Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Tüzérségi gránát egy család kertjében

A jánossomorjai Bali család udvarába földszállítás során egy szovjet tüzérségi gránát került.
A Jánossomorján élő Bali család október közepén egy sziklakert építéséhez hozatott földet Kereszt utcai családi házuk udvarába. A föld eldolgozásakor egy 25 centiméter átmérőjű, 60 centiméter hosszú, rozsdás fémtárgyat találtak, amelyről valószínűsítették, hogy fel nem robbant bomba vagy nagyobb ágyúlőszer lehet.

Baliék azonnal értesítették a helyi önkormányzatot, a jegyző pedig az illetékes szerveket, akik 30 napos határidőn belül ígértek intézkedést, mivel a robbanóeszköz nem közterületen található. Baliék a tűzszerészek kiérkezéséig egy ládával letakarva biztosították a helyszínt. Mivel a család – az eszköz esetleges felrobbanásától tartva – nem tudott megnyugodni, a polgármesteri hivatal sürgetésére a múlt héten megérkeztek Baliékhoz az országos tűzszerész készenléti szolgálat szakemberei.
Pk megállapították, hogy a Kereszt utcai családi ház udvarába került robbanóeszköz egy második világháborúból származó, kilőtt, ám fel nem robbant szovjet tüzérségi gránát.

Az azonosítást követően a szakemberek speciális járművel a volt kavicsbányába szállították a gránátot. A bányató környékét – biztonsági okokból – több száz méteres körben kiürítették, majd a lövedéket a korábban elvégzett régészeti ásatásokból visszamaradt egyik munkagödörbe helyezték, és egy kívülről rögzített robbanótöltettel megsemmisítették.

A tűzszerészek úgy vélik, nem valószínű, hogy a Baliékhoz szállított földben vagy annak eredeti helyén további gránátok találhatók, mivel a család kertjébe kilőtt, de fel nem robbant lövedék került, amelyből ugyanazon a helyen több ritkán fordul elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgászok pácban

A szigetközi ágrendszer a horgászok panaszaitól hangos: a halállomány fogy, nemes hal alig akad… Tovább olvasom