Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Tüskékkel riasztják a galambokat

Mosonmagyaróvár - Egyszerű, ám igen hatásos módszerrel sikerült távol tartani a lakók életét hosszú ideje megkeserítő galambokat a Frankel-lakótelep egyik házától. Most a szomszédos épületek teteje roskadozik a madaraktól.
Úgy tűnik, sikerült végleges és hatékony megoldást találni a mosonmagyaróvári Frankel-lakótelepiek életét hosszú ideje keserítő galambok ellen. Amint arról lapunkban korábban többször is beszámoltunk már, évek óta egyre súlyosbodó problémát jelent a lakótelepen elszaporodott galambpopuláció. A téli hónapokban a madarak a házak tetőterét választják éjjeli pihenőhelyül, mivel a többnyire cserépkályhás lakások miatt a házak kéménye meleget ad számukra. A szárnyasok amellett, hogy jelentősen megterhelik a házak tetőszerkezetét, folyamatos gondot okoznak, s
az ereszcsatorna tisztán tartása, valamint a madarak ürülékéből származó egészségügyi kockázat sem elhanyagolható.

Galambok: A tüskékkel sikerült őket elriasztani, ám most a szomszéd ház tetején tanyáznak.
A lakók életét megkeserítő galambok elűzésére az elmúlt év elején tett már kísérletet az önkormányzat. Feltérképezték a galambok táplálkozási és gyülekezőhelyét, majd pirotechnikus szakemberek segítségével megriasztották a madarakat, amiket aztán a város határában több ponton is vadászok serege várt. A módszer azonban hosszú távon nem hozta meg a remélt eredményt. Az önkormányzathoz számos módszer és javaslat érkezett, míg végül a napokban megszületett az áttörés.

Dr. Nagy István alpolgármester lapunknak elmondta: a múlt év eleje óta folyamatosan gyérítik a galambokat. Több ezer példányt lőttek ki, ám helyükre mindig újak érkeznek. A városházára rengeteg megoldási javaslat érkezett a probléma kezelésére. Így például a repülőgépmodell alkalmazása vagy a volfrámszálas riasztás, de jött olyan elképesztő ötlet is, miszerint egy élő baglyot kell kikötni a tetőre. Most azonban úgy tűnik, sikerült rátalálni a viszonylag olcsó, ugyanakkor hatékony megoldásra: műanyag tüskéket szerelnek a tetőre, az ereszcsatornára és a kémény peremére, ezáltal megakadályozzák, hogy a galambok leszálljanak oda. A riasztót próbaként a napokban szerelték fel a lakótelep egyik házára. Az ehhez szükséges mintegy 250 ezer forintot az önkormányzat biztosította.

A módszer bevált, hiszen azóta egy galamb sem közelíti meg ezt a házat, aminek viszont a szomszédos épületekben lakók nem örülnek, hiszen most az összes madár ezeken a tetőkön ül. Az alpolgármester képviselői keretéből még ebben az évben biztosít forrást további két társasház galambriasztójának felszereléséhez. Ahhoz azonban, hogy a lakótelepről teljesen eltűnjenek a madarak, minden házat fel kellene szerelni ezzel az eszközzel. Ez azonban az érintett lakók hozzájárulása nélkül a közeljövőben nem valósulhat meg.

Olvasóink írták

 • 2. Nagy Lajos 2008. február 19. 18:45
  „A panelházak tetején van egy rendkívül hatékony
  módszer a galambok távoltartására.
  A szegélyre 5-6m-ként 30cm tüskéket kell állítani,arra vékony
  horgany drótot kell feszíteni. És a galambok nem tudnak elszállni,
  berepülni. -Nekem bevált, eltüntek a párkányról.
  Az ürüléket nem fujja be a szél egyenest a tányérba.”
 • 1. Hozzászólok a cikkhez 2008. február 19. 18:23
  „Adtak a sz@rnak egy pofont.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárutat akarnak a szigetköziek is

Szigetköz - Támogatják a Mosonmagyaróvártól Rajka és Hegyeshalom felé tervezendő kerékpárút… Tovább olvasom