométer mélységben visszatolták a kijelölt terület határait, így a leszűkített részen nem lehet elég szélkereket felállítani. Indoklásuk szerint a nagy testű madarakat – főleg a túzokot – zavarnák a magas létesítmények a környéken. Már háromszor egyeztettünk a nemzeti park igazgatóságának vezetőjével a kérdésben, de még nem sikerült megegyeznünk.

A beruházásnál derül ki

– Egyébként a megyei rendezési terv dokumentációi között is ellentmondásokat fedeztem fel. Az egyik tanulmány a Rajka melletti külterületet szélerőmű felépítésére javasolja. Egy másik tervlap ezt a részt ökológiai folyosónak minősíti a nemzeti park javaslatára, s madárvonulási területeket jelöl itt ki. Ez utóbbiról eddig nem is tudtunk, a döntésükről senki sem értesített bennünket. Ezek általában egy-egy beruházásnál derülnek ki az érintett hivatalok és a befektetők számára. Az elképzelések egyelőre nem hiúsultak meg, csak nehézségekbe ütköztek. Még bízom a kompromisszumban, s a nemzeti park részéről is érzem a megegyezés szándékát.

Ausztriában könnyebb

– Furcsállom a magyar hatóságok hozzáállását a szélerőművek létesítéséhez. Nemrég Ausztriában jártam, ahol vendéglátóim elmondták: a magyar határhoz közeli Pamában a meglévő negyven szélkerék mellett hamarosan még tizenegy, egyenként százhúsz méter magas, 1,5 megawatt energiát termelő monstrumot állítanak fel hamarosan – tudtuk meg Varga Kálmántól.

Nem ismerjük a veszélyeit

Dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóságának vezetője is – fenntartásai ellenére – bízik a megegyezésben.
– Azokon a helyeken, ahol a túzok átvonul, természetvédelmi szempontból általában azt mondjuk, hogy lehetőleg ne építsenek szélkerekeket – mondta az igazgató. – Ezek a gyakran százhatvanöt méter magas monstrumok nincsenek megfelelően kivilágítva, s éjjel vonuló madarak esetén nem tudjuk, milyen károkat okoz az állatok körében – mondta dr. Kárpáti László.

Kapcsolódó cikk >>

A lapátok forognak, a pályázati pénz késik (2003-11-12) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportot űznek a behajtásból

A magyaróvári történelmi belváros díszburkolatú utcáira csak az arra engedéllyel rendelkezők… Tovább olvasom